Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μαρτυρίες-κόλαφος νεφροπαθών για την κλινική «Ταξιάρχαι»: «Εφερναν τυρόπιτες μέσα στην αιμοκάθαρση χωρίς μάσκες»

Κλινική «Ταξιάρχαι»: Εφαρμόσαμε όλα όσα προβλέπονται στα σχετικά πρωτόκολλα

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στο ψυχρό δωμάτιο του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ η 50χρονη κ. Μαρία, νεφροπαθής από το Περιστέρι, ζει απομονωμένη εδώ και έναν μήνα, μακριά από τα ανήλικα παιδιά της, που περνούν πολλές ώρες μόνα στο σπίτι.

Είναι μία από τις ασθενείς που μολύνθηκαν με κορονοϊό στην κλινική «Ταξιάρχαι» και ναι μεν νιώθει τυχερή που επέζησε παρά το σοβαρό υποκείμενο νόσημα, από την άλλη όμως δεν κρύβει την οργή της που οδηγήθηκε σε αυτήν την κατάσταση χωρίς καμία δική της ευθύνη. «Κάνω αιμοκάθαρση στην κλινική “Ταξιάρχαι” εδώ και δύο χρόνια.

Οταν ξεκίνησε το πρόβλημα, κλειστήκαμε στο σπίτι, δεν πηγαίναμε πουθενά για να μην κολλήσω. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα αρρώσταινα από κορονοϊό μέσα στην κλινική, όπου πήγαινα για να προστατεύσω την υγεία μου», λέει η κ. Μαρία στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και συνεχίζει: «Το χειρότερο είναι πως, ενώ είχε εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα, δεν είχαμε καμία ενημέρωση και μάθαμε τα περί υγειονομικής βόμβας από την τηλεόραση. Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να προστατευτούμε και να επιλέξουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε κλινική. Ζητώ να τιμωρηθεί όποιος ευθύνεται που δεν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην περάσει ο ιός στην κλινική. Χάθηκαν τόσες ζωές και τόσες άλλες κινδύνεψαν».

Πίσω της άφησε τρία ανήλικα παιδιά, αλλά και τη μητέρα της, που είναι κατάκοιτη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο σύζυγός της εργάζεται και τα παιδιά μένουν συχνά μόνα τους. Ηδη εκείνος κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας που έχει διαταχθεί. «Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν και όσοι μπήκαμε σε αυτήν την περιπέτεια να πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε», σημειώνει.

Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η κ. Ειρήνη, επίσης νεφροπαθής, που μολύνθηκε από κορονοϊό στην κλινική του Περιστερίου. Εχει κι εκείνη συμπληρώσει έναν μήνα νοσηλείας περιμένοντας να βγει, επιτέλους, το τεστ αρνητικό. «Δεν θα γυρίσω στην κλινική “Ταξιάρχαι”, ψάχνω άλλη κλινική για να κάνω αιμοκάθαρση όταν βγω από το νοσοκομείο. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο. Πού θα δεχθούν άνθρωπο που έχει ασθενήσει από κορονοϊό;», λέει η κ. Ειρήνη στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Από τις ειδήσεις έμαθε κι εκείνη ότι έχει εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στον χώρο που επισκεπτόταν εδώ και τρία χρόνια για αιμοκάθαρση. «Κανείς δεν μας ενημέρωσε για το τι ακριβώς συμβαίνει. Εγώ το φοβόμουν ότι ήταν θέμα χρόνου, γιατί έβλεπα τη χαλαρότητα που επικρατούσε. Δεν είναι μόνο οι συνοδοί ασθενών που μπαινόβγαιναν ελεύθερα, αλλά στην αιμοκάθαρση έμπαιναν καθημερινά χωρίς μάσκες υπάλληλοι delivery που έφερναν παραγγελίες, τυρόπιτες, σάντουιτς και άλλα σνακ στους αιμοκαθαιρόμενους. Είχα επισημάνει τον κίνδυνο στους υπεύθυνους και με καθησύχαζαν ότι δεν μπαίνουν, ενώ εγώ τους έβλεπα με τα μάτια μου μέσα στην αιμοκάθαρση. Πηγαίναμε εκεί να βρούμε την υγεία μας και μας έστειλαν ένα σκαλί πιο κάτω… Εχω έναν μήνα στο νοσοκομείο ολομόναχη, μακριά από τους δικούς μου ανθρώπους, και όταν βγω θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Να πληρώσουν όποιοι έκαναν το λάθος και έβαλαν ασθενή με κορονοϊό μέσα στην κλινική. Οποιοι φταίνε που πέθαναν τόσοι άνθρωποι και εμείς ταλαιπωρούμαστε τόσο καιρό. Εδώ, στο ΝΙΜΤΣ, είναι άλλοι δύο ασθενείς από την κλινική σε βαριά κατάσταση», αναφέρει η κ. Ειρήνη.

