Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Με ποιους κανόνες θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου οι… πάγκοι σε παζάρια και πανηγύρια

Έρχονται αλλαγές για τα λούνα παρκ: Πώς θα λειτουργούν - Οι νέοι κανόνες ασφαλείας

Ιωάννα Φεντούρη

Επαναλειτουργούν από την 1η Ιουνίου οι κυριακάτικες αγορές και οι εμποροπανηγύρεις, όπως κοινοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«…Κατόπιν έγκρισης της ειδικής επιτροπής επιστημόνων και με εφαρμογή των αυστηρών κανόνων λειτουργίας που ισχύουν για τις λαϊκές αγορές επανεκκινούν από 1/6 οι κυριακάτικες αγορές, οι εμποροπανηγύρεις και λοιπές αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/17», έγραψε συγκεκριμένα στο Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», στις κυριακάτικες αγορές θα ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν στις λαϊκές αγορές, ενώ στις εμποροπανηγύρεις τίθενται πιο αυστηροί περιορισμοί.

Νέα δεδομένα

Ειδικότερα για τις κυριακάτικες αγορές, όπου πωλούνται πάσης φύσεως προϊόντα (πλην νωπών διατροφικών), καθώς και πρόχειρα γεύματα από καντίνες, οι πωλητές οφείλουν, καταρχάς, να έχουν μαζί τους τις θεωρημένες άδειές τους. Πρόσθετα, πρέπει να στήσουν τους πάγκους τους αυστηρά στα τέσσερα μέτρα, όπως ορίζεται από τις θέσεις που τους έχουν αποδοθεί. Η δε απόσταση μεταξύ των πάγκων ορίζεται στα τρία μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο (κενό-ελεύθερο) από τα αντικείμενα. Ακόμη, πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας για τους ίδιους και βέβαια για την προστασία των καταναλωτών (π.χ. γάντια, μάσκες-υποχρεωτική χρήση μόνο στα μη συσκευασμένα προϊόντα) και να τηρούν απόσταση από τους τελευταίους 1,5 μέτρου. Σημειώνεται πως η είσοδος-έξοδος στην αγορά πρέπει να έχει μία και μόνο κατεύθυνση διέλευσης, η οποία θα έχει διάμετρο δύο μέτρων. Με άλλα λόγια, αν ο καταναλωτής θελήσει να επισκεφθεί κάποιο πάγκο που έχει προσπεράσει πριν μερικά μέτρα πρέπει να κινηθεί κυκλικά -να βγει από την αγορά και να ξαναμπεί σε αυτήν. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό πρέπει να τοποθετηθούν διαχωριστικά που θα «σπάνε» τον δρόμο που είναι τοποθετημένοι οι πάγκοι στα δύο.

Με τοπογραφικό

Τα παραπάνω ισχύουν και για τις εμποροπανηγύρεις. Προσθέτως, γι’ αυτές κάθε Δήμος πρέπει να στείλει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τοπογραφικό με τις θέσεις και τον αριθμό των συμμετεχόντων στις εμποροπανηγύρεις, τους χώρους εστίασης, wc κ.λπ. Εφόσον οι φορείς δεν ετοιμάσουν τοπογραφικό με τα προαπαιτούμενα, δεν θα λειτουργεί η εμποροπανήγυρη. Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η απολύμανση στο τέλος κάθε ημέρας και πρέπει, μάλιστα, να υπάρχουν απολυμαντικά σε εμφανή σημεία για τους καταναλωτές, ενώ προβλέπεται και θερμομέτρηση, η οποία θα λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με κρατικούς φορείς. Τέλος, οι κυρώσεις είναι ίδιες με αυτές στις λαϊκές. Αυτό σημαίνει ότι εάν σε μια εμποροπανήγυρη δεν τηρηθούν τα μέτρα την πρώτη ημέρα, δεν θα λειτουργεί την επόμενη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

«Θλιμμένα κλαρίνα»: Μόνο καθήμενους επιτάσσει για τα πανηγύρια η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Απομάκρυνση παράνομων πάγκων από την Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Evanthia Karra

Παπαθανάσης: Τέλος τα πανηγύρια τον Αύγουστο – Δεν θα υπάρξει δεύτερο γενικό lockdown

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Παπαθανάσης για πανηγύρια: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτούν μέχρι τέλος Αυγούστου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στοπ στα πανηγύρια και με τη βούλα μέχρι το τέλος Ιουλίου – Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τις εστίες που επιμένουν – Απαγόρευση πανηγυριών και εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τέλος τα πανηγύρια μέχρι τέλη Ιουλίου – Οι αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κυβερνητική πρόταση για απαγόρευση πανηγυριών – Πότε ανοίγουν τα σύνορα για Βρετανία, Σουηδία – Τι θα γίνει σε Προμαχώνα, Κακαβιά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι η πρόταση να σιγήσουν τα… κλαρίνα – Τι είπε Σύψας στον ΣΚΑΪ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom