Ψάχνεις τρόπους να αναβαθμίσεις το πρωινό σου με τα δημητριακά; Οι δημοφιλείς επιλογές όπως η κινόα, το φαγόπυρο, η βρώμη και το κεχρί είναι εξαιρετικές επιλογές, αλλά χωρίς τον αμάραντο, χάνεις μια εξαιρετική προσθήκη στα γεύματά σου γενικά. Οι Αζτέκοι αποκαλούσαν αυτό το νόστιμο σιτάρι «τροφή της αθανασίας».
Το «φυτό της αθανασίας» που καταπολεμά τις φλεγμονές
Μπορεί να μην είσαι εξοικειωμένη με αυτό το σιτάρι, αλλά χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην ανθρώπινη διατροφή. Σύμφωνα με το Whole Grains Council, οι Αζτέκοι αναφέρονταν στον αμάρανθο ως «τροφή της αθανασίας».
Η πιπεράτη αλλά και «ευχάριστα γλυκιά» γεύση του μαζί με ένα χορταρικό άρωμα σημαίνει ότι μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις τόσο στο δείπνο όσο και στο επιδόρπιο. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο στην αρχή -δεν είναι αλμυρό, όπως η κινόα-, αλλά πολλοί σεφ ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιούν αυτό το σιτάρι για να φτιάξουν πουτίγκα αμάρανθου, η οποία φτιάχνεται είτε με βανίλια, σταφίδες και καρύδα είτε με σοκολάτα και διάφορους ξηρούς καρπούς. Διαβάσε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα για αυτή την εντυπωσιακή ολική τροφή.
Πού φυτρώνει ο αμάραντος
Αυτό το σιτάρι μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο – ακόμη και στην αυλή σας, αν πάρετε στα χέρια σας μερικούς σπόρους. Το φυτό μπορεί να «προσαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών καλλιέργειας και να τα πάει καλά σε διάφορα υψόμετρα». Τα ζωντανά χρώματος ματζέντα άνθη του προσθέτουν όμορφο χρώμα στον κήπο πριν αρχίσουν να μαυρίζουν και έρθει η ώρα της συγκομιδής τους.
Διατροφικά στοιχεία του αμάρανθου
Εδώ είναι μια απλή ανάλυση των αξιοσημείωτων μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου αμάρανθου:
251 θερμίδες
46 γραμμάρια υδατάνθρακες
5,17 γραμμάρια φυτικών ινών
9,35 γραμμάρια πρωτεΐνης
116 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (9,67% της ημερήσιας αξίας)
54,1 μικρογραμμάρια φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9 (13,53% )
5,17 χιλιοστόγραμμα σιδήρου (28,72% )
160 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (50% )
332 χιλιοστόγραμμα καλίου (12,77% )
13,5 μικρογραμμάρια σελήνιο (24,55% )
Μην φοβάσαι τους υδατάνθρακες στον αμάραντο, η ποσότητα είναι παρόμοια ή μικρότερη από άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο αμάραντος περιέχει επίσης περισσότερη πρωτεΐνη ανά φλιτζάνι από ό,τι άλλα δημητριακά. Έλεγξε τα στατιστικά στοιχεία υδατανθράκων και πρωτεϊνών άλλων δημητριακών παρακάτω -όλα μαγειρεμένα-:
Φαγόπυρο: 33,4 γραμμάρια υδατάνθρακες, 5,68 γραμμάρια πρωτεΐνη.
Βρώμη (παλιομοδίτικη): 154,7 θερμίδες, 26,7 γραμμάρια υδατανθράκων, 6,7 γραμμάρια πρωτεΐνης
Κεχρί: 207 θερμίδες, 41,2 γραμμάρια υδατανθράκων, 6,11 γραμμάρια πρωτεΐνης
Κινόα: 222 θερμίδες, 39,4 γραμμάρια υδατάνθρακες, 8,14 γραμμάρια πρωτεΐνης
Αυτή η εντυπωσιακή ποσότητα πρωτεΐνης στον αμάραντο γίνεται ακόμα καλύτερη χάρη στο ότι είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.
Το φαγόπυρο, η βρώμη, το κεχρί και η κινόα περιέχουν επίσης πλήρη πρωτεΐνη. Μαζί με αυτό, η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες το καθιστά μια ευεργετική προσθήκη για όποιον θέλει να χάσει μερικά κιλά χάρη στις πεπτικές και εντερικές ιδιότητες του θρεπτικού συστατικού. Επιπλέον: Είναι χωρίς γλουτένη.
Αν και δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τον γλυκαιμικό δείκτη του αμάρανθου, μια μελέτη εκτιμά ότι κυμαίνεται μεταξύ 87 και 106, που θεωρείται υψηλός. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που είναι διαβητικά θα πρέπει να προσπαθούν να αναμειγνύουν τον αμάραντο με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, όπως τα φυλλώδη λαχανικά και το άπαχο κρέας, για να μειώσουν την πιθανότητα να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Οφέλη του αμάρανθου για την υγεία
Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Molecular Nutrition & Food Research υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο αμάραντος εμπόδισε την ενεργοποίηση του NK-kB (μια ομάδα γονιδίων που πυροδοτούν φλεγμονώδεις και ανοσοποιητικές αντιδράσεις). Αν και η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματός μας σε κατεστραμμένα ή επιβλαβή κύτταρα, όποιος έχει χρόνια προβλήματα φλεγμονής μπορεί να βρει κάποια ανακούφιση προσθέτοντας τον αμάραντο στην τακτική του διατροφή.
Μια παλαιότερη μελέτη από το 2012 στο περιοδικό Journal of Food Science απαρίθμησε μερικά ακόμη οφέλη στα οποία μπορείς πιθανώς να βασιστείς από τον αμάρανθο και τα οποία έχουν παρατηρηθεί με την πάροδο των ετών, όπως η μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα και η βελτίωση της υπέρτασης.
Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί ακόμη και να απομακρύνει τις αλλεργικές αντιδράσεις. Αυτά είναι πολλά οφέλη για ένα τόσο μικροσκοπικό σιτάρι.
Ειδήσεις σήμερα
Καλιφόρνια: Κατσίκα-σέρφερ βοηθά πρωτάρηδες να σκίσουν τα κύματα [Βίντεο]
Αυτά τα 4 ζώδια θα επηρεάσει ο ανάδρομος Δίας – Θα φέρει σημαντικές αλλαγές
Στην Ελλάδα για διακοπές ο Πιρς Μπρόσναν – Δείτε φωτογραφίες και Βίντεο