ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Στοιχεία-σοκ: Σε φυλάξεις το 37% της δύναμης των αστυνομικών τμημάτων [αναλυτικοί πίνακες]

Αποψιλωμένα Αστυνομικά Τμήματα, αναιμικές βραδινές περιπολίες [αναλυτικοί πίνακες]

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αστυνομικά Τμήματα… προστασίας δημοσίων κτιρίων, υπουργείων, πρεσβειών, υπουργών, βουλευτών, δικαστών, πρυτάνεων, κομμάτων κ.ά…

Το 37%-40% της πραγματικής δύναμής τους απασχολείται σε φυλάξεις! Σε ποσοστό 40% έως 60% κυμαίνεται η αριθμητική αποδυνάμωση των Αστυνομικών Τμημάτων της Αττικής και σε 20%-30% αυτή των Τμημάτων Ασφαλείας, τα περισσότερα από τα οποία τις νυχτερινές ώρες βάζουν λουκέτο! Περίπου 1-2 περιπολικά των Αστυνομικών Τμημάτων βγαίνουν περιπολία κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καλύψουν μια μεγάλη γεωγραφική ακτίνα ευθύνης τους. Σε αυτά προστίθενται 2-3 περιπολικά της Αμεσης Δράσης ανά διεύθυνση και τουλάχιστον 10 ομάδες της ΔΙ.ΑΣ., οι οποίες «παρκάρουν» στη 01:00…

Μεγάλος αριθμός αστυνομικού προσωπικού των Αστυνομικών Τμημάτων απασχολείται ή έχει αποσπαστεί στη φύλαξη VIP, σε στατικές φυλάξεις εγκαταστάσεων, όπως υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, σε ενίσχυση άλλων υπηρεσιών και σε μέτρα. Σε περιοχές όπως Αυλώνα και Καπανδρίτι δεν πραγματοποιούνται περιπολίες τη νύχτα, καθώς στην πρώτη περιοχή το μοναδικό περιπολικό που υπάρχει βρίσκεται έξω από τις φυλακές στον Αυλώνα, ενώ στη δεύτερη περιοχή το πλήρωμα ενός περιπολικού έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη των αποθηκών όπου φυλάσσονται τα εμβόλια…

Πραγματική δύναμη

Τα Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών έχουν οργανική δύναμη 2.172 αστυνομικών αλλά πραγματική δύναμη μόλις 548, αυτά της Βορειοανατολικής Αττικής έχουν οργανική 1.510 και πραγματική 470, της Νοτιοανατολικής Αττικής οργανική 717 και πραγματική 390, ενώ τα Αστυνομικά Τμήματα της πολύπαθης Δυτικής Αττικής έχουν οργανική δύναμη 1.100 αστυνομικούς αλλά πραγματική μόλις 430. Και όλη αυτή η αστυνομική αποδυνάμωση την ώρα που κάθε λογής εγκληματικές ομάδες αυξάνουν τη δράση τους για να καλύψουν τα χαμένα… έσοδα εξαιτίας των lockdown.

Πρόσφατα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχοντας διαγνώσει αυτά τα αριθμητικά -και όχι μόνο- προβλήματα, επισκέφθηκε το Μενίδι και Ζεφύρι, όπου ανακοίνωσε την ενίσχυση του αναβαθμισμένου επιχειρησιακού σχεδίου για την αστυνόμευση και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. «Εχουν συμβεί πολλά πράγματα εδώ τα προηγούμενα χρόνια και δεν θέλουμε να επαναληφθούν. Είμαστε άγρυπνοι καθημερινά, πιστεύουμε ότι κάνουμε καλή δουλειά, ωστόσο χρειάζεται κι άλλο προσωπικό, καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό, έτσι ώστε να συνεργάζεται με τους κατοίκους, να συλλαμβάνει και να παραπέμπει στη Δικαιοσύνη τους ενόχους, όσοι παραβατούν και όσοι παρανομούν, όσους είναι καθέξιμοι εγκληματίες που διακινούν ναρκωτικά στην περιοχή, που χρησιμοποιούν όπλα αυθαίρετα, που κατά κάποιον τρόπο εμποδίζουν την ομαλή, ειρηνική, κοινωνική ζωή», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός. Παράλληλα, επισκέφθηκε το κτίριο στη Αυλίζα όπου θα στεγαστούν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες της περιοχής, με ενιαία επιχειρησιακά κέντρα, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

Γεμάτη η ΔΙ.ΑΣ.

