Ψάξαμε, βρήκαμε και σου προτείνουμε τις πιο ιδιαίτερες συνταγές στο μπάρμπεκιου για να απολαύσεις κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Σαρακοστή: Tips για να «στήσετε» μπάρμπεκιου με νηστίσιμα
Προσοχή γιατί οι συνταγές που ακολουθούν περιέχουν πολύ χρώμα, πολύ ιδιαίτερη γεύση, πολύ ιδιαίτερα υλικά… και εννοείται την μαγεία του μπάρμπεκιου.
Ψήσιμο θαλασσινών: Tip 2 – Το σωστό μπάρμπεκιου θέλει οργάνωση
Το σωστό μπάρμπεκιου θέλει προετοιμασία. Ξεκινώντας από το μενού, βάλε ποικιλία στο σαρακοστιανό τραπέζι ώστε όλοι οι καλεσμένοι σου να είναι ευχαριστημένοι.
Χταποδάκι, καλαμαράκια, μύδια, γαρίδες και άλλα θαλασσινά παίζουν το πρώτο ρόλο. Αντί για μεγάλα ψάρια που είναι πιθανόν να σε δυσκολέψουν, επίλεξε μικρά που ψήνονται γρήγορα, όπως είναι για παράδειγμα οι σαρδέλες και οι κολιοί.
Συνόδευσε τα πιάτα σου με δροσερές σαλάτες και ψητά λαχανικά, ενώ για το κλείσιμο του τραπεζιού σέρβιρε φρούτα στη σχάρα αντί για γλυκό. Δοκίμασέ το και θα δεις την απίστευτη νοστιμιά που βγάζουν. Μην ξεχάσεις και τα απαραίτητα αξεσουάρ του ψήστη, γιατί αλλιώς το πράγμα ζορίζει!
Χταποδάκι, ο καλύτερος μεζές!
Το ψητό χταποδάκι κοσμεί κάθε τραπέζι της Σαρακοστής που σέβεται τον εαυτό του. Όσο νόστιμο όμως γίνεται στα κάρβουνα, τόσο εύκολα μπορεί να παραψηθεί και να μεταμορφωθεί σε… λάστιχο.
Δεν το λες και πολύ cool αυτό. Οπότε τι πρέπει να προσέξεις. Αρχικά φρόντισε το χταπόδι που θα ψήσεις αρκετά μεγάλο (από 1 ½ κιλό και πάνω). Όσο ψήνεται αυτό θα «μαζεύει», οπότε η ποσότητα δεν είναι σε καμία περίπτωση υπερβολική. Η φωτιά σε ψησταριά με κάρβουνο πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή
Έχε το νου σου στο χρόνο ψησίματος, καθώς τα πλοκάμια δε χρειάζονται συνήθως πάνω από 20 λεπτά. Σέρβιρε με ξυδάκι και λίγο ελαιόλαδο και έχεις έτοιμο ένα μεζέ μούρλια!
Γαρίδες, ο «βασιλιάς» στα Σαρακοστιανά!
Οι φουρνιστές γαρίδες σαγανάκι είναι από τα νοστιμότερα σαρακοστιανά εδέσματα, και αυτές όμως που ψήνονται πάνω από τα κάρβουνα δε πάνε πίσω. Όπως και τα περισσότερα θαλασσινά, έτσι και οι γαρίδες θέλουν προσοχή στο ψήσιμο για να μην σου στεγνώσουν, διαφορετικά δε θα είναι τόσο ζουμερές και απολαυστικές. Οι γαρίδες θα πρέπει να είναι μέτριες προς μεγάλες. Πρόσθεσε αλατοπίπερο και ράντισε με λίγο ελαιόλαδο προτού τις βάλεις ολόκληρες (δεν αφαιρείς τίποτα) στη σχάρα σε δυνατή φωτιά. Εδώ δε θες πολύ ώρα. Γύρω στα 3 λεπτά είναι αρκετά, ίσα ίσα να ροδίσουν και να βράσει το ζουμί τους.
Ποιος λέει όχι στα καλαμαράκια;
Μπάρμπεκιου χωρίς καλαμαράκια απλά δε γίνεται. Και εδώ όμως δε μπορείς να τα πετάξεις αβίαστα στη σχάρα απολαμβάνοντας το ουζάκι σου. Αν σου «αρπάξουν» τελείωσε.
Προτίμησε μέτρια προς μεγάλα καλαμάρια (γύρω στα 250 γρ. το καθένα), που είναι χορταστικά και δε στεγνώνουν εύκολα. Καλό είναι να αποφύγεις τα θράψαλα που είναι πιο σκληρά και ταιριάζουν περισσότερο σε μαγειρευτά πιάτα. Τα καλαμαράκια κολλάνε εύκολα οπότε πριν τα βάλεις στη σχάρα άλειψέ τα με λίγο ελαιόλαδο.
Για το ψήσιμο θα χρειαστείς γύρω στα 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά σε δυνατή φωτιά.
Πιάσε και μια μερίδα μύδια!
Εδώ είναι που ξεχωρίζουν οι πραγματικά cool ψήστες. Τα μύδια έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες αν όμως είναι φρέσκα και τα ψήσεις σωστά, τότε μιλάμε για έναν φανταστικό μεζέ.
Καθάρισε προσεκτικά τα μουστάκια και αφαίρεσε με ένα βουρτσάκι τις τρίχες, ξεπλένοντας με καθαρό νερό. Τα βάζεις στη σχάρα και σε 5-10 λεπτά είναι έτοιμα.
Απόφυγε το αλάτισμα γιατί το ζουμί στο κέλυφος είναι από μόνο του αρκετά αλμυρό. Εννοείται πως όσα μύδια δεν κλείνουν στο καθάρισμα ή δεν ανοίγουν στο ψήσιμο τα πετάς αμέσως. Δε θέλεις τυχόν ατυχήματα χρονιάρα μέρα.
Ψήσιμο θαλασσινών Tip 3 : Ο ιδανικός χρόνος για να πετύχεις όλα στην εντέλεια
Το υπερβολικό ψήσιμο έχει σαν αποτέλεσμα σκληρά και άνοστα θαλασσινά, και σαν ψήστης οφείλεις να το αποφύγεις πάση θυσία. Πάμε να κάνουμε ένα recap με τους προτεινόμενους χρόνους για να είσαι cool και άνετος όσο καταπιάνεσαι με το ψήσιμο.
- Χταπόδι: 20’ στα κάρβουνα (30’ στο γκάζι) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
- Γαρίδες: 3’ σε δυνατή φωτιά
- Καλαμαράκια: 3-4’ από κάθε πλευρά (4-5’ στο γκάζι) σε δυνατή φωτιά
- Μύδια: 5-10’ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανάλογα το πόσο ζουμερά τα θες
- Σαρδέλες: 2’ από κάθε πλευρά σε μέτρια φωτιά
Ψήσιμο θαλασσινών: Extra tips
Η φρεσκάδα και το σωστό ψήσιμο των θαλασσινών είναι το α και το ω για να απολαύσεις ένα αξέχαστο σαρακοστιανό τραπέζι μαζί με την παρέα σου. Γιατί όμως να μην πας φέτος ένα βήμα παραπέρα; Με τις κατάλληλες μαρινάδες και καρυκεύματα μπορείς να προσθέσεις έξτρα νοστιμάδα στους εκλεκτούς σου μεζέδες.
Επίλεξε απαλές και διακριτικές γεύσεις ώστε τα πιάτα σου να μη χάσουν το θαλασσινό τους χαρακτήρα. Ένα μαρινάρισμα σε λεμόνι για παράδειγμα, δίνει γεύση και ταυτόχρονα μαλακώνει τη σάρκα των θαλασσινών. Προτού πάρει η ψησταριά φωτιά, μπορείς επίσης να περάσεις τη σχάρα και τη θαλασσινά με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Ειδήσεις σήμερα
OnlyFans, σεξ και πολλά εκατομμύρια – Πώς μία 27χρονη κατάφερε να βγάζει εξαψήφια ποσά τον μήνα
Κατερίνα Καινούργιου: Mε κοστούμι Zara – Βρήκαμε πόσο κοστίζει
Αυτά είναι τα 3 πιο τυχερά ζώδια της Εαρινής Ισημερίας – «Έφερε» αέρα ανανέωσης