Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τράπεζα της Ελλάδας: 93 χρόνια από τη δημιουργία της [εικόνες]

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Η οικονομική δυσπραγία της χώρας τη δεκαετία του 20 απόρροια των τεράστιων εξόδων της Μικρασιατικής Εκστρατείας αρχικά, και της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής περί αφομοίωσης των εκατομμυρίων προσφύγων στη συνέχεια, την οδηγεί το 1927 στη Δημοσιονομική Επιτροπή της Κοινωνίας των Εθνών, ώστε η τελευταία να προσφέρει εγγυήσεις για τη σύναψη νέων δανείων.

Στη κορυφή των συμπερασμάτων που συντάσσει η τετραμελής επιτροπή της ΚτΕ είναι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, στο οποίο, μέχρι τότε, δεσπόζει η Εθνική Τράπεζα παίζοντας τους παράλληλους  ρόλους κεντρικής και εμπορικής τράπεζας, ενώ έχει και το προνόμιο της έκδοσης χαρτονομισμάτων.

Δημοσιεύματα των πρώτων ημερών λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το πρωτόκολλο της Γενεύης που υπογράφεται στις 15 Σεπτεμβρίου 1927 μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γαλλίας, Μ. Βρετανίας και Ιταλίας για την έγκριση δανείου ύψους 9.000.000 στερλινών, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση ανεξάρτητου ιδρύματος το οποίο θα στοχεύει στη «…σταθεροποίησιν του ελληνικού νομίσματος εν σχέσει με τον χρυσόν, και την συγκέντρωσην εις την Τράπεζαν όλων των εισπράξεων και πληρωμών του κράτους και των κρατικών επιχειρήσεων».

Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας σε εντυπωσιακή φωτογραφία, αφού συνεδριάζει στο οικόπεδο που το 1938 θα μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις της…

Στη νέα αυτή κεντρική τράπεζα μεταβιβάζονται από την Εθνική Τράπεζα στοιχεία ενεργητικού (κυρίως χρυσός και ομόλογα του Δημοσίου) και παθητικού (το εκδοθέν χαρτονόμισμα και ιδίως οι καταθέσεις του Δημοσίου). Αξίζει να σημειωθεί ότι η τομή αυτή στο τραπεζικό σύστημα της χώρας,  επιτυγχάνεται μόνο με την πίεση της ΚτΕ, αφού έχει την πλήρη αντίθεση όλων των κομμάτων της εποχής.

Το εντυπωσιακό κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Πανεπιστημίου 21. Στη θεμελίωση του το 1933 τοποθετούνται νομίσματα από διάφορες ιστορικές περιόδους και περιοχές της χώρας, ένα νόμισμα της αρχαίας Αθήνας με την απεικόνιση της Αθηνάς, η οποία αποτελεί σύμβολο της ίδιας της Τράπεζας, καθώς και ένα χρυσό βυζαντινό νόμισμα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Παρά τις, πολλές, αρχικές δυσκολίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκινά επίσημα τη λειτουργία στις 14 Μαΐου 1928 με προσωπικό 500 εργαζομένων, γραφεία στην οδό Πανεπιστημίου 28, δίκτυο καταστημάτων σε όλη τη χώρα, αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης χαρτονομισμάτων, και πρώτο διοικητή της τον Αλέξανδρο Διομήδη.

Ο πρώτος διευθυντής της και μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας Αλέξανδρος Διομήδης.

Μέχρι σήμερα η Τράπεζα παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλες τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της χώρας τα τελευταία ενενήντα τρία χρόνια, αποτελώντας σταθεροποιητικό και αναπτυξιακό παράγοντα της οικονομικής ζωής της.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πότε οι τράπεζες θα μπουν στην εξίσωση της ανάπτυξης;

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΤτΕ: Τα τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία – Ισχυρή ανάπτυξη το 2021

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ορκίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας στη θέση του διοικητή της ΤτΕ

Μειωμένα κατά 51,4% τα έσοδα από τον τουρισμό τον Απρίλιο στη χώρα λόγω καραντίνας

Κατά της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης από τον ESM o Γιάννης Στουρνάρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυξημένες οι καταθέσεις των Ελλήνων τον Δεκέμβριο του ’19 σύμφωνα με την ΤτΕ

admin

Εύσημα στην κυβέρνηση από την ΤτΕ – Βλέπει επιτάχυνση ανάπτυξης και προειδοποιεί για εξωτερικούς κινδύνους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έρευνα της ΤτΕ: Ενισχύθηκαν κατά 9,1% οι τιμές των ακινήτων

Δημήτρης Κατσάκος

Καμπανάκι Στουρνάρα για ανάπτυξη και υπερφορολόγηση

Δημήτρης Κατσάκος