Αθήνα Καιρός

Ινδία: Τουλάχιστον 290 νεκροί από τη συντριβή του αεροπλάνου της Air India – Σώθηκε ένας [εικόνες και βίντεο]

11 λεπτά
Ινδία: Τουλάχιστον 290 νεκροί από τη συντριβή του αεροπλάνου της Air India – Σώθηκε ένας [εικόνες και βίντεο]

Ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε την Πέμπτη στην Ινδία, όταν αεροσκάφος της Air India συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του, με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να ξεπεράσει τους 290.

Πρόκειται για μία από τις πλέον πολύνεκρες αεροπορικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ένας επιβάτης της πτήσης βρέθηκε ζωντανός και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, σε μία εξέλιξη που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για τον εντοπισμό κι άλλων επιζώντων μέσα στο χάος της τραγωδίας.

Η ινδική αστυνομία έκανε γνωστό πως «βρέθηκε ένας επιζών στο νοσοκομείο και λαμβάνει ιατρική περίθαλψη», ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής του Αχμενταμπάντ.

Σύμφωνα με ινδικά μέσα, ο επιζών ονομάζεται Vishwash Kumar Ramesh, είναι Βρετανός υπήκοος και επέστρεφε στο Λονδίνο μετά την επίσκεψή του στο Γκουτζαράτ.

Σύμφωνα με το Hindustan Times, ο Vishwash νοσηλεύεται στο Πολιτικό Νοσοκομείο Asarwa στο Ahmedabad και έχει υποστεί «τραύματα από πρόσκρουση» στο στήθος, τα μάτια και τα πόδια του – ο 40χρονος ταξίδευε μαζί με τον 45χρονο αδελφό του, Ajay Kumar Ramesh.

Στο πλευρό του Vishwash Kumar Ramesh, βρέθηκε -στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται-και ο Ινδός υπουργός Εσωτερικών, Amit Shah.

YouTube thumbnail

YouTube thumbnail

Εσωτερική εικόνα άρθρου Εσωτερική εικόνα άρθρου Εσωτερική εικόνα άρθρου

Εσωτερική εικόνα άρθρου Εσωτερική εικόνα άρθρου

Το αεροπλάνο συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο και έπεσε πάνω σε ξενώνα γιατρών κοντά στο νοσοκομείο της πόλης.

Νωρίτερα πάντως εκπρόσωπος της αστυνομίας είχε αναφέρει πως «δεν υπάρχουν επιζώντες» από το αεροπλάνο. «Το κτίριο πάνω στο οποίο έχει συντριβεί είναι ένας ξενώνας γιατρών… έχουμε καθαρίσει σχεδόν το 70% έως 80% της περιοχής και σύντομα θα καθαρίσουμε και το υπόλοιπο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Τμήματα του σώματος του αεροπλάνου ήταν διάσπαρτα γύρω από το κτίριο στο οποίο συνετρίβη, όπως έδειξαν φωτογραφίες και βίντεο από την περιοχή. Η ουρά του αεροπλάνου ήταν κολλημένη στην κορυφή του κτιρίου.

Από τους 242 επιβαίνοντες, οι 169 ήταν Ινδοί υπήκοοι, 53 Βρετανοί, 1 Καναδός και 7 Πορτογάλοι, σύμφωνα με την Air India, η οποία δήλωσε πως οι τραυματίες μεταφέρονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία.

Με βάση τον αριθμό των επιβατών, πρόκειται για το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα από το MH17 το 2014, το οποίο καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία, με 298 θύματα, σύμφωνα με το Aviation Safety Network. Το τελευταίο δυστύχημα τέτοιου μεγέθους για την Air India ήταν το 1985, όταν η πτήση 182 καταστράφηκε από βόμβα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, σκοτώνοντας και τους 329 επιβαίνοντες.

Η Boeing έχει εμπλακεί σε αρκετά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένων των μοιραίων πτήσεων της Lion Air 610 στις 29 Οκτωβρίου 2018 και της Ethiopian Airlines 302 στις 10 Μαρτίου 2019. Στις αρχές του περασμένου έτους, ένα σχεδόν καινούργιο 737 Max έχασε κατά την πτήση του ένα πάνελ πόρτας. Αν και δεν υπήρξαν θύματα, το περιστατικό προκάλεσε σοβαρή κρίση στην εταιρεία.

Μόντι: «Σπαρακτική και απερίγραπτη» η τραγωδία στην Αχμενταμπάντ

O Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Χ αναφέρει: «Η τραγωδία στην Αχμενταμπάντ μας έχει συγκλονίσει και μας έχει λυπήσει. Είναι σπαρακτική και απερίγραπτη. Σε αυτή τη θλιβερή ώρα, οι σκέψεις μου είναι με όλους όσους έχουν πληγεί. Έχω έρθει σε επαφή με υπουργούς και αρχές που εργάζονται για να βοηθήσουν τους πληγέντες».

