Το Alkyon Resort Ηotel & Spa πρωτοστατεί την τελευταία πενταετία σε δράσεις προαγωγής των τοπικών αλυσίδων αξίας και της τοπικότητας, ως συντελεστή αξίας της τουριστικής οικονομίας και ειδικότερα της ξενοδοχίας. Είναι δε χαρακτηριστικό των δράσεων αυτών, η πλαισίωσή τους από μικρούς παραγωγούς ελληνικών αγροτροφίμων τοπικής προέλευσης και υψηλής διατροφικής αξίας, μέλη αγαστών κοινοτήτων τοπικού συμφέροντος, που υποστηρίζουν την ξεχωριστή θέση της αγροδιατροφής στις αλυσίδες αξίας της τουριστικής οικονομίας. Το «Ελληνικό πρωινό» και το «Κορινθιακό πρωινό» αποτελούν σήμερα κύριο στοιχείο της ταυτότητάς του ξενοδοχείου. Η προώθηση της τοπικής γαστρονομίας συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών προσανατολισμών και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του οποίου άλλωστε πρωτοβουλία και πρόγραμμα αποτελεί το «Ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία».
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν η Δρ Αγνή Χριστίδου, Διευθύντρια, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Δρ Γεώργιος Παπανικολάου, Ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και η Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην Διευθύντρια – Επιστ. συνεργάτης Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Τις ομιλίες και τη συζήτηση που επακολούθησε, συντόνισε ο Δρ Λάμπρος Απ. Πυργιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων.
Η εκδήλωση απευθύνθηκε σ’ ένα «ειδικό» κοινό, με τη συμμετοχή σ’ αυτό τουριστικών πρακτόρων ως των κατεξοχήν συντελεστών-καταλυτών της τουριστικής αγοράς. Οι ομιλητές προσέγγισαν το θέμα αναλυτικά με διαφορετικές επιστημονικές θεωρήσεις, η σύνθεση των οποίων υπήρξε εποικοδομητική.
Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε με μια «πειραματική» ενέργεια αξιολόγησης της κουζίναςτου Alkyon Resort Ηotel & Spa από τους συμμετέχοντες, με την ανάδειξη του δημοφιλέστερου και του διακεκριμένου «πιάτου»/ εδέσματος από το γεύμα και τοδείπνο της ημέρας της εκδήλωσης, που επιμελήθηκε ο chef του ξενοδοχείου κος Σαμουήλ Κατσίνης με τα εξαιρετικά αγροτρόφιμα της περιοχής. Η ταύτιση του διακεκριμένου με το δημοφιλέστερο πιάτο συνιστά επιβεβαίωση της προτίμησης, επιβεβαίωση που ενισχύει την αίσθηση οικειότητας.
Διεξοδική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα γίνει από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, που έχει την επιστημονική ευθύνη διεξαγωγής της.
Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους στο Alkyon Resort Hotel & Spa γίνονται ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης της ελληνικής και κορινθιακής γαστρονομίας τόσο με την διοργάνωση εκδηλώσεων οινογνωσίας από επιστήμονες οινολόγους κατά τις οποίες Έλληνες και ξένοι πελάτες του ξενοδοχείου γνωρίζουν τα εκλεκτά κρασιά της περιοχής, όσο και σεμιναρίων ελληνικής κουζίνας με παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα τοπικά προϊόντα.
Η κα Χριστίδου παρουσίασε επιτελικά, από την άποψη της καλούμενης «οικονομίας της εμπειρίας», τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας της HOTREC (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής) – της οποίας μέλος είναι το ΞΕΕ – για τις προσδοκίες των διεθνών επισκεπτών, «Χαρτογραφώντας το μέλλον της εμπειρίας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια», που δημοσίευσε πρόσφατα το Επιμελητήριο (η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας από την TCI Research). Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτά, η τοπική γευστική εμπειρία έχει αυξανόμενη επίδραση στη γενικότερη ικανοποίηση των διεθνών επισκεπτών, καθιστώντας την εστίαση βασικό πυλώνα για τη φήμη του προορισμού. Η Ελλάδα, δε, διακρίνεται ως ένας από τους τρεις καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη για τη«συνολική ποιότητα της τοπικής διατροφής» και την «ποικιλία τοπικών τροφίμων».Ωστόσο, ο πρωτεύων παράγοντας που επηρεάζει την εμπειρία των διεθνών επισκεπτών είναι η αυθεντικότητα της φιλοξενίας, όπου, αναπάντεχα, στη χώρα μας υστερούμε πλέον.
Στη συνέχεια, ο κος Παπανικολάου, μετά από μια ολοκληρωμένη επιστημονική αναδρομή στη διατροφή, αποκάλυψε τον ρόλο του μαγειρέματος ως μείζονος εγχειρήματος και επιτεύγματος για την εξέλιξη του ανθρώπου και την επικράτηση του homo sapiens, του τελευταίου του γένους των ανθρώπων. Περαιτέρω, δέχθηκε ότι η κληρονομημένη μνήμη της γεύσης επεκτείνεται με νέες γευστικές εμπειρίες, οι οποίες ενισχύονται ως μνήμες με την επενέργεια και του συμπεριφορικού συστήματος μέσω μάθησης και μίμησης, αναγνωρίζοντας έτσι την επίδραση της γευστικής εμπειρίας στην ικανοποίηση των τουριστών, στην εμπέδωση αισθήματος οικειότητας και συνεπώς στην επιβεβαίωση της προτίμησής τους, δηλαδή στη δημιουργία πιστών φίλων ενός προορισμού.
Τρίκαλα: Ανοίγει σε 6 μέρες για τους επισκέπτες ο Μύλος των Ξωτικών
Από την άποψη των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, η κα Πολυμέρου-Καμηλάκη τοποθέτησε τη μνήμη της γεύσης στην κορυφή της πυραμίδας, ως την πιο δυνατή και ζωντανή στο σώμα μας, ικανή να κρατάει ακμαίες όλες τις άλλες μνήμες ενός τόπου, παρομοίασε, δε, την απόκτηση γευστικής εμπειρίας με«εμβολιασμό» της μνήμης για την επιστροφή μας στην τοπικότητα ως αντίδοτο προς την απρόσωπη παγκοσμιοποίηση. Προσέθεσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οικονομική διάσταση αναφορικά με την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την τοπική παραγωγή αγροτροφίμων που συνυφαίνεται με την παραδοσιακή διατροφή (προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης και εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα – ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ αντίστοιχα). Ως προς το θέμα της οικειότητας, υποστήριξε ότι αυτή επιτυγχάνεται πράγματι μέσω του συμπεριφορικού συστήματος, με τη συμμετοχική παρακολούθηση (μάθηση) παραδοσιακών πρακτικών και δρώμενων (χαρακτηριστικά, εορτών και πανηγύρεων, γάμων, κ.ά.).
Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την περιοριστική εξειδίκευση του «γαστρονομικού τουρισμού» ως στρατηγικής κατεύθυνσης ανάπτυξης του «τουρισμού υπαίθρου», όπως ήθελε το ήδη ακυρωθέν από το Συμβούλιο Επικρατείας Ειδικό Πλαίσιο (έτους 2013)Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, ή την αναγνώριση της ελληνικής γαστρονομίας ως ενός χαρακτηριστικού ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος καθολικής εφαρμογής, με έντονη μάλιστα περιφερειακή/ τοπική υπόσταση και διάχυση. Οι συμμετέχοντες επιδοκίμασαν με σαφήνεια τη δεύτερη εκδοχή.
Συζητήθηκε επίσης η υστέρηση της χώρας μας σήμερα στην αυθεντικότητα της φιλοξενίας, που αποδόθηκε στην απώλεια σοβαρών ερεισμάτων του λαϊκού μας πολιτισμού.