Eνα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αποδυνάμωσης των Αστυνομικών Τμημάτων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά ενίσχυση ειδικών υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα της ΔΙ.ΑΣ. Στα 19 Αστυνομικά Τμήματά της η οργανική δύναμη είναι 2.172, η παρούσα 968, αλλά η παρατακτή μόλις 548, την ώρα που η ΔΙ.ΑΣ. αριθμεί σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό αστυνομικού προσωπικού.

Το Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος έχει οργανική δύναμη 287 αστυνομικούς, παρούσα 123, αλλά παρατακτή μόλις 77, καθώς οι περισσότεροι είναι αποσπασμένοι ή φυλούν κτίρια. Το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας έχει οργανική δύναμη 187, παρούσα 69, παρατακτή 49, αυτό των Εξαρχείων οργανική 134, παρούσα 52, παρατακτή 28, της Ακρόπολης οργανική 207, παρούσα 108 και παρατακτή 60.

Δεν φαίνεται κάτι διαφορετικό και σε άλλα λίγο πιο αποκεντρωμένα Αστυνομικά Τμήματα της ίδια διεύθυνσης. Για παράδειγμα, το Α.Τ. Καλλιθέας έχει οργανική δύναμη 141, παρούσα 57 και παρατακτή 32, των Αμπελοκήπων οργανική 193, παρούσα 90 αλλά παρατακτή μόλις 44, της Κυψέλης οργανική 144, παρούσα 75 και 41 παρατακτή.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ

» Βορειοανατολική Αττική

Η οργανική δύναμη των 22 Αστυνομικών Τμημάτων της Διεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής είναι 1.510 αστυνομικοί, ωστόσο η πραγματική φθάνει τους 670. Περίπου 500 αστυνομικοί αυτής της Διεύθυνσης είναι αποσπασμένοι στη Διεύθυνση Επισήμων, σε άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις της Αττικής ακόμη και της επαρχίας. Η αστυνομική δύναμη ουσιαστικά παρουσιάζει μείωση σε ποσοστό περίπου 40%, ενώ περίπου 200 αστυνομικοί φυλούν καθημερινά πολιτικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς, πρεσβείες, στόχους οικονομικού ενδιαφέροντος, υπουργεία, ακόμη και πρυτάνεις. Απομένουν 470 αστυνομικοί για την αστυνόμευση στους χώρους ευθύνης 22 Αστυνομικών Τμημάτων.

Ο αριθμός των αστυνομικών δεν επαρκεί για αστυνόμευση, επισημαίνουν συνδικαλιστές της Αστυνομίας, αλλά μόνο για να είναι ανοικτό το Αστυνομικό Τμήμα όλο το 24ωρο για απλή διεκπεραίωση εγγράφων και κατάθεση μηνύσεων. Σε όλη τη Βορειοανατολική Αττική περιπολούν 2-3 περιπολικά ανά 8ωρο.

Στα 20 Τμήματα Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής η δύναμή τους είναι μειωμένη περίπου 40%. Από τους περίπου 680 αστυνομικούς που προβλέπει η οργανική δύναμη, η πραγματική είναι 540, από τα οποία περίπου 130 απασχολούνται σε σταθερές φυλάξεις και στόχους, άρα η ουσιαστική δύναμη είναι περίπου 410 άτομα.

Σημειώνεται πως από αυτά τα 20 Τμήματα Ασφαλείας, τη νύχτα βάζουν «λουκέτο» τα 15… Ενδεικτικά, το Α.Τ. Κηφισιάς έχει οργανική δύναμη 130 αστυνομικούς και πραγματική 41, του Αμαρουσίου οργανική 92 και πραγματική 38, του Διονύσου 54 και 23 αντίστοιχα, της Παλλήνης 58 οργανική και 20 πραγματική, του Παπάγου-Χολαργού 60 και 16, της Ραφήνας 54 και 22, των Σπάτων Αρτέμιδας οργανική 49 και πραγματική 22, ενώ το Α.Τ. Φιλοθέης – Ψυχικού έχει οργανική 173 και πραγματική 78.

