Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκες… εξπρές με όχημα την τεχνολογία

Θεσσαλονίκη: Αρνείται τις κατηγορίες ο καθηγητής - γυναικολόγος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «Ταχεία Πολιτική Δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της Πολιτικής Δικονομίας για την Ψηφιοποίηση της Πολιτικής Δικαιοσύνης και άλλες Τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» και, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποσκοπεί στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης μέσω της εύρυθμης λειτουργίας της πολιτικής δίκης με την εφαρμογή και χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών.

Μεταξύ των καινοτομιών που εισάγει είναι η επέκταση της πιλοτικής δίκης και στον Αρειο Πάγο, η χρήση ηλεκτρονικών τεχνολογιών που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση των υποθέσεων, αλλά και η καθιέρωση μέτρων που ίσχυσαν στην πανδημία για τη διευκόλυνση δικαστικών και δικηγορικών αρχών καθώς και πολιτών.

Πάταξη γραφειοκρατίας

Στόχος είναι να αρθούν δυσλειτουργίες και γραφειοκρατίες που παρατηρήθηκαν στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική, ενώ μονιμοποιούνται κάποιες από τις ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά κατά το διάστημα της πανδημίας, όσο καιρό τα δικαστήρια ήταν κλειστά, και κρίθηκε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να έχουν μόνιμο χαρακτήρα: Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η δυνατότητα κοινής δήλωσης παράστασης σε υποθέσεις που η προφορική διαδικασία είναι υποχρεωτική, η δυνατότητα λήψης ένορκης βεβαίωσης από δικηγόρο και ο οίκοθεν επαναπροσδιορισμός εκκρεμών υποθέσεων από το δικαστήριο σε περίπτωση ματαίωσης των υποθέσεων αυτών για λόγους ανωτέρας βίας.

H πρότυπη ή πιλοτική δίκη στον Αρειο Πάγο για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος είναι ακόμη μία σημαντική καινοτομία, προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης. Μέσω των πιλοτικών δικών, θα μπορούν να επιλύονται με ενιαίο τρόπο ζητήματα, τα οποία έως σήμερα μπορεί να απασχολούσαν πολλά διαφορετικά δικαστήρια με διαφορετικές αγωγές. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα να αποφεύγονται ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων και η διαιώνιση των δικών ενώπιον των δικαστηρίων ουσίας, με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες.

Στις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις, περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέσων στη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων ενώπιον των δικαστηρίων, ώστε να εξοικονομείται χρόνος και δαπάνη υπέρ των πολιτών και του κράτους.

Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις απορρέουν κυρίως από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που επέφερε ο Ν. 4335/2015 (Α’ 87) στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), σύμφωνα με τις προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που συστήθηκε για το σκοπό αυτόν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Κλειστά και τα Δικαστήρια την Παρασκευή στην Αττική

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Εντοπίστηκε η φυγόδικος πρώην γραμματέας των Ναζί

Μαρίνα Μπενέκου

Θεσσαλονίκη: Τηλεφώνημα για βόμβα στα δικαστήρια – Εκκενώθηκε το κτήριο

Λάμπρος Κατσαρός

Κανονικά από σήμερα η λειτουργία των δικαστηρίων – Ποιο το πρωτόκολλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Δικαστήρια: Με πιστοποιητικό Covid θα λειτουργούν από αύριο – Πότε επιτρέπεται το self test

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρχεται η συνεδρίασης σε 4 μεγάλες υποθέσεις – Οι δίκες που αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μένιος Φουρθιώτης: Απολογείται το Μεγάλο Σάββατο – Τα 10 περιστατικά που τον «έκαψαν»

Evanthia Karra

Πώς θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια την Τρίτη – Ποιες υποθέσεις εκδικάζονται

Evanthia Karra

«Πάγωμα» πλειστηριασμών και εξώσεων για τους πληγέντες από την πανδημία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom