Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Ο δρόμος για μόνιμες ελαφρύνσεις

Εφορία: Δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 48 δόσεις δόσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Η απώλεια δημοσίων εσόδων από τη φοροδιαφυγή ΦΠΑ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακηρύσσει τη χώρα μας πρωταθλήτρια φοροδιαφυγής στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε όλη την ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 τα έσοδα από ΦΠΑ θα έπρεπε να ήταν 21 δισεκατομμύρια, αλλά εισπράχθηκαν μόλις 15 δισ., δηλαδή, σύμφωνα με την Κομισιόν, χάθηκε το 28% των εσόδων.

Αν οι φορολογικές αρχές κατάφερναν να μειώσουν σε ευρωπαϊκά επίπεδα τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον ΦΠΑ, που εκτιμάται στο 11% κατά μέσο όρο, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισέπραττε 3,7 δισ. ευρώ επιπλέον.

Αυτό σημαίνει ότι, αν φθάναμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα ποσά που θα αποδίδονταν στο κράτος θα ισοδυναμούσαν με τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και την εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση αυτή και τα δύο θα μπορούσαν να καταργηθούν.

Αυτός πρέπει να είναι και ο εθνικός στόχος. Να αντιμετωπιστεί δηλαδή με αποτελεσματικό τρόπο η φοροδιαφυγή ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να δημιουργηθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις φόρων και ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν τα νοικοκυριά.

Είναι σημαντικό να σταματήσουν οι μαύρες συναλλαγές. Από 1ης/1/2022 θα δίνονται κίνητρα με 30% έκπτωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές στις κατηγορίες επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλή φοροδιαφυγή, κάτι που σημαίνει ότι θα συμφέρει η απόδειξη έναντι 24% που είναι ο συντελεστής του ΦΠΑ, ενώ για συγκεκριμένες κατηγορίες η έκπτωση θα είναι διπλάσια και θα φθάνει το 60%. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Τaxis.

Μόνο εφόσον εμπεδωθεί η φορολογική συνείδηση και περιοριστεί δραστικά η φοροδιαφυγή, θα καταστεί εφικτό να γίνουν μεγαλύτερες και μόνιμες οι μειώσεις φόρων.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter