Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Δυναμική απάντηση στις προκλήσεις Ερντογάν

Ερντογάν

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Ερντογάν έχει φάει τα μούτρα του στα περισσότερα μέτωπα που ο ίδιος έχει ανοίξει και προσπαθεί τώρα να εκτονώσει την επιθετικότητά του και να εξαντλήσει τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό προκαλώντας και πάλι στην Κύπρο.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας προέβη σε νέες προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις στη Μεγαλόνησο, ανακοινώνοντας «άνοιγμα» μικρού μέρους της Αμμοχώστου, ενώ η εξαγγελία της «μαριονέτας» του Ερντογάν, Τουρκοκύπριου «ηγέτη» Τατάρ, για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι συνιστά προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της περιοχής.

Αυτό που χρειάζεται κατ’ αρχάς είναι μια δυναμική αντίδραση από ελληνικής πλευράς. Απαιτείται ηχηρή απάντηση σε όλα τα μέτωπα και σε διπλωματικό επίπεδο, όπως ήδη έχει πράξει η κυβέρνηση με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Ηδη, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συζήτησαν χθες το συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Δεύτερον, σε επίπεδο συμμαχιών, να υπάρξει εμβάθυνση της συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, οδηγώντας έτσι τον Ερντογάν σε περαιτέρω απομόνωση.

Και, τρίτον, θα πρέπει να ενταθεί η πίεση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιβολή κυρώσεων, οικονομικού περιεχομένου, στην Αγκυρα. Ως γνωστόν, σε αυτή τη φάση η οικονομία της Τουρκίας παραπαίει και οι ενισχύσεις μετά την κατάρρευσή της δεν φθάνουν για τη στήριξη της τουρκικής λίρας και αν αυτές σταματήσουν ο οικονομικός κλοιός για την Αγκυρα θα γίνει πιο ασφυκτικός.

Εφόσον η επιβολή κυρώσεων περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα που αφορούν την τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας – Ε.Ε., τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο για τον Ερντογάν που θα αισθανθεί ακόμα πιο πολύ την πίεση. Αυτή είναι η έμπρακτη στήριξη της Ευρώπης προς δύο χώρες-μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο, που υφίστανται τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας και αυτή είναι η μόνη λογική που καταλαβαίνει ο Τούρκος πρόεδρος.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Το τείχος της ανοσίας και ο τοίχος της άρνησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom