Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Τουρκία: Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο με πέντε τραυματίες μαθητές

Το μετρό Θεσσαλονίκης περνάει από το ΣτΕ για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου

www.eleftherostypos.gr
Newsroom
3 λεπτά
Το μετρό Θεσσαλονίκης περνάει από το ΣτΕ για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου

Συνεχίζεται η εκστρατεία για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης, από τους επτά φορείς που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι φορείς χαρακτηρίζουν «πολιτιστικό έγκλημα» την απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό.

[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]

Στις 6 Νοεμβρίου εξετάζεται από το ΣτΕ η προσφυγή που κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και έξι ακόμη φορείς (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης κ.ά.) με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΠΟΑ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης.

Στο σταθμό εντοπίστηκε ένα σπουδαίο εύρημα, η λεωφόρος (decumanus maximus) των βυζαντινών, ένα σταυροδρόμι με τετράπυλο που χρονολογείται από τον 4ο έως τον 9ο αιώνα μ.Χ.

Οι φορείς που προσέφυγαν στο ΣτΕ ανέπτυξαν, χθες, τις θέσεις τους σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου. Ζητούν «να ξαναρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου με την τεχνική λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων» και «το βυζαντινό σταυροδρόμι να διασωθεί ως έχει και να ενταχθεί στο υφιστάμενο δίκτυο των κηρυγμένων βυζαντινών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς (UNESCO) της πόλης».

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «η σχεδιαζόμενη διάλυση των ευρημάτων σε μεγάλα κομμάτια θα γίνει υποχρεωτικά με την κονιορτοποίηση μεγάλων ζωνών μεταξύ των τμημάτων και με την εκρίζωσή τους από τα κατακόρυφα στοιχεία της θεμελίωσής τους.

Κατόπιν, η σχεδιαζόμενη ανάταξη των κομματιών -σαν παζλ- πάνω από το σταθμό θα γίνει με την τεχνητή συμπλήρωση των χαμένων ενώσεων με μιμήσεις αρχαίων υλικών, απλωμένων πάνω σε πλάκα τσιμέντου αντί για το αρχαίο υπέδαφος.

Ετσι, η καρδιά της πόλης θα επιστρέψει σαν μόσχευμα σε ξένο σώμα». Μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς «δεκατρείς μήνες τώρα δεν έχει εγκριθεί ακόμα η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης».

Η Ελληνική Εταιρεία επικαλείται, επίσης, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «η Αττικό Μετρό πλήρωσε ήδη το τελευταίο διάστημα αποζημιώσεις της τάξεως των 20.000.000 ευρώ, λόγω των καθυστερήσεων».

Για «οριστική απώλεια της αυθεντικότητας του μοναδικού μνημειακού συνόλου», στην περίπτωση που αποσπαστεί, κάνει λόγο ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Παναγιώτης Βοκοτόπουλος. Την ανησυχία του για το ίδιο θέμα εκφράζει και ο John Haldon, πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Βυζαντινών Σπουδών.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]