Ο κος Χρήστος Πλέσσας-Λεωνίδης, Σύμβουλος Διοίκησης στο Alkyon Resort Ηotel &Spa, έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά, υπό το πνεύμα των ομιλιών και της συζήτησης, στην έντονη αίσθηση τοπικής ταυτότητας που αποκτήθηκε με τη συμμετοχή του AlkyonResort Ηotel & Spa στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΪΝΟ και στο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΠΡΩΪΝΟ, αξιοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερα τοπικά προϊόντα, καθώς και στην αίσθηση οικειότητας από δράσεις εκμάθησης στους πελάτες του ξενοδοχείου παραδοσιακών συνταγών και πρακτικών μαγειρικής. Στο σημείο αυτό εισηγήθηκε την ανάληψη από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ειδικής πρωτοβουλίας για την ανάδειξη καλών πρακτικών εστίασης και φιλοξενίας.
Η έρευνα διεξήχθηκε με τη λειτουργική υποστήριξη από επίλεκτες/ους σπουδάστριες/ αστές του ΙΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ (Κορίνθου) – το οποίο ξεχωρίζει για τις σπουδές ειδικοτήτων συναφών με το θέμα της εκδήλωσης – με την επιστασία του κου Δημήτρη Σούκουλη, υπευθύνου σπουδών αυτού.
Λίγα λόγια για το Alkyon Hotel Resort & Spa 5★
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, βρίσκεται στο Βραχάτι Κορινθίας και λειτουργεί όλο το χρόνο. Χτισμένο σε μια έκταση 25.000 τ.μ. μέσα σε κατάφυτους κήπους, αποτελεί μια όαση γαλήνης και πολυτέλειας για τους επισκέπτες του, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαμονής, υγείας και ευεξίας, εστίασης, οργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδρίων.
Με θέα στους καταπράσινους κήπους όλα τα δωμάτια Standard, Superior και Executive, και οι ευρύχωρες Junior σουίτες εφοδιασμένες με ενδοδαπέδια θέρμανση και καφετιέρα Nespresso, συνδυάζουν πολυτελή διαμονή και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ενώ, τα διαμερίσματα και οι μεζονέτες εξασφαλίζουν μοναδική άνεση στις οικογένειες. Μουσικές βραδιές κάθε Σάββατο, δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, εντυπωσιακά αίθρια, καθιστικά με τζάκια, εσωτερικοί και εξωτερικοί παιδότοποι, μαγευτικές πισίνες, εξαιρετική μεσογειακή κουζίνα για κάθε γούστο, πιστοποιημένο ελληνικό πρωινό Κορινθίας και προσιτές προσφορές, μετατρέπουν το Alkyon σε ένα μικρό παράδεισο για μικρούς και μεγάλους.
Το βραβευμένο πολυτελές κέντρο υγείας και ευεξίας ‘Spa Center’ του ξενοδοχείου προσφέρει μια ολοκληρωμένη πρόταση σε όσους επιθυμούν υψηλές υπηρεσίες χαλάρωσης, ομορφιάς, αντιγήρανσης και αναζωογόνησης. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν: Εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, θερμαινόμενο Jacuzzi 6 θέσεων, Turkish bath, Hamam, 2 Saunas, Spa jet, Γυμναστήριο, Κομμωτήριο, Τμήμα αντιγήρανσης, 4 ατομικές καμπίνες θεραπειών, Spa Suite, Αρωματικό λουτρό υδρομασάζ & Spa Boutique.
Το ξενοδοχείο διαθέτει μοναδικούς χώρους συνεδρίων, παρουσιάσεων, εταιρικών συναντήσεων, σεμιναρίων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και δεξιώσεων. Οι συνεδριακοί χώροι συνολικού εμβαδού 1.700 τ.μ., με πέντε κομψές αίθουσες μπορούν να φιλοξενήσουν από μια μικρή σύσκεψη 10 ατόμων έως μια εκδήλωση 1.100 ατόμων. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, οι άριστες υπηρεσίες υποστήριξης και το έμπειρο προσωπικό διασφαλίζουν με φροντίδα την επιτυχία κάθε εκδήλωσης.
Η προνομιακή θέση του Alkyon Resort Hotel & Spa, σε απόσταση μιας ώρας από την Αθήνα, δίπλα σε αξιόλογους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους και την βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία του Βραχατίου, το καθιστά πρώτο στην προτίμηση των επισκεπτών για τις μικρές ή τις μεγάλες αποδράσεις τους όλες τις εποχές του χρόνου.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.AlkyonHotel.gr