Οι πειραματισμοί των ζαχαροπλαστών αλλά και των απλών νοικοκυρών είναι πολλοί και οδηγούν σε αποτελέσματα που άλλοτε είναι εύγεστα και άλλοτε περισσότερο… υγιεινά. Ο «Ε.Τ.» συγκέντρωσε και παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες… εναλλακτικές και… αποδομημένες βερσιόν των μελομακάρονων που διατίθενται στην αγορά.
Με χρώματα
Περισσότερες από έντεκα (!) διαφορετικές εκδόσεις μελομακάρονων διαθέτει από τα τρία καταστήματά του στη Θεσσαλονίκη ο 27χρονος αρτοζαχαροπλάστης Απόστολος Λασπίδης. Οι βιτρίνες του «Βυζαντινού» μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής από τα πολύχρωμα μελομακάρονα. Ο πελάτης, εκτός από τα κλασικά, μπορεί να βρει μελομακάρονα με: σοκολάτα, φιστίκι Αιγίνης, τσιχλόφουσκα, πορτοκάλι, μπράουνι, λεμόνι με μαρέγκα, αμαρένα, φράουλα, μπανάνα, μπουένο, όρεο, red velvet και μόκα-καπουτσίνο! «Οι τιμές τους κυμαίνονται από 14,70-16,00 ευρώ το κιλό, ανάλογα με το είδος του μελομακάρονου», εξήγησε ο κ. Λασπίδης. Τόνισε ότι κλασικό μελομακάρονο επιλέγουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πελάτες του, ενώ τα πολύχρωμα και «πειραγμένα» μελομακάρονα έχουν μεγάλο σουξέ στους νέους. «Αρχισα πριν από τέσσερα χρόνια να πειραματίζομαι πάνω στα μελομακάρονα, διότι μου το ζήτησαν οι πελάτες. Κάθε χρόνο διαθέτω στην αγορά νέες γεύσεις. Φέτος, οι νέες “αφίξεις” είναι το φιστίκι Αιγίνης, το λεμόνι με μαρέγκα, το μόκα-καπουτσίνο και το όρεο, που έχει και στο εσωτερικό του το γνωστό μπισκότο», διευκρίνισε.
Φωτιά τώρα σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι
Το ροζ της… κόρης
Για τον Βασίλη Γκόσιο, ο οποίος διατηρεί ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η ιδέα για να «πειράξει» τα κλασικά μελομακάρονα ήταν… ανήλικη. «Στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν βγάζουμε τα πρώτα δοκιμαστικά μελομακάρονα για να δούμε την αντίδραση των καταναλωτών και να “θερμάνουμε” την αγορά, η κόρη μου σκέφτηκε ότι θα της άρεσαν να έχουν χρώμα. Και όταν την ρώτησα “ποιο χρώμα”, απάντησε “ροζ”. Και επειδή δεν χαλάμε χατίρια στα παιδιά, άρχισα τους πειραματισμούς. Ετσι, πάνω από το μελομακάρονο έβαλα ρούμπι σοκολάτα με γεύση φράουλα. Τα τοποθέτησα στη βιτρίνα και άρχισαν να γίνονται ανάρπαστα. Στην αρχή, οι πελάτες του αρτοζαχαροπλαστείου Billy’s τα διάλεγαν από… περιέργεια. Ήθελαν να δοκιμάσουν το ροζ μελομακάρονο. Αλλά σταδιακά, με τον καιρό, άρχισαν να το επιλέγουν συνειδητά και πλέον συναγωνίζονται τα κλασικά σε πωλήσεις», είπε στον «Ε.Τ.». Μπορεί τα ροζ μελομακάρονα να έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό, ωστόσο υπάρχει και ένας επικριτής που δεν τα βλέπει με καλό μάτι. «Είναι ο γιος μου, στον οποίο δεν αρέσει καθόλου το ροζ. Μάλιστα, ζήτησε το 2023 να του κάνω μελομακάρονα στα χρώματα που του αρέσουν. Δηλαδή, είτε γαλάζιο είτε… κίτρινο λόγω ομάδας», κατέληξε γελώντας.
