ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

App για καλύτερα σχολεία!

Αγγελος Αγγελίδης

Οταν την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωνε την καινοτόμα εφαρμογή «Τα παράπονά σας στο δήμαρχο», 500 χιλιόμετρα μακριά «φυτευόταν ένας σπόρος» για τη δημιουργία μιας αντίστοιχης εφαρμογής για τα… σχολεία.

Εμπνεύστρια του συνεργατικού εργαλείου η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, Στέλλα Βαλσαμάκη-Γαλάνη.

Η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Α/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, Στέλλα Βαλσαμάκη-Γαλάνη, βρήκε εξαιρετική την ιδέα του κ. Μπακογιάννη και με αποφασιστικό τρόπο σκέφτηκε και υλοποίησε (με την ουσιαστική βοήθεια του ΕΚΕΤΑ) την εφαρμογή «Enhanse My School (EMS) – Βελτιώνω το σχολείο μου». Η εφαρμογή έχει ήδη αναρτηθεί στο Google Play, τις επόμενες ημέρες θα «ανέβει» στο App Store, ενώ έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου!

Συστηματική δουλειά

«Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μία τέτοια εφαρμογή στην Ελλάδα. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει το εφαλτήριο της ψηφιακής αναβάθμισης και εξέλιξης των σχολικών κοινοτήτων προς μια σύγχρονη εποχή με νέες τεχνολογίες. Αφού, λοιπόν, αφουγκραστήκαμε και συζητήσαμε για τις αγωνίες των γονέων, δουλέψαμε επί μήνες αθόρυβα, συντεταγμένα, συγκροτημένα, αλλά και συνάμα ουσιαστικά, ώστε να υλοποιήσουμε το ψηφιακό project, για να εφαρμόσουμε καινοτόμες λύσεις αλλά και αναβαθμίσεις στις σχολικές κοινότητες όλης της χώρας. Μια εφαρμογή, μέσα από την οποία θα μπορεί πλέον ο κάθε γονέας/σύλλογος γονέων να ενημερώνει άμεσα για τυχόν προβλήματα που εντοπίζονται στις σχολικές δομές/κοινότητες είτε μέσα είτε γύρω από το κάθε σχολείο», είπε στον «Ε.Τ.».

Λύσεις

Με απλά λόγια, η εφαρμογή συνδέει τους γονείς με το σύλλογο γονέων και την εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα που αναδεικνύονται, αλλά και να καταθέτονται συγκεκριμένες προτάσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. «Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σε συνεργασία με τη διοίκηση και το προσωπικό του σχολείου, θέτουν αιτήματα στην ένωση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του δήμου για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους στον σχολικό χώρο, τα οποία δεν δύνανται να διευθετήσουν μέσα στα όρια του δικού τους ρόλου, σχεδιασμού ή προϋπολογισμού. Επίσης, ακόμη και μεμονωμένα ο κάθε γονέας, διοικητικός, εκπαιδευτικός, μέλος του προσωπικού του σχολείου, μπορεί να καταθέσει προτάσεις βελτίωσης ώστε να ληφθούν υπόψη για τη δημιουργία νέων αιτημάτων από το σύλλογο προς την ένωση», είπε.

Απευθείας… σύνδεση

Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η εφαρμογή να «κλειδώσει» με τις τεχνικές υπηρεσίες του εκάστοτε δήμου, ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία και η αρμόδια υπηρεσία να ενημερώνεται άμεσα και αποτελεσματικά για τα προβλήματα που προκύπτουν. Η εγγραφή στην εφαρμογή, η οποία διατίθεται δωρεάν, είναι εύκολη και επιτυγχάνεται με μερικά «κλικ».

«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά χωρίς τη συνδρομή του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ο διευθυντής του οποίου, Δημήτριος Τζοβάρας, αγκάλιασε την προσπάθεια και μετά από αλλεπάλληλες διαδικτυακές συναντήσεις κατάφερε τον Σεπτέμβριο να κάνει πράξη το όραμά μας. Το ΕΚΕΤΑ ανέλαβε τη χρηματοδότηση και να “τρέξει” το πρότζεκτ. Και τα έκανε με εξαιρετική επιτυχία», υπογράμμισε. Στο μεταξύ, τους μήνες που στηνόταν η εφαρμογή, η πρόεδρος της Eνωσης την παρουσίασε στον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Δεν μπορώ να σας κρύψω τη χαρά που μας έδωσε το τηλεφώνημα από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ζήτησαν πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή, γεγονός που αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κ. Σακελλαροπούλου για το θέμα», είπε η κ. Βαλσαμάκη-Γαλάνη.

Να σημειωθεί ότι η Ενωση -σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ- σχεδιάζει και άλλα πρότζεκτ, που θα έχουν πάλι πανελλαδικό «αποτύπωμα» αλλά θα επικεντρώνονται στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ειδήσεις

«Δεν υπάρχει διπλό σύστημα για την καταγραφή κρουσμάτων» – Τι λένε στον «Ε.Τ.» από την Επιτροπή

Τελευταία ευκαιρία για σύνταξη πριν από τα 67 έχουν 1 εκατ. ασφαλισμένοι [αναλυτικοί πίνακες]

Κορωνοϊός: Παράταση στο lockdown και Χριστούγεννα όπως… Πάσχα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: «Πονοκέφαλος» οι μεταλλάξεις και το ιικό φορτίο – Πότε μπορεί να μπει «φρένο» στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Ανδρέας Ντίνης

Σχολεία: Μαθήματα σεξουαλικής επιμόρφωσης από τη νέα σχολική χρονιά

Μιχάλης Μάρδας

Σχολεία: Με ποια μέτρα θα ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια, Λύκεια – Τι δεν θα ανοίξει στην εκπαίδευση

Μιχάλης Μάρδας

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου – Τι ισχύει για τα φροντιστήρια

Ανδρέας Ντίνης

Lockdown: Ανοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ εισηγείται η κυβέρνηση για την Δευτέρα (25/1) – Από 1η Φεβρουαρίου τα σχολεία

Μιχάλης Μάρδας

Πώς θα γίνει ο Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία

Μιχάλης Μάρδας

Ταραντίλης: Έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων

Μιχάλης Μάρδας

Πώς και πότε θα γίνει η γιορτή των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία

Tinad

Πως θα αξιολογηθούν σχολεία και εκπαιδευτικοί – Φεβρουάριο ξεκινάει η επιμόρφωση των αξιολογητών

Δημήτρης Ντόγκας