Κιρ Στάρμερ: Οι σκηνές είναι συγκλονιστικές

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι οι σκέψεις του με τις οικογένειες των επιβαινόντων στην πτήση της Air India, η οποία είχε προορισμό το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου και συνετρίβη στο Αχμενταμπάντ. Σημειώνεται πως συνολικά 53 Βρετανοί υπήκοοι επέβαιναν στο μοιραίο αεροπλάνο.

«Οι σκηνές που εμφανίζονται από τη συντριβή ενός αεροπλάνου με προορισμό το Λονδίνο που μετέφερε πολλούς Βρετανούς υπηκόους στην ινδική πόλη Αχμενταμπάντ είναι συγκλονιστικές». «Ενημερώνομαι για την εξέλιξη της κατάστασης και οι σκέψεις μου είναι με τους επιβάτες και τις οικογένειές τους σε αυτή τη βαθιά οδυνηρή στιγμή».

Πάπας Λέων: «Λυπάμαι βαθύτατα για την τραγωδία»

Τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο Πάπας Λέων ΙΔ’, ο οποίος εμφανίστηκε βαθιά συγκλονισμένος από την αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε κοντά στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας. Σε δήλωσή του, απέστειλε ευχές στήριξης και δύναμης σε όσους συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ανάκτησης των σορών και παροχής βοήθειας.

«Βαθιά λυπημένος από την τραγωδία με το αεροσκάφος της Air India κοντά στο Αχμενταμπάντ, η Αγιότητά του, ο Πάπας Λέων ΙΔ’, στέλνει εγκάρδια συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους φίλους εκείνων που έχασαν τη ζωή τους», αναφέρει το τηλεγράφημα που υπέγραψε ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, γραμματέας του κράτους του Βατικανού.

Ο Πάπας, μέσω του ίδιου μηνύματος, εξέφρασε και την πνευματική του υποστήριξη στους ανθρώπους που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανάσυρσης.

«Η Αγιότητά του διαβεβαιώνει για τις προσευχές του υπέρ όλων όσοι συμμετέχουν στις προσπάθειες ανεύρεσης και μεταφοράς των σορών», σημείωσε ο Παρολίν, τονίζοντας τη συμπαράσταση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μια στιγμή βαθιάς οδύνης για την ινδική κοινωνία.

Προσευχές και δάκρυα από χιλιάδες Ινδούς

Σε εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, χιλιάδες Ινδοί συμμετέχουν σε τελετές προσευχής στις πόλεις Patna και Siliguri.

Ανάβουν κεριά για τα θύματα του σημερινού δυστυχήματος στο Αχμενταμπάντ.

Πρώην υπουργός μεταξύ των θυμάτων

Ένας πρώην υπουργός της Ινδίας είναι μεταξύ των θυμάτων της σημερινής αεροπορικής τραγωδίας, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στον τόπο του ατυχήματος, ο Ραμ Μοχάν Κιντζαράπου δήλωσε ότι ο Βιτζάι Ρουπάνι, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Γκουτζαράτ, στη δυτική Ινδία, από το 2016 έως το 2021, έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή του αεροσκάφους. «Κάθε ζωή είναι πολύτιμη για εμάς», είπε ο Κιντζαράπου.

Ο Ρουπάνι, 68 ετών, ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος BJP της Ινδίας.

Ειδήσεις Σήμερα
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο EleftherosTypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιασμός

Tο eleftherostypos.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

eleftherostypos.gr | Ταυτότητα
Διακριτικός Τίτλος:Ελεύθερος Τύπος
Έδρα Εταιρείας:Χλόης 80, Μεταμόρφωση Τ.Κ. 14452
Νομική Μορφή:Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία
ΑΦΜ:801129700 – Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διαχειριστής:Αντωνίου Θωμάς
Δικαιούχος Domain Name:ΕΤ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε.
Διευθυντής:Γιάννης Τσαπρούνης
Διευθυντές Σύνταξης:Μιχάλης Μαρδάς – Δέσποινα Κονταράκη
Αρχισυνταξία:Κώστας Κατίκος – Μιχαήλ Παπαβασιλείου
Εμπορικός Διευθυντής:Δημήτρης Καλαμάρης
Διευθύντρια Ψηφιακού Μάρκετινγκ:Ελένη Νικολετοπούλου
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνο:+30210-8113000
Email:[email protected]