Από πίτουρο βρώμης… για πιο υγιεινά
Υπάρχουν όμως και οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν υιοθετήσει μια πιο υγιεινή προσέγγιση στη διατροφή τους. Και έπρεπε να τους δοθεί το δικαίωμα της επιλογής ακόμη και στα μελομακάρονα. Ετσι, από το 2018 η εταιρία Biodiet διαθέτει στην αγορά μελομακάρονα από… πίτουρο βρώμης! Και όσο και αν ξενίζει -ορισμένους- το βασικό συστατικό του, γίνονται ανάρπαστα! «Από έρευνες προέκυψε ότι τα συγκεκριμένα μελομακάρονα επιλέγονται κυρίως από γυναίκες 35-45 ετών, που ζουν σε αστικά κέντρα, προσέχουν τη διατροφή τους και είναι μητέρες που θέλουν να μάθουν στα παιδιά τους να τρώνε σωστά και υγιεινά», είπε στον «Ε.Τ.» ο υπεύθυνος του e-shop της εταιρίας, Γιώργος Ντάσης. Υπενθύμισε ότι η πρόσληψη από τον ανθρώπινο οργανισμό πίτουρου βρώμης δημιουργεί μια ευεργετική αίσθηση κορεσμού, η οποία οδηγεί σε μικρότερη κατανάλωση. «Στην εταιρία, έχουμε υιοθετήσει τη ρήση του Ιπποκράτη, ο οποίος έλεγε ότι “η τροφή είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου”. Για εμάς, η έμπνευση για υγεία και ευεξία δεν σταματά ποτέ, για αυτό πάντα αναζητούμε ώστε να παρέχουμε μοναδικά εξειδικευμένα προϊόντα, πρωτοποριακά και καινοτόμα που όμοιά τους δεν υπάρχουν στην αγορά», κατέληξε.
Με αλεύρι από όσπρια!
Στο κάδρο της υγιεινής διατροφής εντάσσονται και τα μελομακάρονα που παρασκευάζονται από αλεύρι… οσπρίων! Τα διαθέτει από το 2019 η εταιρία Health Baker και γίνονται ανάρπαστα. Μάλιστα, μία… παραλλαγή τους κάνει καριέρα και στο εξωτερικό! «Χρησιμοποιούμε μόνο όσπρια Θεσσαλίας. Ολα είναι παραγωγής μας. Φτιάχνουμε αλεύρια από ρεβίθι, φάβα και φακή, και με το συνδυασμό τους και μαζί με άλλα υλικά, αλλά χωρίς ζάχαρη, φτιάχνουμε το μελομακάρονο. Μάλιστα, φέτος εκτιμούμε ότι θα διαθέσουμε σχεδόν δύο τόνους από τα συγκεκριμένα στην ελληνική αγορά», είπε στον «Ε.Τ.» ο συνιδρυτής της εταιρίας, Γιώργος Παταμίδης (φωτογραφία).
Τόνισε ότι η εταιρία παρασκευάζει διάφορα τρόφιμα και γλυκά με αλεύρι οσπρίων και σκέφτηκαν απλά να εντάξουν και ένα εορταστικό «γλυκό». Το μελομακάρονο από όσπρια είναι σχεδόν 30% πιο ακριβό από την κλασική βερσιόν, λόγω του υψηλού κόστους των πρώτων υλών. Σχεδόν το σύνολό τους διατίθεται μέσω χονδρικής ή επιλεγμένων καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Μία παραλλαγή του, δηλαδή με επικάλυψη σοκολάτας, διατίθεται όλο το χρόνο -εκτός των θερινών μηνών- στην… Ισπανία με την ονομασία Bocadito, που σημαίνει “μπουκίτσα”. Είχαμε συνεργάτες εκεί, γεύτηκαν το μελομακάρονο με όσπρια και σκέφτηκαν να το διαθέσουμε στην ισπανική αγορά. Και τα πάει εξαιρετικά καλά!», κατέληξε.