Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: «Σφαγή» για 400 θέσεις – Έγιναν 4.967 αιτήσεις

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Αυτοί είναι οι 400 νέοι Ειδικοί Φρουροί [πίνακες]

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Για 400 θέσεις πανεπιστημιακών… αστυνόμων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πρόσληψης καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά 4.967 άτομα! Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, θα δημοσιοποιηθούν οι πίνακες και θα δοθεί περιθώριο 10 ημερών για υποβολή ενστάσεων.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου οι νεοπροσληφθέντες θα μπουν στις αστυνομικές σχολές για τη βασική εκπαίδευση τριών μηνών. Μετά θα τοποθετηθούν στους πανεπιστημιακούς χώρους, αρχικά όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, μαζί με πεπειραμένους αστυνομικούς, ενώ διοικητής της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα τοποθετηθεί αστυνομικός διευθυντής που προέρχεται από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

«Πριμ» μοριοδότησης έχουν οι υποψήφιοι με πτυχίο, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, έως και 1.000 μόρια. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη… αλλάζει προτεραιότητες δείχνοντας προτίμηση σε άτομα εξοικειωμένα με το πανεπιστημιακό περιβάλλον που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν ομαλά στους ειδικούς χειρισμούς που θα απαιτηθούν σε τυχόν έκνομες ενέργειες εντός των Ιδρυμάτων. Ετσι τα κριτήρια που υπήρχαν σε προηγούμενες αντίστοιχες προκηρύξεις θα αντικατασταθούν, με το «bonus» των έξτρα μορίων να μην απαιτεί πλέον στρατιωτική θητεία σε Ειδικές Δυνάμεις, αλλά τη φοίτηση και την εξοικείωση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η «προτίμηση» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντικατέστησε το αρχικό σχέδιο για «πιλοτική» παρουσία αστυνομικών στα Πανεπιστήμια που θα προετοίμαζε το έδαφος για την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, κάτι που όμως δεν προχώρησε ποτέ γιατί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας παρέμεναν κλειστά λόγω κορονοϊού. Από το υπουργείο ποντάρουν ότι οι εκπαιδευμένοι Ειδικοί Φρουροί που θα έχουν… παρελθόν σε πανεπιστημιακούς χώρους θα είναι πιο ικανοί να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενα δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία με κλομπ και χειροπέδες

Το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει κλομπ, χειροπέδες, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους ειδικούς φρουρούς που θα προσληφθούν ειδικά για αυτόν το σκοπό. Θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε ΑΕΙ με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), ενώ θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Την πρόσληψη, εκπαίδευση και την παροχή εξοπλισμού έχει αναλάβει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των πανεπιστημίων, ενώ τα μέλη του θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών. Η μισθοδοσία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα λειτουργήσουν κέντρα… επιχειρήσεων με τη διαχείριση καμερών στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε εργαστήρια με ακριβό εξοπλισμό.

Οι «πανεπιστημιακοί» αστυνομικοί, που θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα λαμβάνουν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων στην περίπτωση εντοπισμού έκνομων ενεργειών, ενώ θα προβαίνουν σε περιπολίες εντός των πανεπιστημίων και θα φυλάσσουν κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις.

Παράλληλα έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια ασφάλειας και επέμβασης στα Ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Προσφυγή στο ΣτΕ από συλλόγους καθηγητών και φοιτητών

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Αυτοί είναι οι 400 νέοι Ειδικοί Φρουροί [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πελώνη για πανεπιστημιακή αστυνομία: Οι προσλήψεις μπορεί να φτάσουν τις 1.000

Πανεπιστημιακή αστυνομία με… πτυχίο – Με αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ θα στελεχωθεί η ΟΠΠΙ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Χρυσοχοΐδης: Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα κάνει και συλλήψεις

Evanthia Karra

Πραγματικές μεταρρυθμίσεις

Kon

Αυτά είναι τα πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα έχουν αστυνομία – Τι αποκάλυψε ο Συρίγος

Evanthia Karra

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Περιπολίες, συλλήψεις παραβατών, φύλαξη υποδομών, κάμερες και ειδικές στολές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υπογραφές από καθηγητές και φοιτητές κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Δημήτρης Ντόγκας