Αυτό το προϊόν αρτοποιίας που μοιάζει με κέικ περιέχει πέντε κιλά σοκολάτας Ισημερινού, σαφράν και μπαχαρικά, τυλιγμένο σε μεμβράνη τροφίμων χρυσού 22 καρατίων, διακοσμημένο με διάφορα διαμαντένια βραχιόλια διαφόρων μεγεθών και αξιών και μια χρυσή τιάρα λευκή με διαμάντια.
Costing 700,000 Euros covered in edible #gold leaf & diamonds made by #Turin #pastrychef #dariohartvig from Pasticceria del Borgo in #Carmagnola; the most luxurious #panettone: 5 kg of #saffron and #darkchocolate dough covered with a sheet of 22-carat #gold . @amalfi_style pic.twitter.com/MN8NPtdWel
— #AmalfiStyle_Design (@amalfi_style) December 26, 2023
Δημιουργός του «αριστουργήματος» είναι ο ζαχαροπλάστης Dario Hartvig, ο οποίος χρειάστηκε τρεις μέρες για να το φτιάξει. Για εκείνον, όμως, η πολυτέλεια έχει γίνει συνήθεια.
Το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής του στην Carmagnola, νότια του Τορίνο της Ιταλίας, προσελκύει την προσοχή δισεκατομμυριούχων εδώ και αρκετά χρόνια. Πριν από δέκα χρόνια, ένας Ρώσος μεγιστάνας εγκαινίασε την πρώτη του διάσημη παραγγελιά – ένα πολύτιμο τιραμισού 80.000 ευρώ. Ο γκουρμέ δισεκατομμυριούχος, που έγινε τακτικός πελάτης, του ζήτησε τότε ένα πολυτελές panettone -με ζαχαρωμένα κάστανα και διαμάντια- στην αστρονομική τιμή των 500.000 ευρώ.
Ο Dario Hartvig προστατεύει τα προϊόντα του από ληστείες όπως και τα κοσμηματοπωλεία. Οι πελάτες του παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους εκτός των ωρών λειτουργίας του καταστήματος. «Στις 4:00 τα ξημερώματα, ο Ρώσος πελάτης μου έστειλε τον έμπιστο άτομό του να παραλάβει το panettone. Ο Ινδός πελάτης μου το βράδυ, αργά. Κάθε παράδοση έχει τη δική της ιστορία», είπe.
Ο Ιταλός ζαχαροπλάστης είναι επίσης γνωστός για τα τεράστια γλυκά του – maxi-panettones 50 κιλών. Το 2022, αυτά παραδόθηκαν σε εκδηλώσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Μόντε Κάρλο.