» Νοτιοανατολική Αττική

Δεν υπάρχει καμία αριθμητική διαφοροποίηση των ελλείψεων και στα 12 Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής. Η οργανική τους δύναμη είναι 717 άτομα, αλλά η παρούσα δύναμη είναι μόλις 390 άτομα. Τα «νότια» τμήματα καλούνται να ενισχύσουν αυτά της Αθήνας, της Διεύθυνση Μεταγωγών, ενώ μονίμως 14 αστυνομικοί βρίσκονται σε σταθμούς του μετρό στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αριάδνη». Σε καθημερινή βάση διατίθενται για άλλες υπηρεσίες περίπου 25 αστυνομικοί, ενώ στην παρούσα δύναμη υπολογίζονται οι αστυνομικοί υπηρεσίας γραφείου και άνευ όπλου, οι οποίοι είναι στο σύνολό τους 35.

Τα 10 Τμήματα Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής έχουν οργανική δύναμη 354 και παρούσα 257, εκ των οποίων 58 διατίθενται στη φρούρηση στόχων και ενίσχυση άλλων υπηρεσιών. Αναλογικά κάθε Τμήμα Ασφαλείας έχει καθημερινά 4-5 άτομα λιγότερα από την παρούσα δύναμη. Επίσης, υπολογίζονται σε αυτήν οι αστυνομικοί υπηρεσίας γραφείου, που είναι 15. Σημειώνεται πως το 2019 η παρούσα δύναμη των Τμημάτων Ασφαλείας ήταν 306 και σήμερα 257. Στο μεταξύ, από τους 286 νεοεξερχόμενους αστυφύλακες η Νοτιοανατολική Αττική ενισχύθηκε με… 6 αστυφύλακες.

Τη νύχτα ανοικτά μένουν μόνο τρία Τμήματα Ασφαλείας: αυτά της Ηλιούπολης, της Γλυφάδας και της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Χαρακτηριστικά, το Α.Τ. Γλυφάδας έχει 123 άτομα οργανική δύναμη αλλά παρούσα 45, αυτό της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης 105 και 47 αντίστοιχα, το Α.Τ. Ελληνικού-Αργυρούπολης οργανική 83 και παρούσα 41, του Αλίμου 54 οργανική αλλά παρούσα 37.

Οι περιοχές ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη προσέλευση κόσμου λόγω της εμπορικής κίνησης, της οικιστικής ανάπτυξης και των παραλιών, με τις ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις, της έλλειψης αστυνόμευσης και, παράλληλα, την αύξηση της εγκληματικότητας.

» Δυτική Αττική

Τα 16 Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής έχουν οργανική δύναμη 1.100 αστυνομικών, αλλά η πραγματική τους είναι 430. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής έχει οργανική δύναμη περίπου 400 άτομα και πραγματική 230. Από τα 14 Τμήματα Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, μόλις 4 παραμένουν ανοικτά τη νύχτα. Το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου έχει οργανική δύναμη 30 αλλά πραγματική 10, αυτό της Μάνδρας έχει 20 αστυνομικούς οργανική και 11 πραγματική, ενώ εκείνο της Ελευσίνας έχει 20 αστυνομικούς οργανική δύναμη αλλά η πραγματική είναι 9…

Πρόκειται για περιοχές από τις οποίες, όπως επαναλαμβάνουν συχνά αξιωματικοί της Αστυνομίας, διαπιστώνονται ληστρικές «εκδρομές» και… εξαγωγή δραστών και εγκληματικών συμπεριφορών κυρίως προς βόρεια και νότια προάστια, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Πολλές εγκληματικές ομάδες φέρεται να έχουν ως βάση τη Δυτική Αττική και μέσου της Αττικής Οδού και Εθνικής Οδού να εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Πετράλωνα: Καταγγελία για βιασμό εργαζόμενης σε σπίτι – Στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.: Φυτεία με 45.000 δενδρύλλια στην Ανάβυσσο – 24 συλλήψεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χάος στη Γαλλία: Νέκρωσαν όλα τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης – Πέθανε άνδρας που δεν μπόρεσε να καλέσει ασθενοφόρο

Μαρίνα Μπενέκου

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις…

Kon

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 400 ειδικών φρουρών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γαλλία: Έληξε το 24ωρο ανθρωποκυνηγητό για τον πρώην στρατιωτικό που άνοιξε πυρ κατά της αστυνομίας

Συνελήφθη YouTuber, που έδεσε μπαλόνια στον σκύλο του για να… πετάξει

Μαρίνα Μπενέκου

Δημιουργείται έδρα επιχειρησιακών αστυνομικών δράσεων στην Δυτική Αττική

Ισπανία: Νεκρός άνδρας βρέθηκε στα…«εντόσθια» ενός αγάλματος δεινοσαύρου