Αρνί ή κατσίκι, ιδού η απορία
Η κύρια διαφορά μεταξύ κατσικιού και αρνιού έγκειται στην περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Το κατσίκι έχει λιγότερα λιπαρά από το αρνί, γεγονός που το κάνει πιο άπαχο κρέας. Αυτό κάνει πιο σκληρό το κρέας του κατσικιού, το οποίο είναι ιδανικό για μεθόδους αργού μαγειρέματος.
Οι διαφορές σε αρνί και κατσίκι
Οι κύριες διαφορές που κάνουν το αρνί και το κατσίκι, δύο πολύ διαφορετικούς τύπους κρέατος, είναι τρεις:
1. Διατροφική αξία
Το κατσικίσιο κρέας θεωρείται ευρέως πιο υγιεινό από το αρνί. Σε σύγκριση με το πρόβειο κρέας, το κατσίκι είναι χαμηλότερο σε χοληστερόλη, κορεσμένα λίπη και θερμίδες. Στην πραγματικότητα, είναι χαμηλότερo σε χοληστερόλη από άλλα κρέατα, όπως το βοδινό, το χοιρινό, ακόμη και το κοτόπουλο.
Ναι, ακόμα και κοτόπουλο. Ωστόσο, το θρεπτικό περιεχόμενο της κατσίκας δεν σταματά εκεί.
Έχει επίσης απίστευτα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και περιέχει ακόμη περισσότερο σίδηρο από το βόειο κρέας.
Συνολικά, αυτό κάνει το κατσίκι πιο άπαχο κρέας από το αρνί
Μια μερίδα 100 g κατσίκι
Λιπαρά: 3 g
Πρωτεΐνη: 27 g
Θερμίδες: 143
Χοληστερόλη: 75 mg
Σίδηρος: 3,7 mg
Μια μερίδα 100 gr αρνί
Λιπαρά: 21 g
Πρωτεΐνη: 25 g
Θερμίδες: 294
Χοληστερόλη: 97 mg
Σίδηρος: 1,9 mg
2. Λιπαρά
Τα περισσότερα κομμάτια αρνιού περιέχουν περισσότερο λίπος, από το κατσίκι. Αυτό γίνεται εμφανές από την ποσότητα που μπορείς να δεις σε όλη την επιφάνεια του αρνιού. Είναι τα λευκά σημάδια και οι κηλίδες λίπους που φαίνονται κατά μήκος της επιφάνειας του κρέατος.
3. Γεύση
Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά στο κατσίκι, το καθιστά πιο σκληρό στο μάσημα από το πρόβειο κρέας, αλλά οι διαφορές στη γεύση εκτείνονται πολύ πέρα από την απλή υφή. Το κατσίκι είναι ελαφρώς πιο γλυκό από το αρνί και μπορεί να έχει μια πιο παιχνιδιάρικη γεύση.
Aυτό συνήθως εξαρτάται από τον τρόπο προετοιμασίας του. Εάν το καπνίζεις, αυτή η γλυκιά γεύση θα πρέπει να κλειδώσει στο κρέας, αλλά αν το ψήσεις στη σχάρα, μπορεί να χάσει λίγο από αυτή και να γίνει πιο σκληρό.
Σχετικά με το κατσικίσιο κρέας
Το κατσικίσιο κρέας είναι ένα κόκκινο κρέας που έχει λίγο ορατό λίπος στην επιφάνειά του και το χρώμα του κυμαίνεται από ένα πολύ ανοιχτό ροζ έως ένα βαθύ έντονο κόκκινο. Αυτό το κάνει ιδανικό για χαμηλό και αργό μαγείρεμα και κάπνισμα.
Καθώς ψήνεται αργά, το λίπος λιώνει και εμπλουτίζει τη σάρκα του κρέατος με γεύση και χυμό. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κρέατος προέρχεται από νεαρά κατσίκια για να είναι όσο το δυνατόν πιο τρυφερό και ζουμερό. Αυτό είναι που το κάνει εξαιρετικό για μπάρμπεκιου και έχει μια πραγματικά λεπτή γεύση.
Εάν προέρχεται από κατσίκι που δεν έχει ευνουχιστεί, τότε το κρέας τείνει να είναι πιο σκληρό και πιο σφιχτό και έχει πιο έντονο άρωμα και γεύση.
Σχετικά με το αρνίσιο κρέας
Το αρνί είναι ένα κόκκινο κρέας, που ποικίλλει από ανοιχτό ροζ χρώμα έως ανοιχτό κόκκινο. Το κρέας μπορεί να προέρχεται από πρόβατα στον πρώτο χρόνο ζωής τους. Αν το κρέας του αρνιού έχει πιο σκούρο χρώμα, αυτό είναι συνήθως σημάδι ότι το ζώο ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.
Το νεότερο αρνί είναι πιο τρυφερό, γεγονός που το κάνει πιο περιζήτητο. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι συνήθως είναι και πιο ακριβό από το μεγαλύτερο αρνί.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Άστατος τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα
Ουρές ταλαιπωρίας στα υποθηκοφυλακεία
Πάσχα 2023: Επιστρέφονται πινακίδες και άδειες οδήγησης – Ποιοι δεν μπορούν να τις πάρουν