Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος προήδρευσε στην σύσκεψη, «μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, τα κυριότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας και στην συνέχεια ακολουθεί η υγειονομική ταφή, η απολύμανση και το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει πλέον μολυσματική δύναμη».
«Βεβαίως», συνέχισε, «αυτό το οποίο πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι για να πετύχουν τα μέτρα, πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των κτηνοτρόφων που βρίσκονται εντός των δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, γύρω από την μονάδα που εντοπίστηκε το κρούσμα, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «η αντίδρασή μας ήταν άμεση, με στόχο τον περιορισμό και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων» και πρόσθεσε: «Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε δείχνει και τον βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο, έχουμε εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας και καλό θα ήταν να επαναλάβουμε πως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο».
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της κρίσης για περιορισμό διάδοσης της νόσου. Όπως εξήγησε, το πρωτόκολλο προβλέπει δύο ζώνες: Μία προστασίας 3 διαμέτρου χιλιομέτρων και μια ζώνη επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων. Δυστυχώς σε αυτή τη δεύτερη ζώνη προστασίας είναι και ο νομός Αχαΐας, η Δυτική Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς.
«Η πανώλη των μικρών μυρηκαστικών είναι ζωονόσος, δεν υπάρχει μετάδοση στον άνθρωπο αλλά από αμνοερίφια μόνο σε αμνοερίφια, ούτε σε άλλα ζώα, οικόσιτα ή κατοικίδια» σημείωσε ο κ. Κέλλας υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για το καταναλωτικό κοινό.
Ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τα προϊόντα των αμνοερφίων. Για το μεν γάλα είπε ότι είναι απολύτως ασφαλές με παστερίωση 15 δευτερολέπτων σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία στους 72 βαθμούς. Για το δε κρέας, σημείωσε ότι είναι λίγο πιο περίπλοκη η κατάσταση καθώς απαιτείται θερμική επεξεργασία του και μετά να χρησιμοποιηθεί.
Ειδήσεις σήμερα
ΧΥΤΑ Φυλής: Νεκρός οδηγός απορριμματοφόρου – Παρασύρθηκε από το όχημά του
Λειψυδρία: Συναγερμός για την Αττική και άλλους 14 δήμους της Ελλάδας