Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 17 νεκροί στην Ελλάδα – 8.000 με 10.000 υπολογίζονται τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα - Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους διασωληνώνεται

Newsroom eleftherostypos.gr

Στα 695 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. 71 είναι τα νέα κρούσματα. Στους 17 οι νεκροί. Ο κ. Τσιόδρας είπε πως με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, τα κρούσματα υπολογίζονται σε 8.000 με 10.000.

Οι νοσούντες νοσηλεύονται σε 28 περιφερειακές ενότητες, με τα περισσότερα από αυτά στην Αττική.

Το 56% είναι άντρες, με τις ηλικίες από 18-64 ετών να αντιπροσωπεύουν το 75% των περιπτώσεων. Άνω των 65 ετών είναι το 21%.

Ακόμη σημείωσε ακόμη 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται, με 35 από αυτούς να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένοι.

«Όταν ο κορωνοϊός ήταν στην Κίνα εκπονήσαμε σχέδιο δράσης. Από τον Ιανουάριο έχουμε ορίσει τα νοσοκομεία αναφοράς και έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας. Ορίσαμε τον κ. Τσιόδρα ως εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, όπως και την ομάδα διαχείρισης της κρίσης από 28 επιστήμονες. Κάναμε προσλήψεις στο ΕΣΥ, προχωράμε στην σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ. Τα δεδομένα καθημερινά αναλύονται από την ειδική επιτροπή που εισηγείται στο υπουργείο Υγείας με επιστημονικά κριτήρια. Ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη που λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Επί 2,5 μήνες συνεργαζόμαστε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον ΠΟΥ» είπε ο κ. Κικίλιας.

«Γνωρίζουμε τις παθογένειες του ΕΣΥ. Πριν από δύο μήνες είχε 564 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Το ΝΙΜΤΣ θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο αναφοράς. Έχουν λειτουργήσει πάνω από 2.000 κλίνες για φροντίδα ασθενών. Το Παμμακάριστος, το Αγία Βαρβάρα και το Άττικα θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενής με COVID-19», τόνισε. Συνολικά 2.085 είναι οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό.

«Βλέπετε πως το ΕΣΥ ακόμα αντέχει. Είναι στο χέρι μας και στο χέρι σας για να συνεχίσει να αντέχει» τόνισε.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου για υγειονομικά υλικά ενώ μίλησε για «πόλεμο» στην παγκόσμια αγορά: «δεν ήταν θέμα χρημάτων, αλλά διαθεσιμότητας. Ήδη έχει έρθει ένα κομμάτι στην Ελλάδα. Έχουμε ναυλώσει cargo για να έρθει το υλικό στην Ελλάδα».

Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την πρέσβη της Κίνας, τους δωρητές και τόνισε πως «σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια. Έχει ανέβει σχετική πλατφόρμα για να βοηθήσει όποιος επιθυμεί. Είναι η στιγμή που είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ. Φροντίζουμε τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Να ζητήσω από όλους μείνουν σπίτι, να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο».

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Στους 108 οι νεκροί στην Τουρκία – 7.402 τα κρούσματα

Tinad

«Θερίζει» ο κορωνοϊός στην Ιταλία: 889 νεκροί σε 24 ώρες – 5.974 τα νέα κρούσματα

Tinad

Κορωνοϊός: Στους 32 οι νεκροί στην Ελλάδα – 95 τα νέα κρούσματα – 1.061 συνολικά

Tinad

Κορωνοϊός – Πολωνία: Εκλογές την εποχή της καραντίνας

Tinad

Κορωνοϊός: Η Ρωσία κλείνει τα σύνορά της από τις 30 Μαρτίου

Tinad

Κορωνοϊός: Η Γουχάν επιστρέφει στην κανονικότητα – Επανενώνονται οικογένειες έπειτα από δύο μήνες καραντίνας

Tinad

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στη Βρετανία – 260 θάνατοι σε 24 ώρες

Tinad

Παπαθανάσης: Θα κλείνουν οι λαϊκές αγορές εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας

Tinad

Έκκληση ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Tinad