Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Ο μακρύς δρόμος προς την πραγματική σύγκλιση

Newsroom eleftherostypos.gr

H αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση δεν θα λύσει τα προβλήματα των χαμηλόμισθων, όμως είναι μία κίνηση που δείχνει ότι η οικονομία αναπτύσσεται ύστερα από τη βαριά, λόγω κορονοϊού, ύφεση του 2020.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τόνισε ότι με την απόφαση αυτή δίδεται σήμα επανεκκίνησης της εθνικής παραγωγικής μηχανής. Ολοι οι δείκτες μπαίνουν σε ανοδική τροχιά, τα έσοδα από τον τουρισμό φαίνεται ότι δεν θα συγκρίνονται πλέον με αυτά του 2020, αλλά με αυτά του 2019, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές κινούνται ήδη σε επίπεδα προ κρίσης, ενώ αναμένεται να πέσουν στην πραγματική οικονομία και οι σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στέλνει παράλληλα και ένα σήμα ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων με ρεαλισμό και φειδώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είχαν εισηγηθεί το πάγωμα του κατώτατου μισθού λόγω των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν εν μέσω πανδημίας.

Η αναπροσαρμογή κατά 2% δεν θα εκτροχιάσει τη λειτουργία της αγοράς, όταν μάλιστα η οικονομία φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης. Το ζητούμενο είναι να συνεχισθεί η ανοδική τάση στις επενδύσεις και να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς εργασίας η σημαντική μείωση φόρων και εισφορών που έχει ήδη θεσπίσει η κυβέρνηση.

Η φορολογία των μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ οι επιχειρήσεις ενισχύθηκαν στο μέτρο του δυνατού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τώρα απαιτείται δημοσιονομική σταθερότητα, έμφαση στην παραγωγή ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα, αλλά και γρήγοροι ρυθμοί στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να συμβολική, όμως μπορεί να είναι η αρχή για τον μακρύ δρόμο της πραγματικής σύγκλισης με τις μέσες ευρωπαϊκές αποδοχές, ύστερα από μία δεκαετία ύφεσης και σκληρής λιτότητας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύσκολες ισορροπίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμός και τήρηση μέτρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom