Πρώτος τον κύκλο των απολογιών ανοίγει ο κατηγορούμενος Γιάννης Λίτινας, ο οποίος -μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Γιώργο Δασκαλέα- φέρεται ως εκ των εγκεφάλων της υπόθεσης απάτης.
Το κατηγορητήριο για τον Λίτινα
Οι κατηγορίες που αποδίδονται στον επιχειρηματία και επίτιμο πρόξενο της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Γιάννη Λίτινα, είναι βαρύτατες, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εγκληματική οργάνωση κ.ά. Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι της υπόθεσης, ανάμεσά τους και ο Γιώργος Δασκαλέας, αναμένεται να απολογηθούν την ερχόμενη Κυριακή.
Στο κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι ανακριτικές αρχές σε βάρος των δύο βασικών «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης αναφέρονται ποσά που προκαλούν ίλιγγο, αλλά και ένα πάρτι εκατομμυρίων σε εξωχώριες εταιρίες με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Ο τρόπος λειτουργίας των επενδυτικών δομών ήταν ο εξής:
Οι εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν διάφορα άτομα-επενδυτές και επικαλούμενοι τις «εξειδικευμένες» χρηματοοικονομικές γνώσεις τους και τους «ακαδημαϊκούς τίτλους» του 48χρονου χρηματιστή, ο οποίος παρουσιαζόταν ως «ειδήμων» στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος, τους έπειθαν να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη και αποδόσεις μεγαλύτερες του 3% τον μήνα.
Στην προσπάθειά τους να γίνουν πειστικοί, οι δράστες έστελναν σε μηνιαία βάση ενημερωτικά σημειώματα προς τους επενδυτές, σύμφωνα με τα οποία η επένδυσή τους ήταν συνεχώς κερδοφόρα. Με τον τρόπο αυτό, έπειθαν τους επενδυτές είτε να μην εξαργυρώσουν τα συνεχώς αυξανόμενα κεφάλαιά τους, είτε να επενδύσουν επιπλέον χρήματα. Παράλληλα, δελέαζαν και νέους επενδυτές να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Η είσοδος νέων κεφαλαίων στις επενδυτικές δομές έδινε τη δυνατότητα στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να πληρώνουν στους επενδυτές τα υποτιθέμενα κέρδη τους και σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο των κεφαλαίων τους. Με αυτό τον τρόπο εδραίωναν το αίσθημα εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, ως αμοιβή για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες που παρείχαν. Ετσι, η οργάνωση κατάφερε να συντηρήσει τις «επενδυτικές δομές» μέχρι τον Μάιο του 2015, οπότε το σύνολο των κεφαλαίων τα οποία είχαν ως τότε «επενδυθεί» αναλώθηκαν.
Το ιστορικό δράσης της οργάνωσης
Η Αστυνομία εξακρίβωσε ότι το ιστορικό δράσης της οργάνωσης ως προς τις «επενδυτικές δομές» έχει ως εξής:
- Το 2005 ο 48χρονος χρηματιστής, που συνελήφθη, ίδρυσε στις ΗΠΑ εταιρεία επενδύσεων σε συνάλλαγμα.
- Το 2010 ο 48χρονος, μαζί με τον 53χρονο συλληφθέντα επιχειρηματία, ίδρυσε εταιρεία, με το ίδιο αντικείμενο, στην Ουαλία και δικαιούχο τη 48χρονη σύζυγό του.
- Το 2012 μετέφεραν την έδρα της πρώτης εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και τη μετέτρεψαν σε αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιο.
- Το 2012 και το 2013 ίδρυσαν δύο νέα πανομοιότυπα funds με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η οργάνωση διέθετε τρεις δικηγόρους, οι οποίοι με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου στα τρία funds συνέτασσαν παραπλανητικές επιστολές, με τις οποίες εξαπατούσαν τους επενδυτές. Διέθετε επίσης πλήθος ατόμων που συνέδραμαν, με πολύπλοκες μεθόδους «ξεπλύματος» και μέσω τραπεζικών λογαριασμών, δικαιούχοι των οποίων ήταν offshore εταιρείες, στη μεταφορά και απόκρυψη από τις ελληνικές Αρχές μεγάλων ποσών. Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης και οι επενδυτές θύματα χρησιμοποίησαν τουλάχιστον εξήντα offshore εταιρείες, με έδρες το Μπελίζ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα νησιά Μάρσαλ, τις Σεϋχέλλες και την Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις. Παράλληλα, διατηρούσαν λογαριασμούς σε διάφορα μέρη, όπως Σαν Μαρίνο, Μπελίζ, Παναμά, Εσθονία, Λετονία, Ουκρανία, Μαυροβούνιο, Σιγκαπούρη, Κουρακάο, Αγία Λουκία, Αγιο Βικέντιο και Μπαχάμες.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από το 2012, οπότε και ιδρύθηκαν τα τρία funds, μέχρι τον Μάιο του 2015, που ανεστάλησαν οι λειτουργίες των δομών, διακινήθηκαν διατραπεζικά κεφάλαια, που εμπιστεύτηκαν οι επενδυτές στην εγκληματική οργάνωση, ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και 1,5 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός, όμως, ότι αρκετοί επενδυτές κατέθεταν τα χρήματά τους μετρητά απευθείας στα μέλη της οργάνωσης, χωρίς αυτά να πιστώνονται στις τράπεζες των δομών, κάνει την Αστυνομία να πιστεύει ότι πιθανόν τα κέρδη να είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τα 35 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, γραφεία και σε μία αποθήκη που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με τη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας των επενδυτικών δομών, συμβόλαια και συμφωνίες, πολλά παραστατικά τραπεζών, 25 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων.