Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Φορολογικές ανάσες

Ταμείο Ανάκαμψης: 8 δισ. ευρώ για 36 έργα υποδομών-κατασκευών

Newsroom eleftherostypos.gr

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι περισσότερες κατηγορίες φορολογουμένων είχαν υποστεί μία παρατεταμένη περίοδο υπέρμετρων επιβαρύνσεων.

Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση με αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι πολίτες πρέπει να διαθέτουν το εισόδημα των πρώτων 7 μηνών αποκλειστικά για την εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες, ενώ νωρίτερα είχε αποφασίσει την αποκλιμάκωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Τώρα αναμένεται νέος γύρος φορολογικής αποκλιμάκωσης, που θα εξειδικευθεί από τον πρωθυπουργό, από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύει για τα φετινά εισοδήματα θα επεκταθεί και για το 2022, μέτρο που ευνοεί ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη, ενώ εξετάζεται η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και η αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στην οικονομία καταγράφεται τάση ισχυρής ανάκαμψης ύστερα από τον υφεσιακό κυκλώνα του 2020. Ο ρυθμός ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες δεν αποκλείεται να προσεγγίσει διψήφια ποσοστά σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς και η μείωση των φόρων μπορεί να δώσει νέα δυναμική στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας. Απαραίτητη προϋπόθεση η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα TAXIS του υπουργείου Οικονομικών και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογικές ανάσες είναι απαραίτητες ύστερα από την καθήλωση ή μείωση εισοδημάτων λόγω του κορονοϊού για σημαντικό τμήμα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το όφελος για την οικονομία θα είναι μεγαλύτερο εάν οι ελαφρύνσεις έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και συνοδεύονται από μέτρα για τον περιορισμό των «μαύρων συναλλαγών».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Τα αδιέξοδα του Ερντογάν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προσοχή με την ακρίβεια

Η ευαισθησία της Πολιτείας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το τείχος της ανοσίας και ο τοίχος της άρνησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom