ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Live Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: 13 χρόνια φυλακή στην ηγεσία, ισόβια στον Ρουπακιά – Όλες οι προτάσεις της εισαγγελέως

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ώρα των ποινών έφτασε στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

H εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου έλαβε τον λόγο και πρότεινε την κάθειρξη 13 ετών για τους “7” της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Η μέγιστη ποινή που θα μπορούσε να προταθεί είναι τα 15 έτη. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Αναλυτικά οι ποινές που πρότεινε η κυρία Οικονόμου για τους καταδικασμένους ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης:

  • Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη
  • Χρήστος Παππάς: 13 έτη
  • Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη
  • Γιάννης Λαγός: 13 έτη
  • Γιώργος Γερμενής: 13 έτη
  • Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη
  • Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 13 έτη

Επίσης πρότεινε την ποινή των ισοβίων για τον Ρουπακιά και για όσους έχουν καταδικαστεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα  (Ιωάννη Καζαντζόγλου, Γιώργο Πατέλη, Αναστάσιο Πανταζή) προτάθηκε κάθειρξη οκτώ ετών.

Επίσης πρότεινε την κάθειρξη επτά ετών στους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά (Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, , Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης).

Για τους πρώην βουλευτές που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (Μπούκουρα, Αρβανίτη, Μίχο και Αλεξόπουλο) αλλά τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό προτείνει κάθειρξη 5 ετών.

Ακολούθως το λόγο θα λάβει η υπεράσπιση. Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου.

[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]

Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης και αύριο θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών. Ακολούθως το δικαστήριο θα ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του καταδικασθέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. έχει υπό διακριτική παρακολούθηση τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες, ενώ έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο για ταυτόχρονες συλλήψεις, αν χρειαστεί.

Απορρίφθηκε το αίτημα του Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου

Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών και πριν προχωρήσει στην εισαγγελική πρόταση επί των ποινών, το λόγο ζήτησε να λάβει ο Γιάννης Λαγός, που βρέθηκε για πρώτη φορά στη δικαστική αίθουσα μετά την απολογία του.

Ο ευρωβουλευτής -που έχει πλέον αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή και έχει ιδρύσει δική του κίνηση- μπήκε στην αίθουσα λίγο μετά την εκκίνηση της διαδικασίας και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου: «Υπάρχει προκατάληψη απέναντί μας και παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητάς μας», ανέφερε αρχικά, με την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη να τον ρωτά για ποιανού το λογαριασμό μιλάει.

«Του δικού μου», απάντησε ο ευρωβουλευτής, προσθέτοντας πως υπήρξαν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. «Τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ, ως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρενέβησαν και σας πίεσαν με άμεσο και έμμεσο τρόπο. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για όλα αυτά», ανέφερε, προσθέτοντας πως θα τα αναλύσει ο συνήγορός του, όχι όμως οι δύο δικηγόροι που τον εκπροσωπούν έως τώρα, αλλά ο Κων/νος Πλεύρης.

Το δικαστήριο διέκοψε εν αναμονή του νέου δικηγόρου του Γ. Λαγού, ο οποίος κατόπιν κατέθεσε επισήμως το αίτημα εξαίρεσης, αναφέροντας πως η υπεράσπιση Λαγού έχει υπόνοιες για μεροληψία των τριών δικαστών, αλλά και των αναπληρωματικών τους.

«Ερχόμενος στο δικαστήριο νόμιζα ότι έρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επανάστασης με πλήθη έξω από τις αίθουσες και δεν ξέρω αν θα φύγω υγιής και σώος. Ελπίζω το δικαστήριο να εγγυηθεί τη σωματική μου ακεραιότητα, ειδάλλως δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύω τη ζωή μου», είπε εισαγωγικά, για να προσθέσει πως «υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είναι πρώην δικαστής και απεφάνθη ότι νίκησε η Δημοκρατία, από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και από όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Ελπίζω να μην έχετε επηρεαστεί, αλλά ο νόμος δεν απαιτεί ούτε ένδειξη ούτε απόδειξη, αρκεί η απλή υπόνοια. Και εμείς έχουμε αυτή την υπόνοια».

Στη συνέχεια ο δικηγόρος του Γ. Λαγού διευκρίνισε πως το αίτημα εξαίρεσης στρέφεται μόνο κατά των δικαστών και όχι κατά της εισαγγελέως της έδρας, για την οποία ανέφερε πως «δέχεται επίθεση από τα ΜΜΕ, επειδή έκανε απαλλακτική πρόταση». «Ο φασισμός και ο ναζισμός δεν είναι ποινικό αδίκημα», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ήρθε στο δικαστήριο ως και ο κ. Κουτσούμπας, που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης, του ΚΚΕ. Ετσι την είχε χαρακτηρίσει ο Γεώργιος Παπανδρέου».

Το δικαστήριο διέκοψε και επανήλθε περίπου στις 19:00, ανακοινώνοντας πως απορρίπτει το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου, όπως είχε εισηγηθεί και η εισαγγελέας.

Ενοχοι χωρίς ελαφρυντικά οι αρχηγοί

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν σε συνολικά δεκατέσσερις από τους καταδικασθέντες. Χωρίς κανένα ελαφρυντικό καταδικάστηκαν οι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Ν. Μιχαλολιάκος, Χ. Παππάς, Γ. Λαγός, Η. Κασιδιάρης, Γ. Γερμενής, Η. Παναγιώταρος και Α. Ματθαιόπουλος), καθώς επίσης και ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Από τους πρώην βουλευτές, ελαφρυντικό δόθηκε σε τέσσερις καταδικασθέντες, ως απλά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης: στον Νίκο Μίχο αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας, στον Μιχάλη Αρβανίτη του σύννομου βίου και στους Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση του αδικήματος.

Οπως φάνηκε, στην απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών, ρόλο έπαιξε το ποιοι «πήραν αποστάσεις» από τις εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης κατά τη δικαστική διαδρομή της υπόθεσης. Οσοι κατήγγειλαν τη δράση της κατά κάποιον τρόπο τα επτά τελευταία χρόνια που ερευνάται δικαστικά η υπόθεση και έδειξαν διάθεση συνεργασίας με τις Αρχές, είτε στην απολογία τους στο δικαστήριο (Μίχος) είτε νωρίτερα, κατά το στάδιο της ανάκρισης (Μπούκουρας, Αλεξόπουλος) έλαβαν ελαφρυντικό και θα τύχουν καλύτερης ποινικής μεταχείρισης, όπως ορίζει ο νόμος. Μόνη εξαίρεση ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Μ. Αρβανίτης, στον οποίο αναγνωρίστηκε ο σύννομος βίος, αν και δεν διαφοροποιήθηκε από τη «γραμμή» της Χρυσής Αυγής.

Χωρίς κανένα ελαφρυντικό καταδικάστηκαν, αντίθετα, οι επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων Νίκαιας και Πειραιά της Χρυσής Αυγής, που εμπλέκονται και σε επιθέσεις της οργάνωσης (ο πρώτος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ο δεύτερος τόσο στην επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες όσο και στα μέλη του ΠΑΜΕ). Το δικαστήριο απέρριψε τα ελαφρυντικά για την πλειονότητα όσων κρίθηκαν ένοχοι, αναγνωρίζοντας, πέραν των τεσσάρων βουλευτών, σε δύο άτομα το ελαφρυντικό της καλύτερης συμπεριφοράς μετά την πράξη και σε άλλα οκτώ αυτό της μετεφηβικής ηλικίας.

Δίκη ΧΑ: Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης για Χρυσή Αυγή: Οι αμετάκλητα καταδικασμένοι δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γιάννης Λαγός: Θέλει να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου – Ζήτησε γραφείο και υπολογιστή

Λάμπρος Κατσαρός

Γιάννης Λαγός: Το πρώτο βράδυ στην απομόνωση των φυλακών Δομοκού – Πότε θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού

Λάμπρος Κατσαρός

Πελώνη για την έκδοση Λαγού: Το Κράτος Δικαίου στάθηκε απέναντι στη Χρυσή Αυγή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γιάννης Λαγός: Υπό κράτηση στις Βρυξέλλες – Σε 15 ημέρες η απόφαση για την έκδοση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χρήστος Παππάς: Έρευνες εντός και εκτός συνόρων για τον εντοπισμό του – Σενάρια ότι έφυγε ως μοναχός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Χρήστος Παππάς μεταμφιέστηκε σε καλόγερο, το έσκασε από την Ελλάδα και βρίσκεται στη Σερβία;

Evanthia Karra

Χρυσή Αυγή: Συνελήφθη ο οδηγός του Μιχαλολιάκου για την επίθεση στην «Φαβέλα»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Human Rights Watch: «Ορόσημο» η καταδίκη της Χρυσής Αυγής – Ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα

Evanthia Karra