Τα βήματα είναι απλά. Αφήνουμε τα αυγά εκτός ψυγείου να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα πλένουμε καλά, τρίβοντάς τα ελαφρά με ένα σφουγγαράκι.
Πασχαλινά αυγά: Φυσική βαφή όπως παλιά
Για ροζοκόκκινα αυγά βράζουμε ένα κιλό παντζάρια (έτσι έχουμε και μια παντζαροσαλάτα για το τραπέζι μας) και στο νερό που έβρασαν βάζουμε 12-14 αυγά και 3 κουταλιές της σούπας ξίδι, το οποίο πέρα από το ότι βοηθάει στο ομοιόμορφο βάψιμο, σφίγγει τους πόρους του κελύφους, κι έτσι αποφεύγονται οι ρωγμές.
Τοποθετούμε τα αυγά στην ίδια κατσαρόλα, που θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, ούτως ώστε να μη χτυπάνε μεταξύ τους, τα σιγοβράζουμε γύρω στα 20 λεπτά και μετά τα αφήνουμε μέσα στο παντζαρόζουμο. Όσο περισσότερο μείνουν, τόσο πιο έντονο θα είναι το χρώμα τους.
Για κίτρινα ή πορτοκαλί πασχαλινά αυγά βάζουμε 5-6 κουταλιές της σούπας κουρκουμά ή πάπρικα στο νερό, το βράζουμε για 20 λεπτά, προσθέτουμε και εδώ 3 κουταλιές της σούπας ξίδι και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Αν τα θέλουμε πράσινα, μισό κιλό σπανάκι θα κάνει τη δουλειά.
Για ένα χρώμα μπλε-μοβ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό ή μισό μεγάλο κόκκινο λάχανο, που έχουμε ξεπλύνει καλά και χωρίσει τα φύλλα του ή μια χούφτα αποξηραμένο ιβίσκο, που θα βρούμε σε καταστήματα μπαχαρικών – είναι ωραίο στολίδι και για κάποια από τα γιορτινά γλυκά που φτιάχνουμε αυτές τις μέρες.
Καφετιά-κεραμιδί τα αυγά μας θα τα βάψουμε με τα παραδοσιακά κρεμμυδότσουφλα. Για 12-14 αυγά θα χρειαστούμε τις φλούδες 8-10 κρεμμυδιών.
Σε όλες τις περιπτώσεις προσέχουμε το νερό να καλύπτει τα αυγά τουλάχιστον κατά δύο δάχτυλα. Όταν τα βράσουμε με το λαχανικό ή το μπαχαρικό της προτίμησής μας, άλλες φορές, ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιήσαμε, θα γίνουν πιο έντονα, άλλες φορές πιο απαλά, πιο παλ.
Μπορούμε να βάλουμε την κατσαρόλα στο ψυγείο, να βγάζουμε ανά διαστήματα ένα αυγό και να ελέγχουμε το χρώμα, ώστε να πετύχουμε την απόχρωση που θέλουμε. Τότε θα τα αφαιρέσουμε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα και θα τα αφήσουμε σε μια πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί μέχρι να στεγνώσουν. Στο τέλος, τα περνάμε με ένα λαδωμένο πανάκι για να γυαλίσουν κι είναι έτοιμα για τα πασχαλινά τσουγκρίσματα.
Ειδήσεις σήμερα
Αρκάς: Η Μεγάλη Δευτέρα ανοίγει το δρόμο προς το Πάσχα με… ύφος [Εικόνα]