Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Το πρώτο μεγάλο test σήμερα – Επέστρεψαν στα θρανία πάνω από 1 εκατ. μαθητές

Σχολεία: Το πρώτο μεγάλο test σήμερα – Επιστρέφουν στα θρανία πάνω από 1 εκατ. μαθητές

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Σχολεία: Πάνω από 1.000.000 μαθητές επέστρεψαν στα θρανία σήμερα, ύστερα από μακρά αποχή από τη διά ζώσης εκπαίδευση. Μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων μετά από μήνες ξεκινούν τα μαθήματα, ενώ οι μαθητές Λυκείου επιστρέφουν μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Το άνοιγμα στα σχολεία προϋποθέτει αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθαρισμό και αερισμό των χώρων, αλλά και υποχρεωτική χρήση του self test, με μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό να προσέρχονται στους σχολικούς χώρους με βεβαίωση αρνητικού τεστ. Υποχρεωτική διενέργεια του τεστ ισχύει και για όσους εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

Σε περίπτωση θετικού self test, θα πρέπει να γίνει επαλήθευση με rapid ή μοριακό και εφόσον βγει και δεύτερη φορά θετικό, το άτομο απομακρύνεται από τον σχολικό χώρο και ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα φανεί και η πορεία των κρουσμάτων εντός των σχολικών χώρων με τη συμβολή των self tests. Υπενθυμίζεται ότι στα Λύκεια, κατά τις δύο εβδομάδες λειτουργίας τους πριν από το Πάσχα, εντοπίστηκαν χιλιάδες κρούσματα με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία εκατοντάδων τμημάτων ή σχολικών μονάδων μέσα σε λίγες μέρες.

Πέντε εβδομάδες διά ζώσης μαθημάτων έχουν μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με το τελευταίο κουδούνι να χτυπάει στις 11 Ιουνίου. Το σχολικό έτος πήρε παράταση λίγων εβδομάδων ώστε να καλυφθούν τυχόν κενά που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει αποστείλει οδηγίες στα σχολεία για την κάλυψη της ύλης με στόχο να έχουν επάρκεια οι μαθητές για τη μετάβασή τους στην επόμενη τάξη.

Πριν από λίγες εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, ένα αίτημα και της ΟΛΜΕ, η οποία υπογράμμισε τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι μαθητές μετά την παρατεταμένη απαγόρευση.

Διαφορετική είναι η κατάσταση για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι στις 14 Ιουνίου θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα φροντιστήρια ανοίγουν κι αυτά με τη σειρά τους σήμερα αποκλειστικά για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών.

Οι υποψήφιοι έχουν λίγες εβδομάδες στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις με διά ζώσης μαθήματα σε μια «μάχη» που φέτος έχει αρκετές αλλαγές με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που πρακτικά δημιουργεί «κόφτη» για την είσοδο στα πανεπιστήμια των υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς.

Οι μικροί μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών επιστρέφουν στα θρανία για περισσότερες εβδομάδες, με το σχολικό έτος να λήγει στις 25 Ιουνίου.

Από τις 17 Μαΐου απελευθερώνονται κι άλλες δραστηριότητες στην εκπαίδευση, με τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς να ανοίγουν εκείνη την ημέρα. Παράλληλα, τα εργαστηριακά μαθήματα και οι πρακτικές ασκήσεις ξεκινούν διά ζώσης σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, καθώς και στα κολέγια, με απαραίτητη προϋπόθεση τη διενέργεια self tests από τους σπουδαστές και το προσωπικό, αλλά και την τήρηση των υπολοίπων μέτρων ασφαλείας.

Στο μέτωπο των πανεπιστημίων, οι φοιτητές επιστρέφουν σήμερα υπό όρους για πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις, με τη χρήση self tests, τα Ιδρύματα όμως συνεχίζουν να «πιέζουν» για επιστροφή σε περισσότερες πανεπιστημιακές δραστηριότητες.

Το ΕΜΠ σε ανακοίνωση της Συγκλήτου ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση δυνατότητα εκπόνησης πρακτικών ασκήσεων ανεξαρτήτως εξαμήνου, εργαστηριακών διπλωματικών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, αλλά και στη δυνατότητα διά ζώσης εξετάσεων, υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή θα πρέπει να γίνει υπό αναγκαία και αυστηρά μέτρα από τον κορονοϊό.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μικροοργανισμός χωρίς εγκέφαλο, με το παρατσούκλι «Η Γλίτσα», θα σταλεί στο διάστημα στα πλαίσια μελέτης

Μαρίνα Μπενέκου

Τι σχεδιάζει ο Μακρόν για τα σχολεία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κεραμέως: Θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα για να μην κλείνουν τμήματα σχολείων με το πρώτο κρούσμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νομοσχέδιο για την Παιδεία: Πολλαπλό βιβλίο, νέα προγράμματα σπουδών στα σχολεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ορθάνοιχτος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών – Όλο το παρασκήνιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα τρία όχι του Μαξίμου για ανεμβολίαστους, οριζόντιο lockdown και σχολεία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σχολεία: Θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς; – Τι απάντησε η Νίκη Κεραμέως

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

CDC: Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να «πετάξουν» τη μάσκα στο σχολείο

Κορονοϊός: Γιατί έρχονται ολοταχώς τα εμβόλια σε 16άρηδες