Κατηγορίες: ΕΛΛΑΔΑ

Στην γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία αναζητούσαν παρηγοριά οι Έλληνες στην καραντίνα

Εως και 200% αυξήθηκαν το δίμηνο του lockdown οι κλήσεις στη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία «1018» της ΜΚΟ «Κλίμακα».

Η γραμμή δέχθηκε περισσότερες από 3.500 κλήσεις την περίοδο που απαγορευόταν η κυκλοφορία εκτός σπιτιών, τις περισσότερες φορές, όμως, όσοι καλούσαν δεν εντάσσονταν στο φάσμα της αυτοκτονικότητας, αλλά οι κλήσεις αποσκοπούσαν περισσότερο σε διαχείριση της μοναξιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ψυχίατρο, επιστημονικό Διευθυντή της Κλίμακας και του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και πρόεδρο ΔΣ, Κυριάκο Κατσαδώρο, η απομόνωση εξαιτίας της καραντίνας και οι συνεχείς συστάσεις σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είχαν ως συνέπεια την εμφάνιση ακούσιας μοναξιάς και συναισθημάτων φόβου και πανικού κυρίως μεταξύ των ατόμων της τρίτης ηλικίας, ευάλωτων ατόμων και ανθρώπων με ψυχιατρική νοσηρότητα.

Σε συνδυασμό με τη μεγάλη δυσκολία προσβασιμότητας του πληθυσμού σε νοσοκομειακές μονάδες, εξαιτίας της διασποράς του κορωνοϊού, αποτέλεσμα ήταν οι γραμμές υποστήριξης, όπως και η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία «1018», να δέχονται πλήθος τηλεφωνημάτων. Μάλιστα, στη γραμμή της ΜΚΟ «Κλίμακα» παραπέμπει επιλογή σχετική με την αυτοκτονία της τηλεφωνικής γραμμής «10306» που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Υγείας για ψυχοκοινωνική υποστήριξη των Ελλήνων πολιτών εν μέσω πανδημίας.

«Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και η Γραμμή Παρέμβασης-1018 παρόλο που δέχτηκαν πληθώρα κλήσεων, οι οποίες εμπεριείχαν ευχές θανάτου, διεκδικώντας μια συζήτηση ουσιαστικά στο πλαίσιο διαχείρισης του αισθήματος μοναξιάς, ωστόσο τις περισσότερες φορές το αίτημα των καλούντων δεν εντασσόταν στο φάσμα της αυτοκτονικότητας», αναφέρει στο ΕleftherosΤypos.gr ο κ. Κατσαδώρος.

Σχετικά άρθρα

Οι πιο συχνοί λόγοι των κλήσεων στην γραμμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Κλίμακας», αφορούσαν την επιδείνωση προϋπάρχοντων ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων (π.χ. διαταραχές της διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές), την ύπαρξη σοβαρής σωματικής νόσου ή αναπηρίας, τη δυσκολία πρόσβασης σε πηγές βοήθειας και συνηθισμένους εκλυτικούς παράγοντες, όπως είναι η απώλεια ή τα ενδοοικογενειακά ζητήματα. «Στην αυξητική τάση του αριθμού των κλήσεων συνετέλεσε και η επαναλαμβανόμενη καμπάνια προώθησης τηλεφωνικών γραμμών ψυχολογικής στήριξης», προσθέτει ο κ. Κατσαδώρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διατηρεί από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ευρώπη. Πρόκειται για περίπου 600 αυτοκτονίες το χρόνο. Τα τελευταία έτη, βέβαια, υπάρχει μια ανοδική τάση. Το 2017 βάσει των τελευταίων επίσημων στατιστικών από την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκαν 523 αυτοκτονίες ενώ το 2010 είχαν καταγραφεί 377.

Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι χαμηλά στην Ευρώπη όσον αφορά στις αυτοκτονίες; Το μεσογειακό κλίμα, η διατροφή, καθώς και η δομή της ελληνικής οικογένειας φαίνεται να εξηγούν εν πολλοίς τη θέση που έχει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή κατάταξη στον τομέα αυτό.

Βέβαια, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κατσαδώρος σε διαδικτυακή ημερίδα της Κλίμακας που πραγματοποιήθηκε προχθές, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός αυτοκτονιών δεν καταγράφονται.

Share

Πρόσφατα Άρθρα

Κορωνοϊός: «Λουκέτο» σε 94 σχολεία ή τμήματα λόγω κρούσματος – Αναλυτικά η λίστα [συνεχής ενημέρωση]

Ολοένα και μεγαλώνει η λίστα του υπουργείου Παιδείας για τις εκπαιδευτικές δομές που βάζουν προσωρινό…

23 Σεπτεμβρίου 2020

Νέος… πονοκέφαλος για τον Ερντογάν: Πολλά τα χρέη στις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες – Έτοιμες να αποχωρήσουν

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι εταιρείες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να…

23 Σεπτεμβρίου 2020

Αγριες Μέλισσες-Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου – Επεισόδιο 9 : Ο Κυπραίος βάζει «φωτιά» στη δίκη της Ελένης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στις Αγριες Μέλισσες και αυτή την εβδομάδα. Διαβάστε τι θα συμβεί στο…

23 Σεπτεμβρίου 2020

Τραγωδία στην Αυστραλία: «Έξοδος» θανάτου για 380 φάλαινες

Τραγωδία στην Αυστραλία καθώς νεκρές είναι οι 380 περίπου από τις 470  φάλαινες που έχουν…

23 Σεπτεμβρίου 2020

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 19,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για εξοπλιστικά και μεταναστευτικό

Προβάδισμα της τάξεως των 19,5 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα…

23 Σεπτεμβρίου 2020

Πέθανε η «μούσα των υπαρξιστών», Ζιλιέτ Γκρεκό

Η «μούσα των υπαρξιστών», η Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζιλιέτ Γκρεκό, που έγινε διάσημη ερμηνεύοντας…

23 Σεπτεμβρίου 2020