Με τιμή έναρξης για τη χονδρική τα 9,25 ευρώ μέχρι να φτάσει στο τραπέζι των πολιτών, η τιμή του ελαιολάδου μπορεί να φτάσει κοντά στα 20 ευρώ το λίτρο ή και να τα ξεπεράσει.
Η τιμή έφτασε τα 9,25 ευρώ από τα 4 και από τα 4,5, και η νέα αύξηση στην τιμή χονδρικής είναι βέβαιο πως θα περάσει και πάλι στη λιανική, αν όμως υπάρχει λάδι αφού το θέμα της επάρκειας είναι μεγάλο.
Το λάδι είναι πλέον περιζήτητο και οι χονδρέμποροι όπου το βρουν το «χτυπούν» σε υψηλές τιμές για να εξασφαλίσουν ποσότητα. Στην Λακωνία, οι Ιταλοί εκτόπισαν 5 για να πάρουν το ελαιόλαδο της Λακωνικής γης.
Ιστορικό χαμηλό για τα αποθέματα ελαιόλαδου
Το μεγάλο σοκ και δράμα για τον καταναλωτή είναι πως έχουμε ιστορικό χαμηλό για τα αποθέματα λαδιού και αυτό θα κάνει ακόμα πιο ακριβό το πανάκριβο ελαιόλαδο.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Από την άλλη όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά, που λέει πως από τις πανάκριβες τιμές έχει πέσει η κατανάλωση και αφού έπεσε η κατανάλωση δεν αποκλείεται να φτάσει τελικά η ποσότητα, αλλά πάντα σε ακριβή τιμή.
Άσχημα είναι τα πράγματα στην Κρήτη, όπου τα Χανιά έχουν πεσμένη παραγωγή ως 80% σε σχέση με πέρυσι.
Νοθεία στο Ελαιόλαδο – Έξυπνά Tips για να την αναγνωρίσετε
Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι η μεσογειακή δίαιτα, πλούσια σε ελαιόλαδο, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άλλες δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Επίσης, το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την υγεία των οστών και την αίσθηση ευεξίας. Επιπλέον βοηθά στην απώλεια βάρους και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ανακουφίζει από τις ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου και ελαχιστοποιεί το άγχος.
Τι είναι το νοθευμένο ελαιόλαδο και πόσο διαδεδομένη είναι η κυκλοφορία του;
Είναι μια μείξη 2 ελαίων, του παρθένου ελαιολάδου και συνήθως ηλιελαίου. Αυτό το είδος της νοθείας μπορεί να χαρακτηριστεί ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από κάποιες μάρκες.
Μπορεί να υποβαθμιστεί περαιτέρω όταν αναμιγνύεται με διάφορα αμφίβολης ποιότητας ελαιόλαδα από διάφορες χώρες του κόσμου. Στην χειρότερη περίπτωση είναι μίξη σογιέλαιου και ηλιελαίου, στα οποία προστίθενται ουσίες χλωροφύλλης, και βήτα καροτίνης. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ελέγχετε τις ετικέτες αυτών των ελαιολάδων.
Πώς θα καταλάβω αν κάποιο ελαιόλαδο είναι νοθευμένο; Υπάρχουν απλές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν να τα ξεχωρίσουμε;
Αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα. Πώς μπορούμε να ξέρουμε αν το ελαιόλαδο που αγοράσαμε είναι νοθευμένο ή γνήσιο; Θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε δίνοντας κάποιες χρήσιμες συμβουλές.
1. Βάλτε το στο ψυγείο
Μπορείτε να εκτελέσετε αυτό το απλό τεστ στο σπίτι. Βάλτε το ελαιόλαδο στο ψυγείο σε χαμηλή θερμοκρασία, αν αυτό αρχίσεινα στερεοποιείται και να σχηματίζει σβόλους, σημαίνει ότι έχει μεγάλη συγκέντρωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτό το κόλπο δεν μας εξασφαλίζει πλήρως ότι το ελαιόλαδο δεν είναι νοθευμένο, γιατί αν έχει αναμειχθεί με ηλιέλαιο και άλλα παρόμοια έλαια θα έχει την ίδια συμπεριφορά. Από την άλλη, εάν το λάδι στο ψυγείο διατηρηθεί στην υγρή του κατάσταση, αυτό θα σημαίνει σίγουρα ότι δεν είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
2. Ανάψτε μια λάμπα λαδιού
Ένα δεύτερο τεστ που μπορείτε να κάνετε είναι με μια λάμπα λαδιού ή ένα καντήλι. Σε αυτή την περίπτωση περιμένουμε το γνήσιο ελαιόλαδο να κρατήσει αναμμένο το φιτίλι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να φαίνεται καπνός πάνω από τη φλόγα. Αν η λυχνία ή το φιτίλι μένει αναμμένο για σύντομο χρονικό διάστημα ή αν αφήνει καπνό ενώ καίγεται, αυτό θα σημαίνει ότι σίγουρα δεν είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
3. Αγοράστε το απευθείας από τον παραγωγό
Αν ζείτε στην ύπαιθρο ή αν έχετε γνωστούς ελαιοπαραγωγούς στην επαρχία που τους εμπιστεύεστε, μπορείτε να αγοράζετε το λάδι σας από αυτούς. Συστήνουμε την αγορά από αυτούς τους παραγωγούς επειδή το σύνολο σχεδόν της νοθείας συμβαίνει από τους μεσάζοντες, αυτούς δηλαδή που αγοράζουν χύμα το ελαιόλαδο από τους μεμονωμένους αγρότες. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει ανάμιξη, να συσκευαστεί και να πουληθεί στην αγορά.
4. Μην αγοράζεται λάδι σε διάφανες φιάλες
Να επιλέγετε πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια σκουρόχρωμα που προστατεύουν το λάδι από το φως ώστε να διατηρηθεί η ποιότητά του και να μην οξειδώνεται.
5. Αγοράστε λάδι φετινής εσοδείας
Αγοράστε ελαιόλαδο από τη συγκομιδή του τρέχοντος κάθε φορά έτους. Ελέγξτε στις φιάλες την ημερομηνία συγκομιδής. Αποφεύγετε λάδια με ημερομηνία παρασκευής μεγαλύτερη από 2 έτη.
6. Ψάξτε για το σήμα της πιστοποίησης
Ελέγξτε την ετικέτα για σήματα σχετικά με την γνησιότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και για συγκεντρώσεις χημικώς συστατικών.
Αν γνωρίζετε περισσότερες μεθόδους για το πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα νοθευμένο ή οξειδωμένο ελαιόλαδο, γράψτε μας την εμπειρία σας στα σχόλια