Αθήνα Καιρός
ΕΚΤΑΚΤΟ: Μαρκόπουλο: Φωτιά τώρα σε αύλειο χώρο επιχείρησης – Επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις 

Zara: Προβλήματα στην εταιρεία – Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις – Παρουσίαζαν μοντέλα που έμοιαζαν «ανθυγιεινά αδύνατα»

5 λεπτά
Zara: Προβλήματα στην εταιρεία – Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις – Παρουσίαζαν μοντέλα που έμοιαζαν «ανθυγιεινά αδύνατα»

Δύο διαφημίσεις της εταιρείας μόδας Zara απαγορεύτηκαν επειδή παρουσίαζαν μοντέλα που έμοιαζαν "ανθυγιεινά αδύνατα".

Η Αρχή Προτύπων Διαφήμισης (Advertising Standards Authority – ASA) δήλωσε ότι οι σκιές και το χτένισμα σε κότσο προς τα πίσω έκαναν ένα από τα μοντέλα να φαίνεται “αποστεωμένο”, ενώ η πόζα και το σχέδιο με βαθύ ντεκολτέ ενός πουκαμίσου σε άλλη εικόνα ανέδειξαν “προεξέχοντα” κλείδα.

Η ρυθμιστική αρχή αποφάνθηκε ότι οι “ανεύθυνες” διαφημίσεις δεν πρέπει να ξαναπροβληθούν με την υπάρχουσα μορφή τους και ότι η Zara πρέπει να διασφαλίζει πως όλες οι εικόνες της “ετοιμάζονται με υπευθυνότητα”.

Η Zara απέσυρε τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα είχαν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν σε καλή υγεία όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες.

Οι δύο απαγορευμένες διαφημίσεις είχαν προηγουμένως εμφανιστεί στην εφαρμογή και στην ιστοσελίδα του καταστήματος, σε καρουζέλ εικόνων που έδειχναν ρούχα με και χωρίς μοντέλα.

Μία από τις διαφημίσεις ήταν για ένα κοντό φόρεμα και η ASA θεώρησε ότι οι σκιές χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν τα πόδια του μοντέλου να φαίνονται “αισθητά αδύνατα”.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η θέση των άνω άκρων και των αγκώνων του μοντέλου το έκανε να φαίνεται “δυσανάλογο”.

«Προεξέχουσες κλείδες»

Στη δεύτερη διαφήμιση, που αφορούσε ένα πουκάμισο, το μοντέλο φαινόταν σε πόζα που έκανε τις “προεξέχουσες κλείδες” να αποτελούν “κεντρικό στοιχείο” της διαφήμισης. Η ASA ερεύνησε και άλλες δύο διαφημίσεις της Zara, αλλά καμία από αυτές δεν απαγορεύτηκε. Η Zara επέλεξε να αφαιρέσει όλες τις εικόνες που επισημάνθηκαν και ανέφερε ότι δεν είχε λάβει κάποια άμεση καταγγελία.

Ο λιανοπωλητής είπε στην ASA ότι καμία από τις εικόνες δεν είχε υποστεί τροποποίηση πέρα από “πολύ μικρές ρυθμίσεις φωτισμού και χρωμάτων”. Πρόσθεσε επίσης ότι ακολουθεί τις συστάσεις της έκθεσης “Fashioning a Healthy Future”, που δημοσιεύτηκε το 2007 από τη Βρετανική Επιτροπή Υγείας Μοντέλων (UK Model Health Inquiry).

Η Zara είπε ότι συμμορφώνεται ειδικά με τη σύσταση 3 της έκθεσης, που αναφέρει πως τα μοντέλα “πρέπει να προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση από γιατρούς με εμπειρία στην αναγνώριση διατροφικών διαταραχών”. Το περιστατικό έρχεται μετά την απαγόρευση διαφημίσεων και άλλων λιανοπωλητών νωρίτερα φέτος για παρόμοιους λόγους.

Τον Ιούλιο, διαφήμιση των Marks & Spencer απαγορεύτηκε επειδή το μοντέλο φαινόταν “ανθυγιεινά αδύνατο”. Η ASA δήλωσε ότι η πόζα του μοντέλου και η επιλογή ρούχων – όπως “μεγάλα μυτερά παπούτσια” που τόνιζαν “την αδυναμία των ποδιών της” – έκαναν τη διαφήμιση “ανεύθυνη”.

Νωρίτερα φέτος, διαφήμιση των Next για ένα μπλε τζιν επίσης απαγορεύτηκε. Η ASA ανέφερε ότι η διαφήμιση τόνιζε την αδυναμία των ποδιών του μοντέλου με τη χρήση γωνιών λήψης και την χαρακτήρισε “ανεύθυνη”.

Η Next διαφώνησε με την απόφαση, λέγοντας ότι το μοντέλο, αν και αδύνατο, είχε “υγιές και καλογυμνασμένο σώμα”. Η απαγόρευση της διαφήμισης της Next προκάλεσε ερωτήματα από αναγνώστες του BBC σχετικά με το γιατί δεν απαγορεύονται διαφημίσεις που δείχνουν μοντέλα με εμφανώς ανθυγιεινό υπερβολικό βάρος.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Tags:
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]