Ο μπακαλιάρος είναι ένα από τα πιάτα που υπάρχει παραδοσιακά στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, με τους καταναλωτές να ψάχνουν να βρουν την καλύτερη επιλογή.
Για αυτόν το λόγο, η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας επισημαίνει τον κίνδυνο παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου.
Σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τα εξής:
1. Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και από Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
2. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Κάποιοι προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. Ισλανδίας.
3. Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχουν κόκαλα οπότε η αναγραφή τού χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
4. O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
5. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.
«Επιλέγουμε, πάντοτε, τις αγορές μας μετά από έρευνα ποιότητας και τιμής» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ειδήσεις Σήμερα
- Εμμανουήλ Καραλής: Κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου – Νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα 6,05 μ.
- Θεσσαλονίκη: 60 λεπτά σιωπής – Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στην πόλη Κότσανι
- Πρότυπα Σχολεία: Στις 3/5 οι εξετάσεις – Στις 2/5 η ηλεκτρονική κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία