Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Εμβολιασμός και τήρηση μέτρων

Κορονοϊός: Πολλαπλασιάζονται τα μέτρα στην Ευρώπη

Newsroom eleftherostypos.gr

Η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου την προσεχή Δευτέρα είναι ένα μεγάλο στοίχημα.

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία και των φοιτητών στα αμφιθέατρα ύστερα από σχεδόν δύο χρονιές αποχής με μικρά διαλείμματα είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι ταυτόχρονα εγκυμονεί κινδύνους που όμως θα πρέπει να αποτραπούν.

Το 80% των εκπαιδευτικών που έχει εμβολιαστεί είναι σχετικά υψηλό, αλλά ένα κρίσιμο ποσοστό παραμένει ανεμβολίαστο, την ώρα που έχουν  αρχίσει οι εμβολιασμοί παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών με όχι μεγάλη μέχρι στιγμής συμμετοχή. Ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι το 30% των μαθητών μπορεί να νοσήσει μεταφέροντας τον  ιό και σε μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας.

Είναι πραγματικά ανησυχητική η άποψη που διατύπωσε ο παιδίατρος Μ. Ανδρέου, ο οποίος ανέφερε πως «έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δέλτα του ιού θα μολυνθεί. Eχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο-Λύκειο, εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 παιδιά».

Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Μ. Λαζανάς, εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι δεδομένο πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα νοσήσουν.

Το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση για να υπάρξει ατομική προστασία αλλά και για να περιοριστούν οι δυσάρεστες συνέπειες από τη διασπορά του ιού και στη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Βλέπουμε άλλωστε ότι οι ανεμβολίαστοι, παρότι είναι μειοψηφία στο σύνολο των πολιτών, είναι εκείνοι που έχουν γεμίσει τις ΜΕΘ.

Χρειάζεται μεγαλύτερη προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος, συχνά τεστ, καθώς και ευλαβική τήρηση των μέτρων προφύλαξης, όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων από τους ανεμβολίαστους όσο και από τους εμβολιασμένους πολίτες.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Το τείχος της ανοσίας και ο τοίχος της άρνησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom