Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός στην Ελλάδα: Αυτοί είναι οι κανόνες για τουρίστες, ξενοδοχεία και πτήσεις

«Τουρισμός Για Όλους»: Ανοίγει η διαδικασία ενστάσεων - Οδηγίες

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την ασφαλή διαχείριση της πανδημίας ενόψει της τουριστικής περιόδου παρουσίασε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Τουρισμού, τα μέτρα τα οποία μελετά να λάβει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν ουσιαστικά διαβατήρια υγείας για τους εισερχόμενους τουρίστες, συμβάσεις των ξενοδοχειακών μονάδων με γιατρούς προκειμένου να επισπεύδονται οι διαδικασίες διάγνωσης και μία σειρά άλλων υγειονομικών προβλέψεων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεοχάρης:

– Επιβάτες με προορισμό την Ελλάδα θα υποχρεούνται να έχουν υποβληθεί σε τεστ έως και 72 ώρες προτού επιβιβαστούν στο αεροσκάφος για να έλθουν χώρα μας, κατά τα πρότυπα των ελέγχων (στο check in της χώρας αναχώρησης) που έγιναν στους επαναπατριζόμενους, κατά το ξέσπασμα της κρίσης.

-Αναλόγως, και οι Ελληνες τουρίστες, βάσει διακρατικών προφανώς συμφωνιών, που θα θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους.

– Συνεπεία αυτού του αυστηρού ελέγχου, και βάσει του μέχρι στιγμής σχεδίου του Υπ. Τουρισμού, δεν προβλέπεται μείωση των θέσεων στα αεροπλάνα. «Δεν θα μειώσουμε τις θέσεις των αεροπλάνων ώστε να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα οι εταιρίες να προχωρούν στη διεξαγωγή των πτήσεων», είεπ ο κ. Θεοχάρης.

– Προκρίνεται επίσης για πτήσεις ορισμένης διάρκειας (έως τεσσάρων ωρών, είπε ο υπουργός) να μην σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακς.

– Στα ξενοδοχεία δεν θα υπάρχουν μπουφέδες, με την εξαίρεση ίσως μικρών ξενοδοχείων. «Δεν μπορούμε να πιάνουμε όλοι την κουτάλα και να την παίρνει ο επόμενος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

– Οι ξαπλώστρες στις παραλίες θα είναι αραιά τοποθετημένες, υπάρχουν δε σκέψεις για καλύμματα μίας χρήσης ή με δυνατότητα αποστείρωσης για κάθε λουόμενο που κάνει χρήση.

Όλα τα ξενοδοχεία θα υποχρεωθούν  να συμβληθούν με έναν γιατρό που θα έχει περάσει ειδικό σεμινάριο, ο οποίος είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεϊατρική θα αξιολογεί εάν τα συμπτώματα παραπέμπουν στον ιό και θα ζητάει αναλόγως τη διεξαγωγή τεστ.

Ζητούμενο εδώ, είναι μέσα σε 6 ώρες να υπάρχει το αποτέλεσμα και ο ασθενής να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».

– Ετσι, σε κάθε τουριστικό προορισμό της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως “ξενοδοχείο καραντίνας”, όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού, με διασφάλιση της ανωνυμίας της εμπορικής ονομασίας των ξενοδοχείων. Σε περίπτωση που ο τουρίστας θελήσει ή χρήζει περαιτέρω ιατρική φροντίδας, «αυτό αποτελεί έναν ακόμη αγώνα δρόμου» προκειμένου να μεταφερθεί σε κεντρικές μονάδες περίθαλψης.

– Τέλος, οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς ελέγχους, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος εγκλωβισμού και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα.

Οσον αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό είπε πως πέρυσι ήταν 18 δισ. ευρώ και φέτος θα έχουμε το πολύ 8 δισ. ευρώ. Ο Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως Βουλγαρία, Ισραήλ, Κύπρος, για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές.

Προτεινόμενα για εσάς

Η Ελλάδα ως φθινοπωρινός προορισμός, στην Süddeutsche Zeitung

Μαρίνα Μπενέκου

Πρίγκιπας Γουίλιαμ: Ας επικεντρωθούμε στη Γη και όχι στο διάστημα

Μαρίνα Μπενέκου

Οι 4 πυλώνες για την ανάκαμψη του τουρισμού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στα 12 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΤτΕ: Αύξηση τουριστικής κίνησης 50% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι- Στο 30% του 2019 το επτάμηνο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Το ράλι του Τουρισμού φέρνει (;) φοροελαφρύνσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Έστειλαν email για τοποθέτηση βόμβας σε τρία ξενοδοχεία της πόλης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

SZ: Η Ελλάδα δεκαπλασίασε τα έσοδα από τον τουρισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρισμός: Αύξηση 146.8% στις πτήσεις εξωτερικού τον Ιούλιο

Λάμπρος Κατσαρός