ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Διεθνής παρέμβαση για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου

Newsroom eleftherostypos.gr

«Να διασφαλιστεί η επιτόπου διατήρηση των εξαιρετικών αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης», ζητάει η Εuropa Nostra.

Σε δημόσια δήλωσή του το Συμβούλιο του πανευρωπαϊκού οργανισμού για την πολιτιστική κληρονομιά επισημαίνει ότι «αυτό αποτελεί τη μοναδική λύση που εγγυάται τη διατήρηση της αυθεντικότητας ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς εξαιρετικά σημαντικού για την κατανόηση της κοινής μας ευρωπαϊκής κληρονομιάς και Ιστορίας».

«Οπως έχουν ήδη ενημερωθεί η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας», σημειώνεται στη δημόσια δήλωση, «το Συμβούλιο της Europa Nostra επιθυμεί να τονίσει την ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη ως σύνολο, και όχι μόνο για την Ελλάδα, των εξαιρετικών αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στο σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Από τον 4ο έως τον 9ο αιώνα μ.Χ., η Θεσσαλονίκη υπήρξε μία από τις πόλεις όπου συμβίωσαν και αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους στοιχεία του ελληνικού, ρωμαϊκού και ιουδαιο-χριστιανικού πολιτισμού, δημιουργώντας μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτιστική σύνθεση, που προοδευτικά συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας», δήλωσε ο καθηγητής δρ Hermann Parzinger, εκτελεστικός πρόεδρος της Europa Nostra, διακεκριμένος αρχαιολόγος και ο ίδιος».

Αναφορικά με την πιθανότητα μελλοντικής ένταξης των αρχαιοτήτων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο, η Europa Nostra επισημαίνει ότι «η Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αποκλείει ρητά από την καταχώριση ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς τις αρχαιότητες που έχουν αφαιρεθεί και αργότερα επανατοποθετηθεί».

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που αφορά στην προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης ζητούν, με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επτά σύλλογοι και πολιτιστικοί φορείς.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Απόφαση – σταθμός του ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η διαγραφή παιδιών από παιδικούς σταθμούς αν είναι ανεμβολίαστα

Tinad

ΣτΕ: Αποζημίωση 164.280 ευρώ στην οικογένεια 57χρονου που βρήκε τραγικό θάνατο από πτώση κλαδιού

Tinad

ΣτΕ: Ακύρωσε μεταβιβάσεις παραλιακών εκτάσεων σε εταιρίες του Δημοσίου

Δημήτρης Ντόγκας

Τι απαντά το ΚΑΣ στις αντιδράσεις για τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Μιχάλης Μάρδας

Το μετρό Θεσσαλονίκης περνάει από το ΣτΕ για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Ανδρέας Ντίνης

ΣτΕ: Απορρίφθηκε η αίτηση των εκπαιδευτικών για την πλήρωση κενών θέσεων

Tinad

Το ΚΑΣ αποφάσισε: Να φύγουν οι αρχαιότητες από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Μιχάλης Μάρδας

Σαν ψέμα: Δείτε το μετρό Θεσσαλονίκης σε κίνηση για 1η φορά

Μιχάλης Μάρδας