Κανένα ενδιαφέρον

Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 9 θάνατοι ασθενών που μολύνθηκαν από κορονοϊό στην κλινική, ενώ πολλοί άλλοι αιμοκαθαιρόμενοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν για μεγάλο διάστημα. Οπως επισημαίνουν οι δύο νεφροπαθείς που μίλησαν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, μέχρι τώρα κανένας από την κλινική δεν ενδιαφέρθηκε για την κατάστασή τους. «Ούτε ένα τηλέφωνο δεν πήραν να δουν αν ζούμε ή αν πεθάναμε. Να ρωτήσουν αν χρειαζόμαστε κάτι. Είναι προκλητική η αδιαφορία τους», λέει η κ. Ειρήνη, ενώ και η 50χρονη κ. Μαρία δεν εισέπραξε κανένα ενδιαφέρον. «Ανθρώπινα θα μπορούσαν να έχουν ενδιαφερθεί, να ρωτήσουν έστω πώς εξελίσσεται η υγεία μας», επισημαίνει. Ηδη η 50χρονη βρίσκεται σε συνεννόηση με τους δικηγόρους της, Αδάμ E. Αναγνωστόπουλο και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, προκειμένου να κινηθεί κατά των υπευθύνων της κλινικής στα αστικά δικαστήρια.

«Μελετάμε τα στοιχεία της υπόθεσης και, εφόσον προκύψουν ευθύνες, είμαστε έτοιμοι για τη διεκδίκηση αποζημίωσης για την ηθική βλάβη και κάθε άλλη ζημία που υπέστη η εντολέας μας λόγω της μόλυνσής της από τον κορονοϊό σ’ έναν χώρο που όφειλε να είναι απόλυτα προστατευμένος, αλλά και για τη σωματική και την ψυχική ταλαιπωρία που υπέστη από τη νοσηλεία της, που έχει ξεπεράσει τις 30 ημέρες», δηλώνουν οι κ.κ. Αναγνωστόπουλος και Αγγελόπουλος. Οι υπεύθυνοι της κλινικής, πάντως, υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, ότι είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τους ασθενείς τους από τον φονικό ιό.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Κλινική «Ταξιάρχαι»: Καταπέλτης ο εισαγγελέας – Ποινική δίωξη για κακουργήματα σε γιατρούς και υπευθύνους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορωνοϊός: Στον εισαγγελέα ως ύποπτοι για κακούργημα γιατροί και στελέχη της κλινικής «Ταξιάρχαι»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορωνοϊός: Στους 178 οι νεκροί στην Ελλάδα – Πέθανε γυναίκα στο ΝΙΜΤΣ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Έλεγχος στην κλινική Ταξιάρχαι από την Περιφέρεια Αττικής

Evanthia Karra

Κλινική «Ταξιάρχαι»: Εφαρμόσαμε όλα όσα προβλέπονται στα σχετικά πρωτόκολλα

Κορωνοϊός: 60χρονος από την κλινική «Ταξιάρχαι» είναι το 134ο θύμα στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορωνοϊός: Δεν έχουν τελειωμό οι καταγγελίες για την κλινική «Ταξιάρχαι»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Απίστευτη καταγγελία για γιατρό της Κλινικής Ταξιάρχαι: Είναι θετικός στον κορωνοϊό και δεν σταματά τα εξωτερικά του ιατρεία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom