ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ανταλλαγή πληθυσμών: Η «νόμιμη» εθνοκάθαρση

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για νέο γύρο συζήτησης ΜΟΕ

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Οι τραγικές συνέπειες για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας δεν ολοκληρώνονται με την καταστροφή της Σμύρνης και τους εκδιωχθέντες πρόσφυγες εκείνης της περιόδου, αλλά συνεχίζονται και θεσμοθετούνται τα αμέσως επόμενα χρόνια, ενώ στα τέλη Νοέμβρίου 1923, παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος. 

Τότε, μετά από πολυήμερη διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης στη Λοζάνη, μπαίνουν οι βάσεις μιας συμφωνίας που αντικαθιστά τη Συνθήκη των Σεβρών την οποία δεν αναγνωρίζει ο Κεμάλ. Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολες, αφού ουσιαστικά συζητά τις τουρκικές απαιτήσεις που επιβάλλει η ήττα μας στο μικρασιατικό μέτωπο.

Κι ενώ στη Λοζάνη υπάρχει η διπλωματία των λόγων, οι Τούρκοι εφαρμόζουν ήδη τη διπλωματία της πράξης με μαζικούς και ατιμώρητους εκτοπισμούς αμάχων.

Ο Κεμάλ, στην πράξη απαιτεί τη διεθνή πολιτική ολοκλήρωση της, εν εξελίξει, εθνοκάθαρσης του ελληνικού στοιχείου από τις προαιώνιες εστίες του. Τη …λύση, δίνει ο Νορβηγός αντιπρόσωπος της Κοινωνίας των Εθνών Φρίντγκοφ Νάνσεν, του οποίου η πρόταση περί «αμιγοποίησης του πληθυσμού» τελικά εφαρμόζεται με την τυπική ονομασία «Ανταλλαγή πληθυσμών».

Η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής :Νομιμοποιεί τους από το 1912 διωγμούς πάνω από ενός εκατομμυρίου ελληνορθόδοξων της Μικράς Ασίας και της Θράκης. Οι 150 χιλιάδες Έλληνες Πόντιοι που έχουν απομείνει στα προαιώνια εδάφη τους, θα φτάσουν στην Ελλάδα σώοι και όχι κυνηγημένοι όπως οι προηγούμενοι, μαζί με 50.000 χριστιανούς της Καπποδοκίας.

Οι εφημερίδες στην Ελλάδα επιχειρούν να «πιέσουν» την ελληνική αντιπροσωπία με πύρινα άρθρα για «σκληρή γραμμή».

Παράλληλα, πάνω από 400.000 μουσουλμάνοι που βρίσκονται στην Ελλάδα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία. Από την συνθήκη εξαιρείται η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και των νήσων Ίμβρου – Τενέδου, και η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Η συμφωνία αυτή, που παραβιάζει κάθε αρχή του χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ταυτίζοντας την έννοια της μειονότητας με το «εν δυνάμει πρόβλημα», γίνεται όχι με βάση την εθνική αλλά τη θρησκευτική ταυτότητα, είναι υποχρεωτική και αποκλείει κάθε δυνατότητα επιστροφής.

Ακόμα και οι Έλληνες μουσουλμάνοι είναι εναντίον της ανταλλαγής. Μουσουλμάνοι της Κατερίνης κάνουν συγκέντρωση στην πόλη στην οποία τονίζουν ότι απολαμβάνουν την ελληνική διοίκηση, δεν έχουν σχέση με τις ορδές του Κεμάλ και αποχωρούν με ζητωκραυγές υπέρ του Έθνους και του στρατού.

Η εφαρμογή της ξεκινά τον Αύγουστο του 1923, συνεχίζεται με δημιουργία σειράς νόμων, διατάξεων, υπηρεσιών κλπ. και ολοκληρώνεται με την ελληνοτουρκική σύμβαση της 10ης Ιουνίου 1930, σύμφωνα με την οποία εκκαθαρίζεται οριστικά το περιουσιακό ζήτημα των ανταλλασσόμενων.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός 15/06: 835 τα νέα κρούσματα – 343 διασωληνωμένοι – 22 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καιρός: Συνεχίζεται και σήμερα η κακοκαιρία – Δείτε πότε θα φτιάξει

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς προστατεύονται τα ελληνικά συμφέροντα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 14/06: 472 τα νέα κρούσματα – 353 διασωληνωμένοι – 18 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αγίου Πνεύματος: Καλοκαιρινό το σκηνικό του καιρού με υψηλές θερμοκρασίες – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Τουρκία: Πάνω από 5.000 κρούσματα και 53 νεκροί σε 24 ώρες

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα σήμερα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 13/06: 297 τα νέα κρούσματα – 358 διασωληνωμένοι – 17 νεκροί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Nordic Monitor: Αυτό είναι το απόρρητο σχέδιο επίθεσης σε Ελλάδα και Αρμενία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom