Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ποιες ιατρικές βεβαιώσεις θα βγαίνουν με sms και mail – Ποια η διαδικασία

Γωγώ Κατσέλη

Ιατρικές βεβαιώσεις στα κινητά τους τηλέφωνα θα μπορούν να λαμβάνουν οι πολίτες από την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα και τη Δευτέρα, καθώς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να εισέρχονται οι γιατροί προκειμένου να τις εκδίδουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοσή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής «Ιατρικές Βεβαιώσεις» και αποκλειστικά από τον αντίστοιχο θεράποντα ιατρό. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα με χρήση του ΑΜΚΑ ή άλλου ταυτοποιητικού στοιχείου (Αριθμού Δελτίου Ταυτότητας, Διαβατήριο κ.ά.) του ασθενούς του να διαλέξει τον τύπο της βεβαίωσης (κολυμβητήριο, γυμναστήριο, συγκεκριμένο άθλημα ή για κάθε νόμιμη χρήση) και στη συνέχεια, διαλέγοντας κάποιο από τα διαθέσιμα προτεινόμενα κείμενα, να εκδώσει τη σχετική βεβαίωση, η οποία θα φέρει έναν μοναδικό αριθμό (barcode).

Στη συνέχεια, εάν ο πολίτης έχει ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνει ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό του στο οποίο θα αναφέρεται ο αριθμός (barcode) της ιατρικής βεβαίωσης, ενώ με e-mail θα λαμβάνει και το πλήρες κείμενο σε μορφή PDF, ώστε να μπορεί να την εκτυπώσει.
Στην περίπτωση που η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι ενεργοποιημένη, μπορεί να γίνει εκτύπωση της ιατρικής βεβαίωσης από τον ιατρό.

Αν ωστόσο ο ενδιαφερόμενος για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. απώλεια) δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στη βεβαίωσή του, τότε μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με το γιατρό του για να του δώσει τον αριθμό της βεβαίωσης. Επειτα, έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στην πλατφόρμα myhealth.gov.gr και, πληκτρολογώντας τον μοναδικό αριθμό της βεβαίωσης και τους κωδικούς Taxisnet, να την εκδώσει.
Μάλιστα, πολύ σύντομα οι ιατρικές βεβαιώσεις θα είναι διαθέσιμες και μέσω του mobile app myHealth, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές και να τις παρουσιάζουν όπου χρειάζεται.

Οι ιατρικές βεβαιώσεις που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά αφορούν στην επίσημη πιστοποίηση του πολίτη από τον θεράποντα ιατρό του ότι μπορεί να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες (σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια), ενώ θα υπάρχει και ο τύπος της ιατρικής βεβαίωσης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε άλλη νόμιμη χρήση.

Εγκυρότητα

Πέραν της χρηστικότητας της νέας υπηρεσίας, η ηλεκτρονική τους έκδοση εξασφαλίζει την εγκυρότητα των βεβαιώσεων, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο φαινόμενα πλαστογράφησης. Οπως αναφέρουν στον «Ε.Τ.» κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η επιβεβαίωσή τους μπορεί να γίνει μέσα από το gov.gr (myhealth.gov.gr), όπου ο παραλήπτης στον οποίο ο πολίτης διαθέτει προς χρήση την ιατρική βεβαίωση έχει τη δυνατότητα, αφού πραγματοποιήσει είσοδο με κωδικούς Taxisnet, να κάνει αναζήτηση με τον κωδικό barcode και να ελέγξει τα στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητα του ιατρού, τον τύπο και το κείμενο που έχει συντάξει ο ιατρός. Επίσης, ανάλογα με την κατάσταση της ιατρικής βεβαίωσης, εμφανίζονται τα παρακάτω μηνύματα:

*«Εγκυρη Ιατρική Βεβαίωση»
*«Ληγμένη Ιατρική Βεβαίωση» (Οι ιατρικές βεβαιώσεις με τύπο Κολυμβητήριο, Γυμναστήριο ή Συγκεκριμένο άθλημα έχουν ισχύ ενός έτους.)
*«Μη Εγκυρη Ιατρική Βεβαίωση»

Επιπλέον, κατά την αναζήτηση μιας ιατρικής βεβαίωσης καταγράφονται ο χρήστης, ο κωδικός της ιατρικής βεβαίωσης και η ημερομηνία της ενέργειας, ούτως ώστε σε περίπτωση πλαστογράφησης να μπορούν να εντοπιστούν οι εμπλεκόμενοι.

Σημειώνεται ότι, αν και τον πρώτο καιρό θα υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης και έγχαρτης βεβαίωσης, εφόσον κυλήσει ομαλά η νέα ψηφιακή υπηρεσία τους πρώτους μήνες, το κυβερνητικό επιτελείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνουν υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές ιατρικές βεβαιώσεις.

 Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης με ελάχιστα… κλικ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έρχεται ψηφιακή ανανέωση διαβατηρίων και γνήσιο της υπογραφής μέσω gov.gr

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεπέρασαν τις 210.000 οι προσωρινές άδειες οδήγησης μέσω του gov.gr

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Self test: Ξεκίνησαν τα προβλήματα – Έπεσε η πλατφόρμα για τη σχολική κάρτα

Λάμπρος Κατσαρός

Gov.gr: Εκτός λειτουργίας το Taxisnet και ηλεκτρονικές υπηρεσίες δημοσίου το σαββατοκύριακο – Κανονικά το emvolio.gov.gr

Βεβαιώσεις για τα τεστ κορωνοϊού: Διαθέσιμες μέσω του gov.gr – Η διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

e-ραντεβού: Οι πολίτες γλύτωσαν πάνω από 75.000 ώρες ταλαιπωρίας και αναμονής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ένταξη Κτηματολογίου στο gov.gr: Ισχυρό βήμα σε ένα ψηφιακό οικοδόμημα

Αυτά είναι τα οκτώ πιστοποιητικά-φωτιά που πλέον θα τα παίρνουμε με ένα κλικ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom