Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Θετικά σημάδια στις επενδύσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Τέσσερις στους δέκα πολίτες εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρίας Pulse. Και σίγουρα είναι σημαντικό ότι το ποσοστό αυτό είναι πλέον αυξημένο σε σύγκριση με παλαιότερες μετρήσεις, γιατί έχουμε περάσει περιόδους βαθιάς ύφεσης και είναι λογικό να υπήρχε μεγαλύτερη ανησυχία για το πώς θα ανοίξει η οικονομία και πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μετά την καραντίνα.

Η χώρα μας επλήγη από την πανδημία, αλλά καταφέραμε να εφαρμόσουμε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αξιοποιήσαμε τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια είχαμε για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, όπως επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τα πρόσφατα δεδομένα είναι πραγματικά ενθαρρυντικά. Η οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αναθεωρήσαμε προς τα πάνω την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ στο 5,9% και η νέα αυτή πρόβλεψη μπορεί να είναι απαισιόδοξη για το 2021, όταν υπάρχουν διεθνείς οίκοι αξιολόγησης που την ανεβάζουν ακόμα και στο 8,8%.

Βλέπουμε, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες, κι αυτό μετουσιώνεται σε πράξεις. Και αυτό γιατί το κλίμα στην Ελλάδα ύστερα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης έχει βελτιωθεί σημαντικά και η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα νέο οικονομικό, φορολογικό περιβάλλον που είναι φιλικό προς τις επενδύσεις.

Υπάρχουν θετικά σημάδια για τις επενδύσεις και την οικονομία γενικότερα, αλλά το κλειδί για να μπορεί να λειτουργεί ομαλά η οικονομία, όπως και η κοινωνική ζωή, είναι οι εμβολιασμοί. Και εδώ έχουμε το παράδοξο πως αυτοί που ανησυχούν περισσότερο για την οικονομία είναι οι ανεμβολίαστοι λόγω της δικής τους στάσης. Αντιθέτως, οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη ανησυχία, διότι έχουν κάνει το καθήκον τους.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Βρετανία: Σύμπραξη με τον Μπιλ Γκέιτς για πράσινες επενδύσεις

Μαρίνα Μπενέκου

Μακρόν: Επενδύσεις ύψους 30 δις ευρώ για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας

Μαρίνα Μπενέκου

Η απολιγνιτοποίηση φέρνει επενδύσεις – Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο μετάβασης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το προφίλ των ξένων επενδυτών που αγοράζουν στην Ελλάδα – Τι ψάχνουν, ποια τα μεγάλα deals

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Εμβληματικές επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας»: Έργα ανάπτυξης, ολοκληρωμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2025

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

10 νέα έργα 4 δισ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Kon

ΟΣΕ: Παράδοξα, αλλά και επενδύσεις!

Επιχειρηματίες ετών… 30: Τέσσερις νέοι μιλούν στον «Ε.Τ.» για το μέλλον και την ανάπτυξη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πρόγραμμα επιδότησης για συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία