Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.
Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.
Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.
Ειδήσεις σήμερα
Ειδήσεις σήμερα
Πανιώνιος: Μπαίνει ισχυρός επενδυτής – Σήμερα η κρίσιμη απόφαση
Φαίη Σκορδά: «Είμαστε εδώ 100% μέχρι το τέλος της σεζόν, μπορεί και μετά»
Άγιος Νικόλαος: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του 33χρονου-Πώς έσκασε η ναυτική φωτοβολίδα
Dentist pass: Έρχεται η μεγάλη ανατροπή; – Τι ζητούν οι οδοντίατροι
Εθνική Ελλάδας: Μυθικό πριμ εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΠΟ για πρόκριση στο Euro 2024
Παρίσι 2024: Πάνω από 200.000 προφυλακτικά στο Ολυμπιακό χωριό
Ελένη Φουρέιρα: Θα εμφανιστεί ως guest star στην Eurovision 2024 [Βίντεο]