Αθήνα Καιρός

Μειώθηκαν παγκοσμίως για πρώτη φορά τα ποσοστά του καπνίσματος – Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

6 λεπτά
Μειώθηκαν παγκοσμίως για πρώτη φορά τα ποσοστά του καπνίσματος – Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί παγκοσμίως για πρώτη φορά στην ιστορία από τότε που ξεκίνησε να γίνεται η καταγραφή τους, όπως προκύπτει από μια νέα έκθεση για τη χρήση προϊόντων καπνού την οποία εκπόνησαν μια οργάνωση για την προώθηση της δημόσιας υγείας και Αμερικανοί καθηγητές πανεπιστημίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία της έκθεσης “Άτλας του Καπνού”–που οι συγγραφείς της περιγράφουν ως πιθανό σημείο καμπής–δεν εμπεριέχουν έναν αυξανόμενο αριθμό καπνιστών σε κάποια μέρη του κόσμου, καθώς και την αυξημένη χρήση καπνού μεταξύ εφήβων σχεδόν στις μισές από τις χώρες που συμμετείχαν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 1,1 δισεκατομμύριο καπνιστές και 200 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν άλλα προϊόντα καπνού, διαπιστώνει η έκθεση της ομάδας Vital Strategies and the Tobacconomics στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο.

Αυτό ισοδυναμεί με μια μείωση στα ποσοστά του καπνίσματος από 22,6% που ήταν το ποσοστό των καπνιστών το 2007 σε 19,6% το 2019, είπαν οι ερευνητές, η πρώτη μείωση από τότε που ξεκίνησε η έρευνα αυτή το 2002.

Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική, στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, σημαίνει ότι παραμένει ακόμη αυξανόμενος αριθμός καπνιστών σε διάφορες περιοχές, σημειώνει η έκθεση.

Επιπλέον, το ποσοστό καπνιστών αυξάνεται μεταξύ των ενηλίκων σε τουλάχιστον δέκα χώρες στην Αφρική, καθώς και μεταξύ των νεαρών.

Σε κάποιες χώρες στόχος των καπνοβιομηχανιών είναι και τα παιδιά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση του καπνίσματος ανάμεσα σε εφήβους ηλικίας 13-15 ετών σε 63 από τις 135 χώρες που συμμετείχαν.

Περίπου 50 εκατομμύρια άτομα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια, κάνουν σήμερα χρήση προϊόντων καπνού και ο αντίκτυπος των νέων προϊόντων, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα με γεύση, δεν είναι ακόμη απολύτως κατανοητός.

Η μείωση της παρουσίας τους παγκοσμίως αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητας των αυστηρών μέτρων ελέγχου χρήσης καπνού, όπως η αυξημένη φορολογία, λέει ο Τζέφρι Ντρόουπ, καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος εξηγεί, πολλές από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος δεν διαθέτουν αρκετά αυστηρούς περιορισμούς του καπνίσματος.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η χρήση προϊόντων καπνού προκάλεσε 8,7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2019 και σχεδόν δύο τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ζημία.

Παρότι πάνω από τους μισούς θανάτους καταγράφονται σήμερα σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αυτό αναμένεται να αλλάξει αν συνεχιστεί ή αύξηση του καπνίσματος σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι οι καπνοβιομηχανίες στοχεύουν στους μαύρους καπνιστές στις ΗΠΑ με προώθηση τσιγάρων μέντας.

Οι συγγραφείς της έκθεσης συμφωνούν με το σχέδιο της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων να απαγορεύσει την πώλησή τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Ποια τα οφέλη της Ελλάδας από τη διήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον

Τελευταίο αντίο στον 14χρονο – Ραγίζουν καρδιές τα μηνύματα των συμμαθητών του, «τον κορόιδευαν για τα κιλά, οι καθηγητές ήξεραν»

Κορονοϊός-Άρση μέτρων: Τέλος των περιοριστικών μέτρων σε δύο εβδομάδες – Γιατί θα πετάξουμε τι μάσκες και το νέο κύμα που προβλέπεται το φθινόπωρο

Πάτρα: «Το πιθανότερο είναι να υπάρχει ανθρωποκτονία και στα τρία παιδιά» – «Βόμβα» από τον ιατροδικαστή Γαλεντέρη

Γαλάτσι: Συλλήψεις πέντε ανηλίκων σε συμπλοκή μαθητών απο δύο σχολεία – Σε ένα από αυτά φοιτούσε ο 14χρονος

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]