ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Φεύγουν από πέντε νησιά 2.400 αιτούντες άσυλο

Υπ. Μετανάστευσης: Μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στα ΚΥΤ

ANAΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Μέσα σε λίγες ημέρες περίπου 2.400 αιτούντες άσυλο θα αναχωρήσουν από τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω, τη Σάμο και τη Λέρο.

Μετά τη χαρτογράφηση που έκανε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εντόπισε 1.730 πρόσφυγες και μετανάστες με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως και 200 άνω των 60 ετών, άτομα δηλαδή που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό και δόθηκε η εντολή της άμεσης απομάκρυνσής τους από τις δομές και τους καταυλισμούς ώστε να υπάρξει κάποια μετάδοση της νόσου, να αποφευχθεί να νοσήσουν, καθώς στη δική τους περίπτωση η ασθένεια θα είχε αυξημένους κινδύνους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «ο χρόνος μεταφοράς των 2.380 αιτούντων άσυλο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων και είναι σε άμεση συνάρτηση με την εξέλιξη των γενικών μέτρων προστασίας από τον Covid-19 που αφορούν στους γενικούς περιορισμούς μετακίνησης. Επισημαίνεται ότι στον πληθυσμό των 2.380 ατόμων συμπεριλαμβάνονται 200 αιτούντες άσυλο ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές του αριθμούν περίπου 650 άτομα. Οι υπόλοιποι 1.730 είναι άτομα κάθε ηλικίας τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους».

Το σύνολο των 2.380 ατόμων που θα μετακινηθούν θα φιλοξενηθούν σε δομές φιλοξενίας, σε διαμερίσματα και σε ξενοδοχεία. Οι διαδικασίες της μετακίνησής τους βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας. Το χρονοδιάγραμμα της μετακίνησης θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Συνεχίζεται η οργανωμένη αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας των νησιών μας, με την άμεση μετακίνηση 2.380 ευάλωτων ατόμων, αιτούντων άσυλο, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους. Στόχος μας η προστασία των διαμενόντων στις δομές, λόγω της κρίσης δημόσιας υγείας. Με σχέδιο αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της πανδημίας, προστατεύοντας και τους διαμένοντες στις δομές και τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε ο υπουργός, Νότης Μηταράκης.

Η επιλογή των ευάλωτων ατόμων που πρόκειται να μετακινηθούν έγινε μετά από αξιολόγηση του ιατρικού τους ιστορικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον ΕΟΔΥ, την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Η διαδικασία της μετακίνησής τους στην ενδοχώρα και η εγκατάστασή τους στις δομές φιλοξενίας θα γίνουν σε συνεργασία όλων των ανωτέρω φορέων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Τι είπε ο Μηταράκης για τη μείωση προσφυγικών ροών και τα κρούσματα στους αιτούντες άσυλο

Μιχάλης Μάρδας

6 ελληνικά νησιά ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου – Δείτε ποια είναι!

Μαρίνα Μπενέκου

Πώς τα νησιά θα γίνουν ενεργειακά «έξυπνες» περιοχές

Δημήτρης Ντόγκας

Αμετανόητη η Τουρκία: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Tinad

Γελάει ο κόσμος με αυτό το δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ: Να ανακοινωθούν επειγόντως τουρκικά ονόματα στα 152 ελληνικά νησιά και νησίδες

Μιχάλης Μάρδας

Εισφορά αλληλεγγύης: Απαλλάσσονται και τα εισοδήματα από μερίσματα, ενοίκια – Σε 28 νησιά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ

Μιχάλης Μάρδας

Αυτά ακούει ο Ερντογάν και πανηγυρίζει – Δείτε τι είπε ο Μπαλαούρας για νησιά και βραχονησίδες

Ανδρέας Ντίνης

Μεταναστευτικό: Με τηλε-συνεντεύξεις η εξέταση αιτημάτων ασύλου

Μιχάλης Μάρδας

Η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis και ζητά 152 ελληνικά νησιά – Αυτή είναι η λίστα «EGAYDAAK»

Μιχάλης Μάρδας