Πάντως εκτίμησε ότι αν και φέτος δεν θα έχουμε τις εισαγωγές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρόκειται να παρατηρηθούν ελλείψεις σε αμνοερίφια λέγοντας ότι «φέτος αναμένουμε πολλοί να πάρουν μισό αρνί, με αποτέλεσμα να φτάσουν για όλους».
Ίδια είναι και η άποψη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Στράτος Νικολάου: «Φέτος τα αμνοερίφια που θα εισαχθούν στην ελληνική αγορά αναμένεται να είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι» είπε και πρόσθεσε: «Ήδη οι ποσότητες που παρατηρούμε είναι πολύ μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές».
Σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ», κατά την περσινή περίοδο του Πάσχα είχαν εισαχθεί σχεδόν 132 χιλιάδες αμνοερίφια. Αντίθετα, φέτος, από την 1η Ιανουαρίου έως και την περασμένη Παρασκευή, είχαν έρθει στη χώρα μας μόλις 65 χιλιάδες αμνοερίφια.
Αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται στην αγορά, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε αυτοί πραγματοποιούνται «από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καθ’ όλη τη χρονιά, ενώ κατά την πασχαλινή περίοδο, αλλά και όλες τις περιόδους των εορτών, ο οργανισμός συμμετέχει στον σχεδιασμό, υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μαζί με υπηρεσίες από άλλα υπουργεία».
Πάσχα 2022: Πως θα επιλέξεις με ασφάλεια αρνί ή κατσίκι – Τα σημάδια που προειδοποιούν
To να επιλέξει κανείς αρνί ή κατσίκι ,ανεξάρτητα από την τιμή ,είναι θέμα προτίμησης. Πολλοί όμως δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποιό είναι το αρνί και ποιό το κατσίκι.
Οι ειδικοί επισημαίνουν οτι αρχικά θα πρέπει να προσέξουμε αν υπάρχουν σφραγίδες στο κρέας ,αριστερά και δεξιά στους μηρούς και στις ωμοπλάτες, οι οποίες πιστοποιούν ότι έχει γίνει ο απαραίτητος υγειονομικός και την προέλυευση του ζώου.
Τα κρέατα που είναι ελληνικά ή που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στρόγγυλη μπλε σφραγίδα με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου. Ενώ στην παραλληλόγραμμη σφραγίδα αναγράφεται η χώρα προέλευσης, πχ “GR” ή “ΕL” ή “ΕΛΛΑΣ” για τα ελληνικά.
Τα σφάγια προερχόμενα από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν σφραγίδα χρώματος καφέ. Αν σε οποιοδήποτε σημείο του ζώου λείπει κομμάτι του δέρματος, αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Για ξεχωρίσουμε αν είναι αρνί ή κατσίκι θα πρέπει να παρατηρήσουμε απλώς το κεφάλι και την ουρά τους. Το κεφάλι στο κατσίκι είναι πιο επίπεδο σε αντίθεση με του αρνιού, το οποίο έχει το χαρακτηριστικό καρούμπαλο ανάμεσα στα μάτια και την μύτη. Η ουρά στο κατσίκι από την άλλη είναι πιο στενή και στραμμένη προς τα πάνω.
Σημασία έχει το χρώμα είτε πρόκειται για αρνί είτε για κατσίκι. Το χρώμα του ζώου θα πρέπει να είναι ζωηρό αλλά ανοιχτόχρωμο ροζ, ομοιόμορφο σε όλο το σώμα του.
Αν το κρέας είναι βιολογικό θα πρέπει επιπλέον να διαθέτει ειδική σήμανση του οργανισμού πιστοποίησης. Τα βιολογικά αμνοερίφια είναι λιγοστά στην αγορά και πωλούνται, από όσο ξέρω, τεμαχισμένα και συσκευασμένα.
Ειδήσεις σήμερα
Αίτηση αποφυλάκισης καταθέτει η Πισπιρίγκου – Συνεχίζονται οι καταθέσεις
Moskva: Η ρωσική ναυαρχίδα «βυθίζει» το παραμύθι της Μόσχας [infographic]
Τραγωδία στην Π. Ράλλη: «Καταπλάκωσε τον οδηγό γιατί κόπηκαν σκουριασμένες μπάρες»