Σε μια έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων, με σύγχρονα οινοποιεία και χώρους που δένουν με το περιβάλλον και, κυρίως, ειδικούς που έχουν την τέχνη του κρασιού στο αίμα τους, τα προϊόντα από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη κυριαρχούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ποιότητά τους.
Το ταξίδι ήταν φυσικό να ξεκινήσει από τη Δράμα, την «Ηδωνίδα Γη», που εθεωρείτο σημαντικό κέντρο λατρείας του Διονύσου. Η παρουσία της αμπέλου στην περιοχή χρονολογείται από την 4η χιλιετία π.Χ.
Μέσα από αυτήν την παράδοση γεννήθηκε ο «Δραμινός αμπελώνας» από τους πλέον δυναμικούς της χώρας και αυτός του Κώστα Λαζαρίδη, ο οποίος από εμπορικός αντιπρόσωπος μαρμάρων στη Γερμανία (τα μάρμαρα Λαζαρίδη είχαν φτάσει να απασχολούν 600 άτομα) έκανε το χόμπι του για το αμπέλι και το κρασί μία ακόμη δυναμική επιχείρηση.
Το 1979 στο σπίτι του έξω από τη Δράμα, λόγω της αγάπης του στις διεθνείς ποικιλίες, φυτεύει τον πρώτο του αμπελώνα (περίπου 100 στρέμματα) με «Sauvignon Blanc», «Cabernet Sauvignon» και «Ασύρτικο». Ακολουθεί το μοναδικό για εκείνη την εποχή σύγχρονο οινοποιείο στην ευρύτερη περιοχή. Με τον χρόνο ο αμπελώνας μεγάλωνε προσθέτοντας και νέες ποικιλίες, όπως το «Merlot», το «Syrah», το «Chardonnay», «Semillon», αλλά και τo «Αγιωργίτικο».
Ο Κώστας δημιουργεί το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, με τον διακριτικό τίτλο «Chateau Julia», στην Αδριανή Δράμας και ξεκινά τη δική του σελίδα στην οινοποιητική παράδοση της χώρας μας. Τα γενναιόδωρα χώματα της Δράμας και το ιδανικό μικρόκλιμα της περιοχής, αλλά και ο σεβασμός στις βασικές αρχές της αμπελουργίας -διατηρώντας χαμηλές αποδόσεις ανά στρέμμα-, γεννούν την εκλεκτή πρώτη ύλη των ποικιλιών που βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους. Τα πρώτα κρασιά του Κώστα Λαζαρίδη -«Αμέθυστος» και «Chateau Julia»- εντυπωσιάζουν την ελληνική αγορά και κερδίζουν τις ξένες αγορές.
Το οινοποιείο
Πέρα από τα «μυστικά», το σύνολο των εγκαταστάσεων και το οινοποιείο είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα σε μηχανολογικό εξοπλισμό: Πλήρες χημείο – εργαστήρια, μηχανισμός παρακολούθησης της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων μέχρι και το αμπελοτόπι, πνευματικά πιεστήρια, ανοξείδωτες δεξαμενές οινοποίησης και αποθήκευσης με ηλεκτρονικό σύστημα ελεγχόμενων θερμοκρασιών, αυτόματες εμφιαλωτικές μηχανές και οι απαραίτητοι υπόγειοι κλιματιζόμενοι χώροι (κάβες). Οι εγκαταστάσεις του Κτήματος περιλαμβάνουν και ένα αποστακτήριο με το πιο σύγχρονο ίσως συγκρότημα αμβύκων στη χώρα μας, όπου παρασκευάζονται τα προϊόντα τσίπουρο «Ηδωνικό», τσίπουρο «Ηδωνικό» με γλυκάνισο και Ούζο «Ηδωνικό».
Σήμερα, από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη παράγονται τέσσερις οικογένειες κρασιών, «Amethystos», «Chateau Julia», «Domaine Costa Lazaridi» και «Οινότρια Γη».
Ο χαρακτήρας των κρασιών ολοκληρώνεται με την παραμονή τους για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από 12 έως 24 μήνες, σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ανάλογα με το κρασί, τα βαρέλια χωρητικότητας 225 λίτρων μπορεί να είναι καινούργια ή ενός χρόνου.
Παλαίωση
Οι υπόγειες κάβες του Κτήματος φιλοξενούν περισσότερα από 1.000 δρύινα βαρέλια των 225 λίτρων, κατασκευασμένα από γαλλική δρυ. Σε αυτά παλαιώνουν κάτω από ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας όλα τα κόκκινα κρασιά και κάποια επιλεγμένα λευκά, αποκτώντας εκείνο το ιδιαίτερο «άγγιγμα» που χαρίζει η επαφή με το ξύλο. Αρκετά από αυτά θα παραμείνουν και μετά την εμφιάλωσή τους σε ειδικά διαμορφωμένα «κελιά», επίσης κάτω από ιδανικές συνθήκες, ώστε να φτάσουν στο ποτήρι του καταναλωτή στην καλύτερη στιγμή τους.
Και από τη Δράμα, 22 χρόνια πριν, το 2000, ο Κώστας Λαζαρίδης ύστερα από έρευνα επιλέγει το Καπανδρίτι της Αττικής για το επόμενο βήμα. Εκεί σε μια έκταση 200 στρεμμάτων φυτεύει τον νέο του αμπελώνα, ο οποίος καλλιεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας, καθώς η εμπειρία του… εγγυάται ότι η περιοχή μπορεί να δώσει εξαιρετικά κόκκινα κρασιά και κάνει τα πάντα για να το αποδείξει.
Το «Αγιωργίτικο» -σε μία από τις πρώτες του φυτεύσεις στην Αττική- και οι γνωστές ποικιλίες από τη Δράμα «Cabernet Sauvignon» και «Syrah», προσαρμοσμένες στην περιοχή, αποτελούν μια ισχυρή βάση για μια ξεχωριστή παραγωγή που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.
«Οινότρια Γη» και το Μουσείο Οίνου
Το Κτήμα, που φέρει την ονομασία «Οινότρια Γη» (χώρα του κρασιού), απλώνεται σε 10.500 m2 με μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίρια, τα οποία προσφέρονται για εκδηλώσεις, επισκέψεις, αλλά και γευσιγνωσίες οίνου αποσταγμάτων και βαλσάμικων ξιδιών.
Στον ίδιο χώρο, στο Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη παρουσιάζεται πλούσια συλλογή αμπελοοινικών εργαλείων, όπως μοναδικές στροφιλιές από τον 17ο αιώνα και ανοιχτήρια που συμβολίζουν την παράδοση και την εξέλιξη. Η συλλογή αυτή αποτελεί ίσως την πληρέστερη προσπάθεια αποτύπωσης της ιστορίας του αμπελιού και του κρασιού.
Επιπλέον, ο επισκέπτης μαθαίνει για τη διαδικασία καλλιέργειας της αμπέλου και παραγωγής οίνου, αποσταγμάτων σταφυλής, αλλά και του βαλσάμικου ξιδιού.
Ειδήσεις σήμερα
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Συντάξεις: Οι επίσημοι πίνακες με τα ποσά μετά την αύξηση σε όλα τα ταμεία