Οι δε εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης θα ανοίξουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με συγκεκριμένους κανόνες, οι οποίοι θα προσδιοριστούν σύντομα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.
1. Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν σήμερα;
Στο τέταρτο στάδιο επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας (25/5) επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας 56.10 (ΚΑΔ) και οι δραστηριότητες παροχής ποτών (56.30). Αξίζει να σημειωθεί πως επαναλειτουργούν, επίσης, και οι υπηρεσίες πίστας καρτ (93.11.10.04).
2. Θα λειτουργήσουν και τα κέντρα δεξιώσεων;
Οχι. Κατά τα λεγόμενα του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, αυτά δεν ανοίγουν ακόμα, αλλά θα προσδιοριστεί, προσεχώς, η ημερομηνία επαναλειτουργίας τους.
3. Ποιος είναι ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι;
Ο μέγιστος αριθμός καθήμενων είναι τα έξι άτομα. Ωστόσο, δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα παιδιά.
4. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα καταστήματα εστίασης;
Ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υφίσταται η υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
5. Μόνο στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων εστίασης θα μπορώ να καθίσω με την παρέα μου;
Εξαρτάται. Για παράδειγμα, αν το κατάστημα που θα επισκεφθείτε έχει και ημιυπαίθριο χώρο μπορείτε να καθίσετε και εκεί.
6. Πόσοι πελάτες επιτρέπεται να παρευρίσκονται, ταυτόχρονα, σε κάθε κατάστημα εστίασης;
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. συνολικής επιφάνειας, όπου επιτρέπεται να βάλει τραπέζια και καρέκλες το κατάστημα.
Οι αποστάσεις
Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
Επίσης συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Έτσι θα παραγγέλνουμε
Ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγιεινολόγος με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασίας, αναφέρει νέους κανόνες και μέτρα προφύλαξης αλλά και πώς η τεχνολογία θα σταθεί στο πλευρό της εστίασης.
Τι πρέπει να ξέρουν οι σερβιτόροι
Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών αλλά και να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η επαφή των πελατών με το προσωπικό.
Οι σερβιτόροι υποχρεούνται να φορούν μάσκα ενώ προαιρετικά είναι τα γάντια.
Πρωτότυποι τρόποι για να στέλνουμε την παραγγελία
«Δουλεύουμε πάνω σε τρόπους για το πώς θα μειωθεί η επαφή του σερβιτόρου με τον πελάτη. Μία λύση είναι πάνω σε τραπεζομάντηλο να τυπώνεται qr code και να σκανάρουμε με το κινητό και να στέλνουμε την παραγγελία κατευθείαν στην κουζίνα. Αυτό θα γίνεται με τραπεζομάντηλα μιας χρήσης. Από εκεί και πέρα σερβίρουμε «τα καθαρά» με γάντι, μαζεύουμε τα “βρώμικα τραπέζια” χωρίς γάντι. Γίνεται απολύμανση και κάθεται ο επόμενος πελάτης».
Ξεκαθάρισε πως «απαγορεύεται δια ροπάλου» να σαπουνίζουμε φρούτα και λαχανικά. Νερό και ξύδι και κατόπιν ξέπλυμα, είναι η σωστή επιλογή, όπως επισημαίνει.
Για τα καταστήματα εστίασης που ανοίγουν τη Δευτέρα 25 Μαίου ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, έχει ανακοινώσει τους εξής κανονισμούς:
Οι κανονισμοί
· Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
·Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
· Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
· Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
· Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
·Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
· Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
· Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.