ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Αρχίζουν δηλώσεις για Κυκλάδες – Γιατί δεν είχε τρέξει το πρόγραμμα

Κτηματολόγιο

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Σε ρυθμούς συλλογής δηλώσεων θα μπουν στις αρχές Μαΐου οι ιδιοκτήτες στα νησιά των Κυκλάδων, έχοντας χρονικό περιθώριο 3 μήνες για τους κάτοικους της Ελλάδας και 6 για όσους ζουν στο εξωτερικό προκειμένου να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο.

Οι Κυκλάδες είναι από τις λίγες περιοχές όπου δεν έχει «τρέξει» η συλλογή δηλώσεων, καθώς υπήρχαν μέχρι πρότινος δικαστικές εμπλοκές από τους μελετητές.

«Σε λίγες ημέρες ξεκινάει ένα ακόμα στοίχημα για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η κτηματογράφηση στο υπόλοιπο 7% της χώρας, και συγκεκριμένα η συλλογή δηλώσεων για πάνω από 620.000 δικαιώματα στο μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, στις Κυκλάδες. Θέτουμε στη διάθεση όλων των ιδιοκτητών στις Κυκλάδες νέες φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα τους διευκολύνουν, μειώνοντας την ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα. Για τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσουν Γραφεία Κτηματογράφησης στις Περιφερειακές Ενότητες και μονάδες ενημέρωσης στα μικρότερα νησιά, για την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών της νησιωτικής χώρας και την αποφυγή μετακινήσεων των κατοίκων τους. Μετά το Πάσχα ξεκινάει η επικοινωνιακή καμπάνια του Κτηματολογίου, η οποία περιλαμβάνει διαφημίσεις στις μεγαλύτερες ιστοσελίδες ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανεβάζουμε ταχύτητα, επιταχύνοντας τη διαδικασία της κτηματογράφησης και κάνουμε το Κτηματολόγιο πιο προσιτό και φιλικό στους πολίτες και τους επαγγελματίες», σημείωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος.

Οκτώ γραφεία

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, τα προεκτιμώμενα δικαιώματα ανέρχονται στα 628.201, ενώ ο φορέας σχεδιάζει να λειτουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης 8 Γραφεία Κτηματογράφησης και συγκεκριμένα σε: Ανδρο, Τήνο, Κέα, Μύκονο, Σέριφο, Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη.

Με δεδομένη όμως την κατάσταση που διαδραματίζεται στη χώρα λόγω της πανδημίας και σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις οι νησιώτες, θα λειτουργήσουν επίσης 13 μονάδες ενημέρωσης στα μικρότερα νησιά. Ειδικότερα, θα υπάρχουν: στην Κύθνο, στη Μήλο, στη Δονούσα, στην Αμοργό, στα Κουφονήσια, στη Σχοινούσσα, στην Ηρακλειά, στην Ιο, στη Φολέγανδρο, στη Θηρασιά, στην Ανάφη και στην Αντίπαρο.

Παράλληλα, για τους ιδιοκτήτες που μένουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται η λειτουργία δύο Γραφείων Κτηματογράφησης προκειμένου να μη χρειαστεί να μετακινούνται στις Κυκλάδες. Σημειώνεται πως το Γραφείο της Αθήνας θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ το Γραφείο της Θεσσαλονίκης μόνο κατά την εξάμηνη περίοδο των δηλώσεων.

Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για όσους ιδιοκτήτες μένουν στο εξωτερικό.

Το κόστος

Οσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή τής κυριότητας του ακινήτου.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Προτεινόμενα για εσάς

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η προανάρτηση σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης

Ανδρέας Ντίνης

Κτηματολόγιο: Ποιοι επαγγελματίες θα μπαίνουν με ένα κλικ

Ανδρέας Ντίνης

Ψηφιακό Κτηματολόγιο: Τα στοιχεία ακινήτων με ένα στο Ktimatologio.gov.gr

Ανδρέας Ντίνης

Κτηματολόγιο: Πίστωση χρόνου σε Ανατολική Αττική και Αχαΐα

Μιχάλης Μάρδας

Ψηφιακή αφομοίωση υποθηκοφυλακείων – Οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου που παρέχονται ψηφιακά

Evanthia Karra

Κτηματολόγιο: Σε ρυθμούς προανάρτησης Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα – Τι πρέπει να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες

Δημήτρης Ντόγκας

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η προανάρτηση σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα

Ανδρέας Ντίνης

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η ανάρτηση σε Ανατολική Αττική και Αχαΐα

Tinad

Νομοθετική ρύθμιση: Για ποια πρώην δασικά ακίνητα θα αναγνωρίζεται ιδιοκτησία σε ιδιώτη έναντι του Δημοσίου

Δημήτρης Ντόγκας