Το Κίεβο φοβάται νέα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον υποδομών τον χειμώνα, όπως το 2022, όταν οι επιθέσεις των δυνάμεων της Μόσχας βύθισαν εκατομμύρια ανθρώπους στο κρύο και στο σκοτάδι.
«Σε μεγάλο μέρος της επικράτειας της χώρας μας έχουμε εξαιρετικά δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες», συνόψισε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του.
Κατά τον αρχηγό του κράτους, 400 κοινότητες σε δέκα περιφέρειες, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, δεν έχουν ηλεκτροδότηση.
«Οι μηχανικοί μας θα αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατό», υποσχέθηκε, καθώς οι θερμοκρασίες στη χώρα έχουν πλέον πέσει πολύ και σημειώνονται χιονοθύελλες κατά τόπους.
Από την Πέμπτη, η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού Ukrenergo έκανε λόγο για «δύσκολη» κατάσταση στο δίκτυο, εξαιτίας της αύξησης της κατανάλωσης λόγω της πτώσης των θερμοκρασιών.
Χρειάστηκε την Τετάρτη να ζητήσει «κατεπείγουσα» βοήθεια εισάγοντας ηλεκτρική ενέργεια από τρεις γειτονικές χώρες μέλη της ΕΕ (Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία).