Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο… αέρα 200 συνέδρια λόγω πλαφόν 50 ατόμων – Πάνω από 40 εκατ. ευρώ οι απώλειες

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Με χαριστική βολή απειλείται ο Συνεδριακός Τουρισμός της Ελλάδος. Και τούτο διότι επικρατεί αλαλούμ μετά την απόφαση για πραγματοποίηση συνεδρίων έως 50 άτομα, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με ισχύ από χθες.

Η απόφαση αυτή ακυρώνει, όπως επισημαίνουν παράγοντες του συνεδριακού τουρισμού, εάν ισχύσει μέχρι τέλος του έτους, περίπου 200 συνέδρια έως τις 15 Δεκεμβρίου, πλήττοντας περαιτέρω τον ήδη λαβωμένο από την πανδημία της νόσου COVID-19 κλάδο.

«Διαγράφουν την οικονομία της χώρας με την απόφαση αυτή, από τη στιγμή που είχαμε ήδη πρωτόκολλα, σύμφωνα με τα οποία τα συνέδρια θα πραγματοποιούνταν με τους συμμετέχοντες να μην ξεπερνούν το 50% της χωρητικότητας της αίθουσας. Το 95% των συνεδρίων που είχαν προγραμματιστεί αφορούσε ελληνικά συνέδρια, τα διεθνή έχουν ακυρωθεί. Αυτή τη στιγμή απορρίπτουν τα πρωτόκολλα αυθαίρετα και αγνοούν μία ολόκληρη επιστημονική κοινότητα», επισημαίνει στο tourismtoday η Ειρήνη Τόλη, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO).

Χασούρα

Από τα συνέδρια που είχαν προγραμματιστεί για το 2020, μόνο το 20% είχε μεταφερθεί για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, με τη νέα απόφαση να οδηγεί σε ακύρωσή τους, κάτι που θα ζημιώσει τον κλάδο με πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

«Είμαστε στα κάγκελα. Αυτή τη στιγμή ακυρώνεται ό,τι υπήρχε. Από το 20% των συνεδρίων που είχαν προγραμματιστεί γι’ αυτό το τρίμηνο, το 10% θα πραγματοποιείτο διαδικτυακά και το άλλο 10% θα πραγματοποιείτο με φυσική παρουσία και υποχρεωτικό live streaming», εξηγεί η Ειρήνη Τόλη.

Ενδεικτικό, άλλωστε, της ζημιάς που υφίσταται ο κλάδος είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των συνεδρίων στην Αθήνα πραγματοποιείται το δίμηνο Οκτωβρίου (18,7%) – Σεπτεμβρίου (16,8%), ενώ ιδιαίτερα δυναμικοί μήνες ως προς τον συνεδριακό τουρισμό είναι και ο Μάιος (11,2%), ο Απρίλιος (10,3%) και ο Ιούνιος (10,3%).

Μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο ελληνικός συνεδριακός τουρισμός το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα κατέγραφε απώλειες κατά 70% σε επίπεδο τζίρου.

Επιστολή ΙΣΑ

Με επιστολή του την Παρασκευή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κοινοποιούσε στα μέλη του τα πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα πραγματοποιούνταν τα συνέδρια, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Επισυνάπτουμε αντίγραφο την με αριθμ. πρωτ. 10249/3.7.2020 εγκυκλίου που αφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη διεξαγωγή των συνεδρίων. Παρακαλούμε με το κύρος που αρμόζει σε κάθε ιατρό να συμμετέχει στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, η οποία είναι δεοντολογικό δικαίωμα και υποχρέωσή σας σε κάθε συνέδριο που σας ενδιαφέρει, με τη δέουσα επιμέλεια και προσοχή στο πλαίσιο της αυξημένης ως εκ της ιατρικής σας ιδιότητας, ατομικής ευθύνης».

Τα πρωτόκολλα

Τα πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα πραγματοποιούνταν τα συνέδρια προβλέπουν, μεταξύ άλλων: «Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στην αίθουσα ορίζεται στο 50% της συνολικής χωρητικότητας της αίθουσας σε καθημένους. Παραμένει κενό το κάθισμα δίπλα σε κάθε καθήμενο. Γίνεται σαφώς σήμανση των καθισμάτων που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν. Δεν επιτρέπεται η παρουσία όρθιων».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για το κέντρο της Αθήνας – Τι ανακοινώθηκε

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Πέτσας: Κανένα ξεχωριστό μέτρο για τους άνω των 65 ετών – Τι είπε για την επαναφοράς των SMS

Ανδρέας Ντίνης

Απίστευτο: Πέθανε από κορωνοϊό αλλά επανεξελέγη δήμαρχος και μάλιστα με διαφορά

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στον Πειραιά κατευθύνεται το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff με τους 1000 επιβάτες και τα 12 κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Εκτάκτως στην Λακωνία Τσιόδρας και Παπαγεωργίου – Συναγερμός για τα κρούσματα στην περιοχή

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι βασικές εστίες διασποράς που τρομάζουν τους επιστήμονες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε κρουαζιερόπλοιο με 1000 επιβάτες – Βρέθηκαν 12 κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Αρεόπολη από τα 32 θετικά κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Μικρότερος ο κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου για όσους έχουν επαρκή βιταμίνη D

Ανδρέας Ντίνης