Οι «Ημέρες τοπικής γαστρονομίας» που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 25-26 Νοεμβρίου στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας θέτουν σε πρώτο πλάνο τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής με βασικό στόχο την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων -που αποτελούν τους βασικούς πρεσβευτές της περιοχής- και την σύνδεσή τους με τον τριτογενή τομέα, τον Τουρισμό.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν τοπικές επιχειρήσεις των κλάδων της οινοποιίας, της ποτοποιίας, της ελαιοκομίας και της ελαιουργίας, οι οποίες προσέφεραν τα προϊόντα τους για γευστική δοκιμή, ενώ παράλληλα ειδικοί στο είδος ανέλυσαν τα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου, του κρασιού και των ποτών.
Την Παρασκευή 25/11 οι επισκέπτες παρακολούθησαν σεμινάριο γευσιγνωσίας κρασιού, ποτών και αποσταγμάτων.
Το Σάββατο 26/11 έγινε γευσιγνωσία ελαιόλαδου και βρώσιμης ελιάς, σεφ και εστιάτορες της Μεσσηνίας πρόσφεραν τοπικές γεύσεις εμπνευσμένες από το λάδι, τις ελιές και διάφορα τοπικά προϊόντα της μεσσηνιακής γης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός, ο πρόεδρος του Σχολείο Ελιάς και Ελαιόλαδου Νίκος Κουτσούκος και η εκπρόσωπος της Chef’s Brigade Greece Γεωργία Κουτσούκου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις όσο και οι επισκέπτες σημείωσαν ότι οι «Ημέρες Τοπικής Γαστρονομίας» Καλαμάτας αναδιαμορφώνουν τον τρόπο που υπηρετείτε ο τουρισμός μέσω της διασύνδεσής του με τον διατροφικό τομέα, με αποτέλεσμα και οι δύο τομείς να αποκτούν προστιθέμενη αξία. Στο πλαίσιο αυτό τόνισαν την ανάγκη περιοδικής επανάληψης των εκδηλώσεων ειδικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
Διοργανωτής των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας για την Ελιά ήταν το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Καλαμάτας κατόπιν εισηγήσεως του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Μπασακίδη.