Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Επιτρέπεται από σήμερα η μετακίνηση στα νησιά ιδιοκτητών και εργαζομένων

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Ξεκινά από σήμερα το πρώτο ταξίδι για τους μη μόνιμους κατοίκους των νησιών. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, σήμερα επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά, και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από τις 11 Μαΐου.

Παρόμοια, παρέχεται διευκόλυνση στις μετακινήσεις ώστε να μην απαιτείται η φυσική παρουσία των συναλλασσομένων για εργασίες που θα διεκπεραιώνονται πλέον κυρίως ηλεκτρονικά, όπως η άδεια ναυαγοσώστη, η οποία είναι πολύ σημαντική για το επόμενο διάστημα που ξεκινά η περίοδος του θαλάσσιου μπάνιου.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις αυτοαπασχολούμενων, χρειάζεται αρχικά να έχουν μία έγγραφη δήλωση των ίδιων, ενώ αν είναι εργαζόμενοι να έχουν μαζί τους μία δήλωση εργοδότη. Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να εκδοθεί το εισιτήριο και να μπορέσουν να επιβιβαστούν στο πλοίο, ενώ πρέπει να την έχουν συνεχώς μαζί τους γιατί είναι πιθανό να γίνονται έλεγχοι και μέσα στο πλοίο.

Στη δήλωση αυτή θα πρέπει να αναφέρεται:

α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου/ εργαζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).
β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί αυτό στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).
γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.
δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.
ε) Ο τόπος-νησί εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα πλοία θα ταξιδεύουν με πληρότητα 50%, ενώ για τα πλοία με καμπίνες το ποσοστό αυτό θα φτάνει έως 55%. Ανά καμπίνα θα υπάρχει ένας επιβάτης, εκτός και αν πρόκειται για οικογένεια. Οπως εξήγησε ο κ. Πλακιωτάκης, η διάθεση των καμπινών των πλοίων θα γίνεται μόνο από το αφετήριο λιμάνι και όχι από τους ενδιάμεσους σταθμούς. Δηλαδή, ένα πλοίο με δρομολόγιο από τον Πειραιά στη Ρόδο και με επιβάτη που έχει προορισμό το ενδιάμεσο λιμάνι π.χ. της Πάτμου, η καμπίνα που χρησιμοποίησε δεν θα διατίθεται για το υπόλοιπο σκέλος του ταξιδιού. Επίσης, στα πλοία η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Ταυτόχρονα από σήμερα θα πραγματοποιούνται και ηλεκτρονικά αρκετές διαδικασίες μεταξύ πολιτών και Λιμενικού.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η Ελλάδα ως φθινοπωρινός προορισμός, στην Süddeutsche Zeitung

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Η χώρα όπου το 99% των κατοίκων έχει ήδη εμβολιαστεί

Μαρίνα Μπενέκου

Καλύτερο νησί του κόσμου και της Ευρώπης για το 2021 η Μήλος- Σάρωσε η Ελλάδα στις κατηγορίες

Μαρίνα Μπενέκου

Νέο μεγάλο σχέδιο φύλαξης των συνόρων: Πώς θα «θωρακιστούν» Έβρος και νησιά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Πέντε ελληνικά νησιά στη γερμανική λίστα υψηλού κινδύνου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊος: Αλωνίζει η πανδημία στα νησιά – Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας [αναλυτικός πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα παράταση ΝΟΤΑΜ: Τι ισχύει για πτήσεις προς νησιά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Εμβόλια: Κοντά το σενάριο για τρίτη, ενισχυτική δόση – Ποιους θα αφορά

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα παράταση ΝΟΤΑΜ: Τι ισχύει για πτήσεις προς νησιά – Νέες οδηγίες για τους επιβάτες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom