Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων – Πότε και πώς θα ανοίξουν

σχολεία

Ελπίδα Οικονομίδη

Λίγες ώρες πριν τις τελικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο βάσει του οποίου θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, τα σενάρια οργιάζουν για αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Τα σημαντικότερα σημεία έχουν ήδη γνωστοποιηθεί και εκκρεμούν –κομβικές- λεπτομέρειες για την επιστροφή με αυστηρούς κανόνες στα θρανία.

Μέχρι στιγμής, με την κυβέρνηση, τουλάχιστον επίσημα, να επιμένει στις αρχικές αποφάσεις της, το πρώτο σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου. Τα επιδημιολογικά δεδομένα όμως που καταγράφονται εντός του Αυγούστου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανοιχτά τους προβληματισμούς τους.

Βέρτιγκο

Στον δημόσιο διάλογο προστίθεται και η δήλωση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνας Παγώνη, η οποία χαρακτήρισε «ως σωστή σκέψη» το να αναβληθεί μία εβδομάδα ακόμα το άνοιγμα των σχολείων, με το πρώτο σχολικό κουδούνι να χτυπάει τελικά στις 14 Σεπτέμβρη. Η εν λόγω τοποθέτηση πυροδότησε σενάρια με την επιτροπή ειδικών να παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τα σταθερά αυξημένα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται ότι η επίσημη ημερομηνία για την έναρξη (7 Σεπτεμβρίου) θα αλλάξει.

Τι προβλέπει το σχέδιο:

* Υποχρεωτική χρήση μάσκας: Η επιστροφή στα θρανία σημαίνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές από το νηπιαγωγείο και καθηγητές καθ’ όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως την ώρα του διαλείμματος ή της Γυμναστικής. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 5,2 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν παροχή μάσκας σε μαθητές και καθηγητές, ώστε να μη μετακυλιστεί το κόστος στα ελληνικά νοικοκυριά. Πρόκειται για τρεις μάσκες που θα δοθούν, με προτεραιότητα τις δύο πρώτες από την πρώτη μέρα και στη συνέχεια μια τρίτη.

* Καθολική επιστροφή μαθητών: Η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει με την πλήρη σύνθεση της τάξης. Το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών θα κυμαίνεται τουλάχιστον 25 ανά τάξη έχει προβληματίσει εκπαιδευτικούς και γονείς.

* Ξεχωριστά διαλείμματα: Τάξεις και τμήματα θα βγαίνουν στο προαύλιο διαφορετικά από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.

* Καθαρισμός των αιθουσών: Οι σχολικές αίθουσες θα καθαρίζονται δύο φορές μέσα στην ημέρα. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και μετά το πέρας αυτών. Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εσωτερικών προχωράει στην πρόσληψη 9.474 σχολικών καθαριστριών.

* Απουσίες: Για τους μαθητές που νοσούν ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται αιτιολόγηση της απουσίας, όχι όμως με υπεύθυνη δήλωση των γονέων, αλλά βάσει συγκεκριμένου καταλόγου νοσημάτων/παθήσεων που θα παρουσιάσει η επιτροπή. Δυνατότητα δικαιολογημένης απουσίας θα δοθεί, επίσης, σε μαθητές στην περίπτωση που νοσεί συγγενικό τους πρόσωπο.

[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]

Τα… ψιλά γράμματα

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου αναμένεται να αναλυθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων βάσει των νέων δεδομένων σχετικά και με άλλα ζητήματα όπως τη χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές που αιτιολογημένα απουσιάζουν από τη σχολική τάξη, αλλά και για άλλα ζητήματα όπως η διαχείριση από την εκπαιδευτική κοινότητα ενός ύποπτου κρούσματος.

Πάντως, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες απαντούν με κινητοποιήσεις στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας ζητώντας μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Από την έντυπη έκδοση  

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Γκάγκα: Έρχονται οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενόψει τέταρτου κύματος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κεραμέως στον Ε.Τ.: Σύστημα Pisa από εφέτος σε γυμνάσιο, λύκειο – Το 60% των σχολείων έχει ήδη υποβάλει αναφορές αξιολόγησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι, γρίπη και ιώσεις πιέζουν το ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι αρνητές της αξιολόγησης και της κοινής λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σχολεία: Έρχονται 5.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση με χρονόμετρο και μάσκα – «Βράζει» η Ημαθία με αύξηση κρουσμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Επιστρέφει η καραντίνα στην Ανατολική Ευρώπη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση της διασποράς – Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βατόπουλος:«Πoτέ μη λες ποτέ για lockdown – Θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom