Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα έρευνα: Αθόρυβα για ημέρες μεταδίδουν τον κορωνοϊό οι ασυμπτωματικοί ασθενείς

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Χωρίς συμπτώματα για αρκετές ημέρες μπορούν να μένουν ασυμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, συνεπώς να διασπείρουν αθόρυβα τον ιό, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Τα δεδομένα της ανάλυσης, τα οποία συνοψίζουν οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης του ΕΚΠΑ), προέρχονται από τον πληθυσμό των επιβατών και του πληρώματος του Diamond Princess, του γνωστού κρουαζιερόπλοιου που στις αρχές της πανδημίας μετατράπηκε σε σημαντική εστία επιδημικής έξαρσης του Sars-CoV-2 και μπήκε σε καραντίνα σε λιμάνι της Ιαπωνίας.

Συνολικά 712 άτομα μολύνθηκαν με το νέο κορωνοϊό μεταξύ των 3711 επιβατών και των μελών του πληρώματος και 410 (58%) από αυτά τα μολυσμένα άτομα ήταν ασυμπτωματικά κατά τη στιγμή της που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ.

Τα 96 από τα ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα, μαζί με τους 32 συνεπιβαίνοντες με τους οποίους μοιράζονταν τις ίδιες καμπίνες και που είχαν αρνητικά τεστ στο πλοίο, μεταφέρθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο σε νοσοκομείο στην κεντρική Ιαπωνία μεταξύ 19 και 26 Φεβρουαρίου, για συνεχή παρατήρηση. Τελικά,  11 από αυτά τα 96 άτομα, εμφάνισαν κλινικά σημεία και συμπτώματα της Covid-19 στη συνέχεια, σε διάμεσο χρόνο τέσσερις μέρες (εύρος από 3 μέχρι 7 μέρες) μετά το πρώτο θετικό μοριακό τεστ.

Οκτώ από τα 32 άτομα που μοιράζονταν την ίδια καμπίνα με άτομα που εξετάστηκαν θετικά αλλά ήταν αρνητικά στο πρώτο μοριακό τεστ, είχαν πλέον θετικό μοριακό τεστ εντός 72 ωρών μετά την άφιξή τους στο νοσοκομείο, αλλά παρέμειναν ασυμπτωματικοί.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης, συνολικά 90 άτομα είχαν ασυμπτωματική λοίμωξη Covid-19, δηλαδή ήταν ασυμπτωματικά τη στιγμή του θετικού μοριακού  τεστ  και παρέμειναν ασυμπτωματικά μέχρι την αποδρομή της λοίμωξης, μέχρι να έχουν δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ. Η ομάδα των ατόμων με ασυμπτωματική λοίμωξη αποτελούνταν από 58 επιβάτες και 32 μέλη πληρώματος, με διάμεση ηλικία 59.5 ετών (εύρος από 9 έως 77 έτη). Συνολικά 24 από αυτά τα άτομα (27%) είχαν συνυπάρχουσες υποκείμενες  παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης (σε 20%) και του διαβήτη (9%). Το πρώτο μοριακό τεστ στο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε κατά μέσο όρο 6 ημέρες μετά την αρχικό θετικό τεστ στο πλοίο. Ο μέσος αριθμός ημερών μεταξύ του πρώτου θετικού τεστ (είτε στο πλοίο είτε στο νοσοκομείο) και του πρώτου από τα δύο αρνητικά τεστ ήταν 9 ημέρες (εύρος 3 έως 21 μέρες). Τα ποσοστό των ατόμων με αποδρομή της λοίμωξης στις 8 και στις 15 ημέρες μετά την πρώτο θετικό τεστ ήταν 48% και 90%, αντίστοιχα. Όμως,  με την αύξηση της ηλικίας παρατηρήθηκε ότι ο χρόνος μέχρι την αποδρομή της λοίμωξης αυξανόταν  (μέση καθυστέρηση στην αποδρομή της λοίμωξης  για αύξηση της ηλικίας από 36 σε 68 έτη ήταν  4.4 ημέρες).

«Τα στοιχεία αυτά, αν και αφορούν μια μικρή ομάδα ατόμων, δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ασυμπτωματικών ασθενών παραμένουν έτσι για αρκετές μέρες, κατά τις οποίες μπορεί επίσης να διασπείρουν τον ιό. Η πιθανότητα ασυμπτωματικής νόσου φαίνεται  επίσης ότι είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων νεότερης ηλικίας, που εν αγνοία τους θα διασπείρουν τον ιό», αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Ο χάρτης των κρουσμάτων: 26 τα εισαγόμενα – Συναγερμός για την Αττική

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 41 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Τα 11 στις πύλες εισόδου τις χώρας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ο δεκάλογος των φετινών διακοπών – Τι πρέπει να προσέξουμε

Evanthia Karra

FAZ: Η «αισιοδοξία της Ελλάδας» και η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πάνω από 12,5 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως

Evanthia Karra

Το αδιαχώρητο στον Προμαχώνα – Μεγάλες ουρές αυτοκινήτων με τουρίστες [βίντεο]

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Πάνω από 63.000 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Πάνω από 1.000 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία 

Evanthia Karra

Κρούσμα κορωνοϊού στο Ζεφύρι – Ιχνηλατούν πελάτες καφενείων των Αχαρνών

Evanthia Karra