Πρόκειται για το ψάρι λινγκ (ling) το οποίο σε γενικές γραμμές είναι λιγότερο γευστικό από τον μπακαλιάρο, έχει μικρότερη διατροφική αξία και συνήθως η τιμή του είναι χαμηλότερη. Ωστόσο, κάποιοι ιχθυοπώλες πωλούν το συγκεκριμένο ψάρι στην ίδια τιμή με τον μπακαλιάρο και μάλιστα δίπλα στο αυθεντικό ψάρι. Και τα δύο αυτά ψάρια πωλούνται συχνά παστωμένα και μοιάζουν αρκετά στην όψη, επομένως είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε με την πρώτη ματιά.
Μπακαλιάρος: Πώς θα τον ξεχωρίσετε
Πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τα ταμπελάκια. Πολλές φορές μπορεί να έχει τονιστεί με μεγάλα γράμματα ο τόπος προέλευσης του ψαριού (π.χ.: «ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ) και η τιμή (που κάποιες φορές είναι πολύ κοντά σε εκείνη του μπακαλιάρου). Το είδος του ψαριού γράφεται με μικρά γράμματα, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην το διακρίνει και έτσι να υποθέσει ότι πρόκειται για μπακαλιάρο.
Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξετε, είναι η όψη του. Όπως επισημαίνει η ΕΕΚΕ, ο αυθεντικός (ολόκληρος) μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο πλευρές. Εάν, ωστόσο, το βακαλάος είναι φιλεταρισμένος, τότε η γραμμή αυτή μπορεί να είναι ορατή μόνο στην μία πλευρά.
Επίσης, για να έχετε μια ιδέα σε σχέση με την ποιότητά του, θα πρέπει να δώσετε βάση στο χρώμα του μπακαλιάρου, το οποίο θα πρέπει να είναι λευκό (αποφύγετε τα παστά ψάρια που έχουν μια κίτρινη απόχρωση) και να μην έχει κηλίδες, αλλοιώσεις ή ορατές δυσχρωμίες.
Όσον αφορά την προέλευση του μπακαλιάρου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕΚΕ, οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από: Τον Ατλαντικό Την Ισλανδία Τη Φιλανδία Τη Νορβηγία.
Από 4,98 ευρώ ο μπακαλιάρος
Σε προσιτές τιμές θα πωλείται ο μπακαλιάρος στη Βαρβάκειο Αγορά και στα σούπερ μάρκετ, έπειτα από συμφωνία που είχε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ) με φορείς της αγοράς, για το «παραδοσιακό τραπέζι», εν όψει της 25ης Μαρτίου.
Ειδικότερα, στη Βαρβάκειο – Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών ο μπακαλιάρος ποιότητας pollock (ξαλμυρισμένος) θα πωλείται από σήμερα (22/3) 4,98 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Βασίλη Σίμο: «Είναι μία πάρα πολύ καλή τιμή, καθώς όλα έχουν πάρει την άνοδο και μπορέσαμε και τον κρατήσαμε πάρα πολύ χαμηλά. Είμαστε γύρω στα 50 με 80 λεπτά κάτω από πέρσι και είμαστε γύρω στα 80 λεπτά με 1 ευρώ κάτω από την καλύτερη προφορά, όπως κάναμε έρευνα αγοράς στις μεγάλες αλυσίδες».
Σημειώνεται πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία στο πλαίσιο της συμμετοχής της Βαρβακείου – Κεντρικής Ιχθυαγοράς Αθηνών στο «καλάθι του νοικοκυριού».
Εκτός ο ντόπιος
Στο μεταξύ, ο ντόπιος μπακαλιάρος λόγω ποσότητας δεν εντάσσεται στο «καλάθι». Οπως εξήγησε ο κ. Σίμος: «Δεν θέλουμε να έχουμε κάποια ποσότητα τις πρώτες ημέρες και τις τελευταίες ημέρες να μην υπάρχει στην αγορά».
Στην Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών το κόστος για τα ντόπια μπακαλιαράκια, τα οποία προορίζονται για τηγάνι, ξεκινάει από 7,98 ευρώ/κιλό, στο μεσαίο, ελληνικό μπακαλιάρο διαμορφώνεται σε 13,98 ευρώ/κιλό και στο μεγάλο φτάνει μέχρι 15,98 ευρώ/κιλό. «Είναι μια πάρα πολύ καλή τιμή για την αγορά, σε σχέση γενικά με οτιδήποτε υπάρχει γύρω-γύρω» σχολίασε ο κ. Σίμος, για να προσθέσει: «Και ο μπακαλιάρος cod είναι σε πάρα πολύ καλή τιμή. Είναι στα 7,98».
Σύγκριση
Σε σχέση με τις τιμές στα συνοικιακά ιχθυοπωλεία ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, σχολίασε: «Ο μπακαλιάρος, φέτος, φαίνεται ότι έχει μία έλλειψη και αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές λίγο παραπάνω από πέρσι. Το γεγονός ότι καταφέραμε με τη Βαρβάκειο να κάνουμε προσφορά μπακαλιάρου σε χαμηλότερη τιμή από πέρσι είναι μεγάλη επιτυχία και θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την ιχθυαγορά γι’ αυτό. Πιστεύω ότι όπως λειτούργησε η ιχθυαγορά ως δείκτης τιμών για όλους τους υπόλοιπους, το ίδιο θα γίνει και τώρα».
Οπως κοινοποίησε ο υπουργός, ο «μπακαλιάρος» θα ενταχθεί και στο «καλάθι του νοικοκυριού» που αφορά στα σούπερ μάρκετ, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα. Η προσθήκη του μπακαλιάρου θα αφορά στο χρονικό διάστημα 22-29 Μαρτίου.
Τιμές μπακαλιάρου | |
Pollock (ξαλμυρισμένος) | 4,98 ευρώ/κιλό |
Ντόπια μπακαλιαράκια (για τηγάνι) | από 7,98 ευρώ/κιλό |
Ντόπιος μεσαίος μπακαλιάρος | 13,98 ευρώ/κιλό |
Ντόπιος μεγάλος μπακαλιάρος | 15,98 ευρώ/κιλό |
Μπακαλιάρος cod | 7,98 ευρώ/κιλό |
Προσθήκες