Αθήνα Καιρός

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Λέκκας: «Δεν μας ανησυχεί, αλλά επιστημονικά προβληματίζει»

3 λεπτά
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Λέκκας: «Δεν μας ανησυχεί, αλλά επιστημονικά προβληματίζει»

Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (22/9) στο Άγιο Όρος, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, να δηλώνει ότι η δόνηση δεν προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια, ωστόσο εγείρει ερωτήματα για την επιστημονική κοινότητα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews, ο κ. Λέκκας τόνισε: «Δεν μας ανησυχεί αλλά από επιστημονική άποψη είμαστε προβληματισμένοι, καθώς η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ξεκίνησε στις αρχές του 2024 και περιλαμβάνει πάνω από 1.000 σεισμούς, εκ των οποίων οι εννέα ήταν μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ. Ο σημερινός είναι ο δέκατος, ενώ ο μεγαλύτερος σημειώθηκε πριν από τρεις μήνες, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκανε λόγο για «ένα φαινόμενο αρκετά περίεργο λόγω της εμμονής του εδώ και 18 μήνες» και επισήμανε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά. Όπως εξήγησε, το ρήγμα «φαίνεται να έχει ακόμα ενέργεια, αλλά δεν πιστεύω ότι θα δώσει σεισμό μεγαλύτερο από 5,2 Ρίχτερ».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πρόκειται για υποθαλάσσιο ρήγμα, το οποίο δεν είχε δώσει σεισμούς πριν το 2024 και τώρα επιβεβαιώνεται μέσα από τα ενόργανα δεδομένα. «Δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια, βρίσκεται σε ικανό βάθος, κάτι που δυσκολεύει τον ακριβή προσδιορισμό των διαστάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να αναμένεται, ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Δεν μπορούμε να διερευνήσουμε τις προθέσεις της φύσης. Είναι φαινόμενα που δεν είναι άμεσα ορατά, όπως ένα σύννεφο ή ο κακός καιρός. Ό,τι γνωρίζουμε βασίζεται σε ενόργανες καταγραφές, οι οποίες πολλές φορές δεν αποτυπώνουν πλήρως την εξέλιξη στο υπέδαφος».

Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι η δραστηριότητα θα συνεχιστεί με μικρότερες δονήσεις και όχι με σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ. «Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά», ανέφερε.


Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]